Делчево – селото, манастирът и водопадът

Делчево

Делчево е едно пиринско село с изглед към Родопите. То е идеално място за търсещите спокойствие далече от шумния град. Разхождайки се по стръмните, калдъръмени улички ще усетите автентичния, възрожденски дух на къщите му. Ако пък тръгнете през горите наоколо ще откриете тишина, билки, гъби, водопади и заслони с чешми и огнища. Добрата храна и гостоприемството също не липсват. Без значение дали сте тръгнали пеша или с колело, край Делчево ще намерите пътека, която да ви привлече.

Как да стигнете до Делчево?

Делчево

Само на 8-9 километра от град Гоце Делчев, “кацнало” нависоко в склона на Пирин, се намира китното и старо село Делчево. Разстоянието е кратко, пътят е тесен и следва завой след завой, всеки по-остър от предишния. Няма как да го подминете, защото там, на паркинга пред кметството, пътят свършва. Преди да стигнете до село Делчево може да се отбиете до Неврокопския манастир, делчевския водопад или екопътеката.

Накратко за селото

Делчево

Село Делчево е създадено, когато българия е била под турскоробство и се е наричало Юч Дурук. Едва в началото на миналия век е преименувано Делчево, на революционера Гоце Делчев. Именно заради това и къщите в селото са типични за онова време – каменна основа, чардаци и много прозорци. Къщите сякаш са вкопани в скалите и са накацали една върху друга. Скалите всъщност са използвани като естествен зид на къщите. Разположено е високо в планината и от почти всяка точка в селото се открива уникална гледка към долината на река Места и склоновете на Родопите. Из селото трудно можете да се разходите с кола и затова е някак си тихо и дори самотно. Около половината от къщите са архитектурни паметници. Заради стръмните си склонове трудно може да бъде застроено или по улиците му да тръгнат тежкотоварни машини, затова още дълго време ще можем да се наслаждаваме на самобитният му чар.

Манастирът

Делчевски манастир

Гоцеделчевският манастир носи интересното име „Света Богородица – Живоприемний източник“. Все още го наричат Неврокопски, заради старото име на Гоце Делчев – Неврокоп. Намира се в края на Гоце Делчев, по пътя за село Делчево. Манастирът е женски. В църквата могат да се видят колони и капители, останали от първата църква, върху която е изграден манастирът. По време на нашето посещение кипеше ремонт на църквата, заради което не ни разрешиха да снимаме вътре.

Делчевски манастир
Към градината и портата на манастира

Водопадът

Делчевски водопад

Делчевският водопад е висок около 15 метра и до него се стига за около 20 минути. За да стигнете до водопада, след като подминете манастира с колата, ще стигнете до един много остър (почти обратен) и много стръмен, десен завой. На този завой в ляво започва пътеката за водопада. Малко след завоя се стига до една чешма. Ако стигнете до чошмата, знайте, че сте подминали началото на пътеката за водопада. Пътеката към Делчевския водопад е почти равна. В началото представлява широк черен път, по който дори може да се мине и с кола. По средата на пътеката се стига до една бариера и след нея вече може да се продължи единствено пеша или с колело.

Делчевски водопад
Началото на пътеката при острия и стръмен завой. Ние оставихме колата тук.
Делчевски водопад
Първата част от пътеката е черен, коларски път, по който може да се мине и с кола.
Делчевски водопад
Бариерата по средата на пътеката
Делчевски водопад
След бариерата може да се продължи само пеша или с колело
Делчевски водопад
Изоставена и занемарена беседка точно преди водопада
Делчевски водопад
При делчевския водопад – висок, пълноводен и красив

Екопътеката

чешмата преди Делчевския водопад

Делчевската екопътека започва от чешмата малко след Неврокопския манастир. Тя води до село Делчево и се изминава за около час и половина. Ние тръгнахме по нея, но стигнахме само до някъде и се върнахме. Пътеката е стръмна и минава през букова гора. Като впечатления бих споделила, че не е най-интересната и живописна пътека, по която сме минавали.

Къде да хапнете или да отседнете?

Шапковата къща, Делчево

Шапковатъ Кръчмъ е в центъра на селото. С влизането си ще разбере, че това е мястото, което търсите. Гледката към Гоце Делчев е невероятна. Гледката не е единственото, което си заслужава да видите, храната и обслужването също са добри. Има и хотелска част.

Делчево
Гледката от Шапковата кръчма

Павловата къща се намира на няколко метра от центъра на селото. Там сме спали преди няколко години при първото ни посещение и останахме много доволни от отношението към нас и особено много от закуската. В Павловата къща също има традиционна, българска механа с обедно меню. В сравнение с Шапоковата къща не е толкова луксозна и гледката от механата липсва, но все пак я харесваме и препоръчваме.

Делчево
Павловата къща
4.6/5 - (22 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *