Есента, видяна от Бековите скали

Бекови скали

Една много кратка, много лека и същевременно много живописна разходка е тази до Бековите скали, край родопското село Равногор. Всъщност самата разходка не е толкова впечатляваща, но крайната цел определено е доста интересна. Вижда се голяма част от родопските върхове и язовир Въча. През есента е особено цветно и дъхоспиращо.

Това е третата панорамна площадка в Родопите, която посещаваме тази година. Първите две бяха:

  1. Орлово око, над село Ягодина
  2. Вълчи камък, над село Гьоврен

Ето и впечатленията ни от Бековите скали:

 

 

Накратко за маршрута

Време с почивките: 1 ч. 10 мин. (в едната посока)

Време без почивките: 55 мин.

Дистанция: 3.4 км.

Калории: 194 kcal

Средна скорост: 3.4 км/ч.

Денивелация: 132 м.

По пътя няма нито чешми, нито сенки, затова ако посещавате Бековите скали през лятото, носете достатъчно вода, а също и шапки и слънцезащитни дрехи или кремове.

До самата панорамна площадка може да се стигне и с високопроходима кола или джип.  Ако не ви е жал за личния ви автомобил, можете да се приближите доста и да си спестите част от вървенето.

 

 

 

Подробно за маршрута

Върви се изцяло по широк, черен път. С кола можете да стигнете спокойно до последните къщи над село Равногор, дори да продължите около километър по черния път след тях. Ние паркирахме близо до една пресъхнала чешма. Можете да видите приблизителните координати на въпросна чешма тук.

Пресъхналата чешма и началото на нашия маршрут

Около 10 минути след началото, т.е. след пресъхналата чешма, ще стигнете до параклис “Св. Пророк Илия”. Параклисът е голям, отвън прилича на църква с камбанария и голям двор. Повечето коли спират пред въпросния параклис. Нататък пътя става прекалено разбит за коли.

Параклисът Св. Пророк Илия

Около 40-45 мин. след параклиса е и панорамната площадка Бекови скали. По пътя има няколко разклона към Брацигово и Жребичко, но на местата са поставени ясни табели и гарантирам, че няма как да объркате пътя.

Широк, черен път с достатъчно табели

Самата панорамна площадка е някак скрита. Ще стигнете до нещо като “разклон”, на който няма табела. На мястото ще видите жълто кошче за боклук, до което е тясната пътека между дърветата към беседката и самата панорамна площадка. Широкият път продължава някъде напред, но не знам докъде ще ви отведе ако продължите.

Последни метри. Бековите скали са “скрити” зад дърветата.
Беседката при Бековите скали
Есента, видяна от Бековите скали

 

 

Лични впечатления

Бековите скали са доста популярно и често посещавано място. През почивните дни и при хубаво време е пълно с туристи. Ако искате да си направите снимка ще трябва да изчакате своя ред. Виждала съм прекрасни и самотни снимки на мястото, направени или много рано сутрин или късно вечер.

Панорамната площадка е донякъде обезопасена. Има парапет, но не ви съветвам да се облягате на него. Изградена е и голяма, дървена беседка с голяма маса, подходяща за събиране на голяма компания. На самата скала са закрепени и 3 пейки.

Ако посещавате Бековите скали с деца, трябва да сте доста предпазливи (извън беседката) и да ги държите за ръка. Имаше и много бебета, носени в кенгуру, слинг и подобни.

Популярността и лесният достъп до Бековите скали са предпоставка и за занемаряване и натрупване на отпадъци.

 

 

Още снимки

5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Есента, видяна от Бековите скали”

  1. Скалата и беседката са напълно обезопасени, но за възрастни – не за деца. Последната чешма е тази на която сте спрели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *