10 любими дестинации близо до езерото Блед в Словения

Езеро Блед, Словения

Езерото Блед наистина е единствено по рода си, просто е приказно. Не случайно е един от туристическите символи не само на Словения, но и на Европа.

Гледките около езерото Блед са изключително красиви от която и да е точка наблизо. Да, малко е комерсиализирано и дори прекалено туристическо, но това някак си не отнема естествената красота на комбинацията от планини, езеро и остров.

Наистина е много приятно след дълга, планинска разходка, вечерта просто да преминеш по дървената алея край брега му. Толкова е тихо, чува се само движението на водата след лебедите. Емблематичният остров по средата му и църквата на него наистина ще се запечатат в паметта ви.

Имахме възможността да останем на езерото Блед 3-4 дни. За това време успяхме да разгледаме и околностите му. Ето какво успяхме да видим:

Езерото Блед (Bled)

Езеро Блед, СловенияСамото езеро е великолепно както през деня, така и през нощта. Освен разходка с лодка до острова с църквата или до замъкът, езерото предлага и много други възможности за развлечения. Можете да наемете колело и да обиколите цялото езеро. Пред къмпинг Блед пък се намира един от най-популярните плажовена езерото.

Това което в никакъв случай не трабва да пропускате е да се качите на някой от съседните хълмове и да погледнете езерото от високо. Ние се качихме на два от хълмовете, намиращи се над къмпинг Блед. От лявата страна на входа на къмпинга ще видите широка поляна. В левият край на поляната се огледайте за табела, сочеща началото на пътеката.

Качването до по-близкият и по-нисък хълм отнема около 20 минути, а по-далечният и по-висок хълм е още 25 минути след него. Първият е по-лесно достъпен и е адски популярен. Пълно е с желаещи да се полюбуват на гледката. Селфитата и снимките тук са задължителни. По-високият хълм съвсем не е така пренаселен като първия. Много хора се отказват да се изкачат по стръмните и пързалящи се склонове до него.

Вечерите край езерото Блед са тихи. Алеите по брега са идеални за дълги и романтични разходки.

Езерото Бохин (Bohinj)

Езеро Бохин, СловенияЕзерото Бохин се намира на около 25-30 километра от Блед, които се изминават за около 30 минути с кола. Много хора, които са били и на двете езера – Блед и Бохин, предпочитат и харесват повече Бохин. За мен обаче Блед си остава по-красивото от двете. Бохин има предимството, че не е така препълнено с туристи. Но ние някак си се чувствахме по-добре на Блед. Вечерните ни разходки просто бяха страхотни.
През лятото водата на езерото Бохин (както и на Блед) се стоплят и са отлични за къпане. Природата наоколо е разкошна – няма две мнения. Църквата, която е на брега на езерото Бохин, допълва цялостната картинка и красотата на кобминацията от планина, езеро и стари постройки. Там човек се чувства все е дно е попаднал в прегръдките на Словения.

Водопад Савица (Savica)

Водопад Савица

Водопадът Савица се намира близо до езерото Бохин и един от-най посещаваните словенски водопади. В началото на пътеката към водопада има голям паркинг, който струва 3€. Самата екопътека също се таксува по 3€ на човек. Водопадът е висок 78 метра и до него водят много, много стъпала, изкачването на които отнема около 20-25 мин. Екопътеката е подходяща и за деца.

Водопадът Савица е много атрактивен. Водите му са тюркоазени, а гледката от водопада към езерото и долината е пленителна. Залужава си „фитнеса“ по стъпалата.

Каньонът Винтгар (Vintgar) и водопадът Шум (Šum)

Каньонът Винтгар

Каньонът Винтгар е невероятно творение на природата. Реката, която го е прокопала се нарича Радовна (Radovna). Сини и кристални води, бързеи, падове – прелестно е.  Ждрелото е дълго около 1,5 километра и на места е дълбоко около 100 метра. За скалните стени, само на няколко метра от водата, са захванати дървени мостове, които дават възможност за идеален поглед над това изящно дефиле.

Пътеката се обхожда за около 30 мин в едната посока. Връщането е по същия път обратно. В края на пътеката е водопадът Шум (Šum), висок 13 метра. Водопадът образува дълбок вир, който е подходящ и за къпане.

В началото на пътеката има голям и безплатен паркинг, а екопътеката се таксува по 5€ на човек. Важно е да знаете, че каньонът е отворен за посещение от април до ноември.

Водопадът Перичник (Peričnik)

Водопад ПеричникВодопадът Перичник е любимият ми словенски водопад! Намира се в долината Врата (Vrata), близо до градчето Мойстрана (Mojstrana). Изключително лесно достъпен е. Вижда се съвсем ясно още от паркинга. Паркинга струва 3€ за 2 часа.

Водопадът Перичник е висок 52 метра. Целогодишно е адски буен и пълноводен. Може да минете под водопада, но за целта е добре да си приготвите дъждобран. Дебитът на водопада е така огромен, че парата която се вдига от него ще ви изкъпе дори ако се приближите на 10 метра от него. Пред този водопад наистина се стои с много респект.

Водопадите Мартулек (Martuljek)

Мартулежки водопади

Водопадите на река Мартулек са също невероятно красиви. Бих ги поставила на втора позиция след Перичник. По течението на реката има 2 много виоски водопада и до тях е изградена екопътека. Първият е много лесно достъпен и до него се стига за около 30 мин. До вторият пътеката е стръмна, но изкачването си залужава. Между двата водопада се намира алпийската ферма При Инготу (Pri Ingotu), която ме беляза за цял живот. Бих се върната там само заради нея. Още за нашата разходка до Мартулежките водопади и за алпийската ферма можете да прочетете в тази статия.

Каньонът Мостница (Mostnica) и водопадът Войе (Voje)

Каньонът Мостница в СловенияБлизо до селцето Стара Фужина (Stara Fužina), кристално сините води на река Мостница (Mostnica) са издълбали невероятен пролом. Реката е оформила коритото си в изключително интересни форми, най-популярната от които е Слончето (Slonček). Каньонът е дълъг около 2 километра и достига 20  метра дълбочина. В края на пътеката, в долината Войе е едноименният водопад. По пътя има хижа и ресторант, в които се предлагат вкусни, топли, традиционни словенски ястия. В началото на пътеката има платен паркинг 1,5€ / час. Екопътеката също се таксува по 3€ на човек. Още за това как да стигнете до там, какво да видите и какво да опитате, можете да прочетете в тази статия.

Любляна (Ljubljana)

ЛюблянаЛюбляна е най-големият град и столица на Словения. Мен лично градът ме шокира със съвършеното спокойствие и идилия, които царят. Не можех да повярвам, че най-големият град в една европейска държава предлага такова усещане като във високопланински курорт.

Любляна е една от най-очарователните европейски столици. Старата централна чат на града е разположена около река Любляница, в подножието на замъка. По-голямата част от централните улици са затворени за автомобили, което прави разходката още по приятна. Старата част на града и замъкът могат да се разгледат спокойно за няколко часа. Още за нашето посещение в Любляна можете да прочетете в тази статия.

Кранска гора (Kranjska Gora) и езерото Ясна (Jasna)

Езеро ЯснаКранска гора е най-популярният ски курорт в Словения. Той е словенското Банско. Ние минахме от там на път към Бовец (Bovec) и проходът Връшич (Vršič) и останахме очаровани най-вече от езерото Ясна. В неговата огледална повърхност се оглеждат Юлийските алпи. В езерото плуват патици, наоколо хората медитират, пейзажите са вълшебни. Тихо е, зелено е и мирише на свежест.

Кран (Kranj)

КранГрадчето Кран съвсем не е най-интересната дестинация в Словения, но за нас беше добър вариант за кратка почивка. Нужен ви е не повече от час, за да обиколите старата централна част на градчето. Приятно е и е цветно, хареса ни.

Какаво да опитате в Блед?

КремшнитаТрадиционният десерт на Блед е Кремшнита (Kremšnita). На мен като цяло ми напомня на десертът Напоелеон. Този десерт е символът на кухнята на Блед. Много е лек и е много вкусен. Златна хрупкава кора, изработена от маслено тесто, вкусен ванилов крем и сметана. Най-голямата тънкост в направата му е ваниловият жълт крем. Можете да купите Кремшнита дори от супермаркета, но ви съветвам да го опитате на няколко различни места, най-добре в сладкарниците, защото навсякъде вкуса е различен.

10 любими дестинации близо до езерото Блед в Словения
5 (100%) 4 глас[а]

Kremena

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)Ако моите статии са Ви полезни, можете да харесате моята Фейсбук страница или да я споделите.

Благодаря Ви!

2 Replies to “10 любими дестинации близо до езерото Блед в Словения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *