Класическа разходка из Солун

Солун | Светоглед

Солун може да е втория по големина и брой на населението град в Гърция, но според гърците, той е “майката на Македония”. Заради разположението си точно в средата на северна Гърция, го наричат “столицата на севера”. Разпростира се по протежението на залива  и затова тук никога не сте далече от морето и плажа. Солун е рождено място на свети Димитър, на светите братя Кирил и Методий, на основателят на Турция – Кемал Ататюрк.

По маршрута, за който ще ви разкажа, ще видите византийски и османски монументи, археологически забележителности и квартали, в които ще се влюбите и ще ви накарат да преоткриете Солун.

 

Карта на маршрута

Този пешеходен маршрут започва от прословутата Бяла кула и завършва на също небезизвестния площад Аристотел. Ето и основните спирки по маршрута.

 

Бялата кула

Бялата кула | Светоглед

Бялата кула е била част от крепостната стена. Когато градът е бил превзет от Османската империя, кулата е използвана за затвор. След заповед на султана да бъдат екзекутирани всички затворници, е наречена Червената кула или Кървавата кула. След освобождението на града, кулата символично е била “боядисана” с бяло, за да бъде “измит” имиджа й и лошият спомен и история. Сега кулата е музей, цената на билета е 3 евро. От върха на кулата се открива разкошна панорамна гледка, която си струва да се види.

 

Статуята на Александър Македонски

Статуята на Александър Македонски, Солун | Светоглед

Александър Велики е един от най-гениалните пълководци на всички времена. Той е обединиля на гърците и завоевателя на персите. Статуята му в Солун е най-голямата негова статуя в цяла Гърция. Намира се на няколко метра от Бялата кула.

 

Чадърите

Чадърите, Солун | Светоглед

Определено хващат окото на минувачите. Те са произведение на изкуството от популярен гръцки скулптор и са печелили много награди по големи изложения.

 

Площад Наварино

Солун | Светоглед

На площад Наварино  ще видите останки от сгради от Римския период на Солун. В този комплекс се намират и останките от замъкът на император Галериус.

 

Арката на Галериус

Солун | Светоглед

Арката на Галериус е била част от крепостната стена, опасваща целия град. Построена е в чест на победата на император Галериус над персите. Тя е изключително красива римска структура и е едно от най-популярните места в града както за туристите, така и за местните.

 

Ротондата

Солун | Светоглед

Ротондата е една от най-старите религиозни сгради в града. Била е построена в римския период на града като базилика. След като града е бил превзет от Османската империя е била превърната в джамия, а построеното тогава минаре е останало и до днес. Разглеждането на ротондата отвътре струва 2 евро.

 

Родната къща на Кемал Ататурк

Солун | Светоглед

Мустафа Кемал Ататюрк е основателят на съвременната турска държава. Турците неслучайно го боготворят, а около родната му къща в Солун ще видите тълпи от турски туристи, дошли да видят и малкото останали от него предмети. Кемал Ататюрк е живял само 7 години в тази къща и имуществото му е изпратено в Турция.

 

Ано Поли – горният стар град

Ано Поли | Светоглед

 

Старият град е най-високата част на града. От там се открива красива гледка към Солун и залива. През 1917 г. Солун е бил опожарен, а Ано Поли е бил единствената част от града, останала неизгорена. Затова само тук са останали къщи с традиционна османска архитектура или пък цветни типични за област Македония сгради.

Ано Поли, Солун | Светоглед
Ано Поли – цвят и тишина
Ано Поли | Светоглед
Тук улиците са тесни, с много стълби и павирани с камъни. Много чаровен квартал.

За мое огромно учудване Ано Поли изобщо не беше претъпкан с туристи. Напротив, даже имах удоволствието да се поскитам из тесните и романтични улички почти сама и да вдишам от атмосферата на това антично и много закътано местенце.

Ано Поли | Светоглед
Ано Поли е най-традиционният и живописен квартал на Солун.
Солун | Светоглед
Тук е едно от онези места, на които е хубаво човек да се изгуби.

 

Крепостта

Солун | Светоглед

За мое съжаление, не успях да посетя древната крепост Eptapyrgio, т.като беше затворена в този период. Определено би си заслужавала посещението. Но пък имах възможност да видя града от кулата Тригониу.

 

 

Солун | Светоглед
От кулата се открива неверояна гледка – цял Солун в крака ви.
Кулата Тригониу | Светоглед
Идеално място за снимки, селфита и пр.

 

Докато слизахме надолу към центъра на града отново минахме през очарователният стар “горен град”.

Ано Поли | Светоглед
Минахме покрай римска баня
Солун | Светоглед
Минахме покрай още църкви
 още павирани улици и цветни къщи с малки китни градинки
И още павирани улици и цветни къщи с малки китни градинки

 

Катедралата Свети Димитър

Катедрала Свети Димитър, Солун

Катедралата e много важна за жителите на Солун, защото Свети Димитър е пазител и патрон на града. Не пропускайте да разгледате криптата. Тя се намира в подземието на катедралата. В нея са изложени скулптури, капители, затварящи плочи и съдове, намерени преи археологическите разкопки.

Солун | Светоглед

Катедралата е построена върху руините на римска баня, в която бил затворен Свети Димитър. От мястото на неговото мъченичесто – фонтана в банята, започнало да тече миро.  За да го събират пред фонтана бил изграден басейн. След голямият пожар в Солун през 1917-та, катедралата е била почти изцяло разрушена.

Катедрала Свети Димитър, Солун
Оригиналните стари колони се различават от новите по металните пръстени около тях.

Посещението на катедралата е напълно безплатно, така че не пропускайте да я посетите при следващото си посещение в Солун.

Римският форум

Солун | Светоглед

Римският форум е бил построен точно в центъра на укреплението на Солун. Той е бил икономически, политически, религиозен и културен център в продължение на много години.

Площада с църквата и хамама

Солун | Светоглед

Следващата спирка от маршрута един площад, който ми прилича на площада пред Народния театър в София. Хора, играещи шах и табла, гълъби …

Солун | Светоглед
Църква Света Богородица
Бей Хамам, Солун
Бей Хамам

Площад Аристотел – сърцето на Солун

Солун | Светоглед

Площад Аристотел е връзката между историческата част на Солун и модерната му част. След опожаряването на града, площада е поставен в сърцето възстановителните планове. Той е едно от най-популярните точки в Солун, място за срещи, културни събития, фестивали и тържества.

След представената няколко часова обиколка на Солун, може да отдъхнете на някое е многобройните кафета по крайбрежната алея и да се насладите гледката към морето и залива.

4.5/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Класическа разходка из Солун”

  1. Следвах описания маршрут за еднодневна разходка из Солун. Много точно и полезно описание! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *