Каньонът на водопадите и гледките край Смолян

Водопад Орфей, Каньонът на водопадите, Смолян

Каньонът на водопадите край Смолян е място, което ще ви остави безмълвни от възхищение, ще настръхнете от вълнение. “Любимата ми екопътека, феноменално красива и интересна, нищо не може да се сравни с чара на Родопите” … това ще са вашите думи, след като видите с очите си Каньона на водопадите.

Ако искате да разберете и почти да докоснете и помиришете истинската мощ на водата, препоръчвам ви да отидете на Каньона на водопадите през април или в началото на май. Вятърът и вибрацията от падащата вода ме разтърсиха. Освен възможността за прекрасна разходка, това място ще разкрие пред вас един нов свят, непознат до момента.

Пътеката е много добре изградена и обозначена, мястото е очарователно. Вървенето е около 4 часа, но няма да ги усетите. Струва си всяка крачка и всяка минута. Подходящо е и за семейства с деца. Чудесна идея за уикенда!

 

 

Накратко за маршрута

Тераса Евридика, Каньонът на водопадите, Смолян

Има 3 варианта за обхождане по екопътеката:

  1. Кръгов маршрут през водопадите и терасите са наблюдение
  2. До водопад Ропката, първата тераса за наблюдение и обратно по същия път
  3. През водопадите до хижа Перелик и обратно

Описаните по-долу насоки са за първия вариант. Ако не разполагате с толкова време и желание можете да направите втория вариант, но така ще пропуснете 2 от терасите за наблюдение, които наистина ще ви впечатлят. От тях се виждат водопади, покрай които не се минава. За третия вариант след водопада Ропката не мога да споделя актуална информация.

Начална и крайна точка: 41°34’50.2″N 24°39’33.2″E (паркингът).
Време за вървене: 3 часа
Допълнително време за снимки и почивки: 1 – 1.5 часа.
Дължина на маршрута: 9 км.
Калории: 666 kcal
Средна скорост: 3.1 км/ч
Денивелация: 501 м.
Най-ниска точка: 1062 м. н.м.в.
Най-висока точка: 1467 м. н.м.в.

По пътя няма чешми, затова е добре да си носите достатъчно вода за пиене.
Екопътеката е подходяща за деца, които имат опит с вървене в пресечени местности и биха издържали поне 4 часа вървене.

 

 

Водопадите

В каньона има множество малки и големи водопади. По-големите от тях дори имат имена.

Водопад Каскадите

От началото на пътеката до Каскадите се стига за около 40 мин. Няма начин да сбъркате водопада. От там започва интересната част от екопътеката.
Сами се досещате, че става въпрос за поредица от водопади. Последният скок от поредицата водопади Касакадите е най-високия. През април и май става наистина много мощен.

Последният от поредицата Каскадите

Водопадът Орфей

От последният и най-висок водопад от поредицата Каскадите до водопадът Орфей се стига за около 15 мин. Пред това ще минете през няколко стълби и мостове, а също и беседка с няколко маси и пейки.

Каньонът на водопадите, Смолян
Беседката преди водопада Орфей

Възможно е някои о т мостовете да са разрушени. Това е често явление по тази екопътека. Все пак мостовете се възстановяват периодично. Ако не са възстановени, най-вероятно туристите ще са проправили други утъпкани и леко заобиколни пътеки, затова продължавайте напред въпреки предупредителните табели за счупени мостове.

Водопад Орфей, Каньонът на водопадите, Смолян

Водопадът Орфей определено е кулминацията на екопътеката. Той е висок 68 метра и през пролетта е толкова мощен, че дори да стоите на 50 метра от него, пак ще усещате пръските му. Мостът пред него става мокър и когато минавате по него, “къпането” ви е гарантирано. Водопадът се нарича Орфей, защото спускайки се по скалата, водните струи наподобяват арфа. А т.като Родопите е планината на Орфей, „арфата“ разбира се също е негова.

Водопад Сърцето

Пътеката ще ви отведе над водопада Орфей, откъдето се откриват невероятни гледки накъдето и да погледнете. От моста над Орфей се вижда и водопадът Сърцето. Той се нарича така, заради „дупката“ с форма на сърце, която дълбае.

Водопад Казаните


Веднага след Сърцето са Казаните. Те са поредица от няколко малки водопада, но са много интересни, защото изглежда, като че ли преливат от един казан в друг. Оттам идва и името на тази каскада – Казаните.

Ропката


Много скоро след Казаните ще видите и Ропката. Над него минава един дървен мост, а под моста се виждат и останките от неговия предшественик.

При този водопад пътеката се разделя. Направо се продължава към хижа Перелик. Ако тръгнете по моста над Ропката, ще минете над каньона на водопадите и пътеката ще ви върне близо до началото – първият дървен мост. Ще видите спиращи дъха гледки, а също и няколко водопада, до които няма маркирана пътека. Те могат да се видят най-ясно от терасите за наблюдение.

 

 

Терасите за наблюдение


Преминавайки над Ропката, ще видите и скалата, върху която е изградена първата тераса за наблюдение. Тя няма име. На табелата пише просто „тераса за наблюдение“, затова ще я наричам Безименната.
Важно е да знаете, че терасите са слабо обезопасени. Изградените парапети са доста паянтови и слаби, затова не трябва да се облягате на тях. Ако сте с деца, трябва да сте много предпазливи и задължително да ги придържате за ръка.

 

Безименната


От първата тераса пред вас ще се открие целият каньон. Няма снимка или думи, които да опишат чувството и емоцията, която човек изпитва на това място.
Ако се загледате по-внимателно, на десния склон ще видите и другите 2 тераси за наблюдение, към които сме се запътили.

 

Евридика


Малко преди Безименната тераса, на едно дърво са указателните табели за терасите Евридика и Стражите. Следвайте синята маркировка. Пътеката е идеално маркирана и няма къде да се загубите.

Евридика е може би терасата с най-страхотна гледка, защото е „най-близо“ до водопадите Орфей и Сърцето. От нея ясно се вижда и „скритият“ водопад, до който маркирана пътека няма.

Тераса Евридика, Каньонът на водопадите, Смолян
Водопадите Орфей, Сърцето и “Скритият”, гледани от тераса Евридика

Стражите

Терасата Стражите носи това име, заради изправените и подредени една до друга скали. Те наистина наподобяват стражи.

Тераса Стражите, Каньонът на водопадите, Смолян
Стражите

След терасата на Стражите, пътеката се спуска стръмно надолу. Минава се през един разрушен мост. Скоро след него пътеката ще ви върне много близо до началото на екопътеката – до първия дървен мост.

Каньонът на водопадите, Смолян
Един от разрушените мостове след терасите за наблюдение
Каньонът на водопадите, Смолян
Първият мост. Тук е началото или краят на нашия “кръг”.

 

 

Къде да хапнете в Смолян?

Ресторант Родопчанка, Смолян

Имам няколко предложения:

Посещавали сме тези механи и ресторанти, а някои от тях дори и по няколко пъти. Бих казала, че всички те си са различни като обстановка и всички ни харесват. Все пак мястото, на което ни впечатли най-много и наистина се чувствахме особено добре, беше ресторант Родопчанка. Разбира се, оценката ми е напълно субективна. Атмосферата е изискана. Не е типичната родопска механа. Това е един различен ресторант, а ние харесваме такива. Всичко беше много добре приготвено, съчетано и поднесено с подходящ сос и добре аранжирано. Тиха музика, съпровод с пиано – много приятно. Ако сте ценители на вината, ще ви предложат и огромен избор от различни видове, сортове и аромати.

5/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “Каньонът на водопадите и гледките край Смолян

  1. Прекрасна статия и полезна,ама много полезна информация. Уникален маршрут,страхотни гледки,поправени мостове и пътеки. Няма място за мислене,горещо препоръчвам за малки и големи. Хареса ми и това,че препоръчвате близки места за хранене. То човек след такава разходка охладнява и обикновено не подбира много-много. Ресторант Родопчанка бе първият ни избор,а и наличието на карта ни улесни. Много приятно и уютно място с много вкусна храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *