Местност Свети Никола край Добринище – водопад и град-крепост, “кацнали” върху могила

Местност Свети Никола, Добринище

Местността Свети Никола се намира на около 3 километра от Добринище. Там се намират останките на тракийско укрепно селище, наречено “Безименния град”. Открито е случайно при строежа на параклиса Свети Никола. От този хълм се спуска река, която е издълбала скалата и образува няколко невисоки, но красиви каскади.

 

Как да стигнете?

Има няколко пътя, които водят до местността Свети Никола.

Ако идвате от Банско, около 3-4 км. преди Добринище се оглеждайте за кафява табела надясно, която ще ви отведе до местността по черен, но все пак проходим с кола път.

Другият по-популярен път е в края на Добринище, близо до хотел Валентино 2. Там, на един стълб ще видите синя табела за хижа Гоце Делчев наляво и бяла табела за местността направо. От стълба след около 3 километра по черен път се стига до местността Свети Никола. Минава се покрай оградите на няколко големи склада. На места със синя боя са нарисувани стрелки, оказващи посоката. След складовете се минава покрай параклиса Свети Илия.

Който и от двата пътя да изберете, трябва да знаете, че пътят е лош и с лека кола трябва да карате много бавно и внимателно. Ние тръгнахме от края на Добринище и оставихме колата до един много голям електрически стълб, на 5 минути преди началото на екопътеката.

Местност Свети Никола, Добринище
Началото на екопътеката

 

Екопътеката Свети Никола

Местност Свети Никола, Добринище

Екопътеката Свети Никола започва от една беседка долу в ниското, няколко минути след електрическия стълб, до който оставихме колата. Екопътеката е добре поддържана, следвайте парапета и няма как да се объркате.

След около 20-30 минути вървене нагоре през иглолистната гора се стига до една скала, която играе ролята на панорамна площадка. От нея се открива страхотна гледка към Добринище.

Местност Свети Никола, Добринище
Гледката към Добринище от панорамната площадка

При панорамната площадка екопътеката се разделя на две. Надясно и нагоре след около 5-10 минути се стига до параклиса и укрепното селище, а наляво и надолу се стига до реката и можете да видите каньона, който е издълбала реката и да погледнете отгоре един от падовете на водата.

Местност Свети Никола, Добринище
Укрепното селище
Местност Свети Никола, Добринище
Каньонът и един от водопадите, погледнат отгоре.

Екопътеката прави обиколка на хълма, така че след като стигнете до върха, където са параклиса и останките от селището, можете да продължите по пътеката и тя ще ви отведе обратно до началото на екопътеката, а можете и да се върнете по същия път.

Местност Свети Никола, Добринище
Точно преди върха. Надясно е параклиса Свети Никола и археологическите разкопки. Наляво екопътеката прави обиколка на хълма и води обратно до началото й.

Ние се върнахме по същия път. Долу, в началото на екопътеката при беседката се вижда и другият път от/към хълма.

Местност Свети Никола, Добринище
Началото на екопътеката и беседката. Между дърветата се вижда другият път, който също води до хълма с параклиса и града-крепост.

Параклис Свети Никола и останките от градът-крепост

Местност Свети Никола, Добринище

Тракийският град-крепост е известен и като “Безименният град”. Той се намира в най-високата част на местността Свети Никола. Тук са открити множество монети, керамични съдове, базилика и скелети на двуметрови хора, което за тогава е било доста рядко срещано и впечатляващо. Такива високи хора били привличани за войни. Градът е бил обитаван векове наред без прекъсване, цели 3500 години.

 

Водопад Свети Никола

Местност Свети Никола, Добринище

Водопадът Свети Никола се намира на около 5-10 минути от големият електрически стълб, до който паркирахме колата. Най долният пад е висок не повече от 5-6 метра. До него се стига по тясна отъпкана пътека през дърветата и храстите. От големия електрически стълб, до който оставихме колата надясно е началото на екопътеката, а наляво е пътечката към водопада.

Местност Свети Никола, Добринище
Поглед от “паркинга” до големия електрически стълб. Надясно по широкия черен път е екопътеката към параклиса и археологическите ракопки, а наляво по тясна отъпкана пътека между дърветата и храстите е водопада.

Ако сте по-смели, може да се покатерите и по-нагоре по реката, където ще видите и други красиви падове на реката. Ние не посмяхме, т.като бяхме с малки деца.

 

Къде да хапнете в Добринище?

Македонска кръчма, Добринище

Механа “Македонска кръчма” – това за мен е най-добрата механа в района (Банско, Разлог и Добринище). Бих казала, че е едно от най-добрите механи в България изобщо. Страхотен интериор и екстериор в традиционен македонски стил, детски кът, много добро обслужване и разбира се всичко е изключително вкусно. Голяма част от използваните продукти са собствено производство. Намира се в края на Добринище край главният път Банско – Гоце Делчев. Повече информация можете да намерите на сайта им. Силно препоръчваме!

 

Къде да отседнете в Добринище?

Хотел Валентино 2, Добринище

Хотел “Валентино 2” – идеален за семейства с деца. Има страхотна градина с много детски люлки и катерушки. Намира се в края на града и терасите гледат към Пирин. Голям, добре поддържан двор, едно куче и едно коте. Към хотела има и ресторант, в който се използват продукти собствено производство. Повече информация можете да намерите на сайта на хотела.

Около Добринище има още много места, интересни за посещение. Сгушен в подножието на величествения Пирин, ще ви предложи много чиста природа и много от красотите и спокойствието на планината. Подходяща дестинация за семейства с деца както през зимата, така и през лятото. Ски и топъл минерален басейн през зимата и планински маршрути през лятото.

5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *