Екопътека Бяла река край Калофер

Екопътека Бяла река, Калофер

“Бяла река” край Калофер е една от любимите ми екопътеки. Представете си кристално чиста, синееща вода, младо зелена гора и трева, дървени мостчета и беседки, речни камъни и вълнуващи водопади. Едно такова диво и красиво място е екопътеката Бяла река край Калофер.

Тя е кратка и лека за обхождане, подходяща е за малки и големи, за любители на разходки или пикници на открито. Силно ви препоръчвам да отидете на това място поне веднъж.

Как да стигнете?

Екопътека Бяла река, КалоферНачалото на пътеката е около 200 метра след Калоферски манастир “Рождество Богородично”. След като се отклоните от Околовръстният път на Калофер към града, следвайте табелите към местност Паниците. В края на града ще стигнете до У-образно кръстовище, където пътят за Паниците и Калоферския манастир се разделят. Тръгваме наляво към манастира и оттук нататък пътят става доста лош, около 5.5 – 6 километра. Все пак с внимателно шофиране (10-15 км/ч) е напълно проходим дори за лека кола..

По пътя към екопътека Бяла река
Пътят към Бяла река

По пътя си ще минете покрай няколко вили, някои от които се отдават под наем. Околността е много красива, а пътят, макар и лош като настилка, е доста живописен.

По пътя към екопътека Бяла река
Гледки по пътя към Бяла река

Можете да паркирате при манастира или да продължите още 200 метра до бивак Бяла река.

Екопътека Бяла река, Калофер
Началото на парк Централен Балкан. Може да паркирате тук (вдясно).

 

Накратко за екопътеката

Екопътека Бяла река, Калофер

 • Необходимо време: 2 часа
 • Трудност: 2/10
 • Дължина: 1830 м.
 • Крачки: 3724
 • Най-ниска точка: 570 м.
 • Най-висока точка: 630 м.

Подходяща за малки и големи. Вход свободен!

Подробно за екопътеката

Екопътека Бяла река, КалоферПървоначално от бивак Бяла река тръгва много широка и полегата пътека, която се движи непосредствено до речното корито. Скоро следва и голяма табела за начало на екопътеката и там пътеката се разделя на две.

Пътеката прави нещо като кръг или осмица, защото на 1-2 места двата „полукръга“ се събират. Ако тръгнете по горният път (ляво), ще се върнете по долния (дясно) и обратното.
Ще видите голяма информационно табло и карта на маршрута.

Разходката отнема около 2 часа в спокоен ход.

В долната част (в началото тръгваме надясно) на пътеката минавате по мостчетата над реката многократно.

Екопътека Бяла река, Калофер

Катерите се, гледате отвисоко. Докато поглеждате надолу към реката и разбирате защо е наречена Бялата река. А какви звуци издава само бушуващата вода.

Екопътека Бяла река, Калофер

Има няколко особено интересни участъка. Например преминаването покрай водопада.

Екопътека Бяла река, Калофер

Или пък над една особено тясна част от каньона.

Екопътека Бяла река, Калофер

Пътеката е много интересна и образователна за деца, защото на няколко места са поставени табла със снимки на животни и растения, които обитават района и кратка информация за тях. Въпроси и отговори под форма на игра, нещо като училище в гората.

Някои от стълбите са доста стръмни, затова помагайте на децата с преминаването им, особено след дъжд, когато пътеката е мокра и на места хлъзгава.

Екопътека Бяла река, Калофер

Един от най-стръмните участъци е приблизително по средата на “долния полукръг”. Там имаме много стръмно слизане и много стръмно изкачване “на четири крака”.

Екопътека Бяла река, Калофер

Цялата пътека е много интересна и преминаването е много забавно.

Екопътека Бяла река, Калофер

В края на пътеката ще видите пейки и табела “преминаването забранено”. Съветвам ви да не продължавате и да не се отклонявате от маркираните и обезопасени пътеки.

Екопътека Бяла река, Калофер
В далечината се вижда водопада
Екопътека Бяла река, Калофер
Краят на пътеката. Връщаме се обратно по другия “полукръг”

Слизането надолу към “долния полукръг”

Екопътека Бяла река, Калофер

Т.нар. “горен полукръг” също никак не е лишен от хубави гледки.

Екопътека Бяла река, Калофер

Минава се през един малък, но също много красив водопад и през разкошна широколистна гора.

Екопътека Бяла река, Калофер
По-малкия водопад
Екопътека Бяла река, Калофер
През гората на Бяла река

След разходката може да си направите пикник или барбекю на поляната в началото. Там има и дървени маси и пейки. Наистина е разкошно – зелена трева, катерушки за децата, чист въздух, приятели, какво друго ви трябва.

 

Калоферският манастир

Калоферски манастирКалоферският мъжки манастир „Рождество Богородично” е разположен в подножието на Стара планина. Гледката от него към върховете, особено през пролетта, когато са покрити със сняг е внушителна. В комбинация с добре поддържаната му градина, малка и симпатична църква и стари “монашески килии”, правят мястото още по-забележително. Фактът, че Бяла река е само на 200 метра от него ни дава сериозен повод да се отбием и да го разгледаме пътьом.

 

Къде да хапнете в Калофер?

Хотел-механа Панорама, КалоферВ Калофер има много механи и заведения, но ние вече 2 пъти отсядаме в механа Панорама и там си се чувстваме добре. Не знам дали е заради внушителната гледка към Райското пръскало и връх Ботев или заради вкусната храна, но определено я препоръчваме и бихме я посетили отново. Няма нещо супер специално в менюто, но всичко беше вкусно. Терасата е разделена на две – за пушачи и за непушачи. По-голямата част е за непушачите, което за мен е от огромно значение. От механата се вижда и голяма част от Калофер, а в далечината гордо се извисява и паметникът на Христо Ботев.
Още за механата и хотелът към нея можете да прочетете на сайта им.

4.5/5 - (33 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

7 Replies to “Екопътека Бяла река край Калофер

 1. Здравейте, отдавна съм й хвърлил око на тая пътека! Искам да попитам снимките от тази година ли са, в смисъл дали вече се е раззеленило хубаво в района, имайки предвид че е малко по-високо от София и дали в началото на май ще е подходящо за ходене или да поизчакам малко…

 2. Здравейте, снимките от тази година ли са? В смисъл дали вече се е раззеленило хубаво в района, че имам идея да го посетя в началото на май…

 3. Здравейте, искам да попитам може ли да се стигне до водопад Райското пръскало като се тръгне по тази екопътека ?

  1. Здравейте, Иван, в началото на екопътека Бяла река има един мост и табела към връх Ботев. Не сме тръгвали оттам към върха и не мога да споделя актуална информация, но е факт, че табела има 🙂

 4. Много добър обзор на Екопътеката!
  За съжаление Вашите снимки са може би едни от последните със старата красива визия на т.нар. Мъжки манастир. В момента дворът няма много общо със старият поддържан двор.

 5. В момента достъпът е забранен -разрушени са мостовете.Пътят е направо непроходим за лека кола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *