Каньонът Мостница и водопадът Войе в Словения

Каньонът Мостница в Словения

Една живописна и лека разходка е тази около каньонът на река Мостница (Mostnica). Кристални и сини са водите на реката. Ждрелото е дълго около 2 километра и е само метър широко. Буквално можете да го прескочите. Реката изглежда като синя змия, която криволичи между скалите. На места водата се завихря в малки водовъртежи и извайва скалите като полукълба. Можете да разгледате само каньона, а ако имате време и желание се разходете и до водопада Войе (Voje), който е в края на пътеката..

Накратко за маршрута

Маршрутът започва от селцето Стара Фужина (Stara Fužina), близо до езерото Бохин (Bohinj). В селото се оглеждайте за табели към Voje. Пътят ще ви отведе до паркинг с бариера. Паркингът е платен и струва 1,5 € /час. Ако искате да отидете до водопада и обратно, ще са ви нужни общо 4 часа. Ако искате да разгледате само каньона, са ви нужни около час и половина. Плаща се на автомат и получавате билет, който трябва да поставите на предното табло на колата. Пригответе точно пари, защото автоматът не връща ресто!
До паркинга ще видите информационно табло и стрелка, оказваща началото на пътеката. Скоро след като тръгнете, ще достигнете до един каменен мост. Не тръгвайте надясно по моста, а продължете от ляво на реката. Малко след моста ще стигнете до касата, където трябва да платите 3 € /човек. Любезният касиер ще ви даде кратка информация за маршрута. Плаща се само в брой.
От касата пътеката продължава и по двата бряга на реката, като на места се свързва с няколко моста.

Началото на пътеката при паркинга

 

Каньонът Мостница – Korita Mostnice

Сините и кристални води на река Мостница са опияняващи. Някъде е плитко и широко, а другъде е много тясно и много дълбоко. На места каньонът е дълбок 15-20 метра. Водата сякаш е заклещена между скалите, криволичи между тях, завихря се и я заглажда. На места образува идеално кръгли басейни, които силно примамват да се изкъпете в тях. Водата е доста студена, имайте го предвид.

Слончето – Slonček

Река Мостница образува доста необикновени скални форми в тази си част. Най-бележитата част е скалното образувание Слончето (Slonček). Ясно е защо го наричат така. Разбира се всеки с добро въображение може да го оприличи и на друго или да открие и много други скални форми. От паркинга до Слончето се стига за 40 минути, пътеката е широка и полегата и е много подходяща и интересна за деца.

Водопадът Войе – Slap Voje

След Слончето каньонът става все по-тесен и по-дълбок и пътеката ще ви отведе все по-далече от коритото на реката. Продължавайки нагоре по пътеката, ще минете през прекрасна гора. На места има леко изкачване, на места е по-полегато. Пътеката е идеално маркирана, на места дори е засипан чакъл. Няма как да се объркате.

Пътеката нагоре към хижата и водопада

Около 20 мин. след Слончето ще стигнете до асвалтов път, малко преди хижата – Koca na Vojah. Тук ще видите окуражаваща табела, че до водопада остават само 25 мин., а всъщност ви остават около 40-45. Но спокойно, пътеката от тук е полегата и широка, а на места дори малко скучна. Ще минете през една огромна поляна, която ще ви се стори безкрайна.

Малко преди водопада е и гостилницата – Okrepcevalnica Slap Voje. От хижата до гостилницата се стига за около 30 мин. Водопадът Войе е още 5-10 мин. след гостилницата.

20 мин. след Слончето ще стигнете до асвалтовият път (200 м. преди хижата)
Хижа Koca na Vojah
Пътеката към водопада след хижата

Водопадът е висок около 20 метра и сякаш е скрит в гората между черни скали. Интересен е.

Къде да хапнете?

В гостилницата Okrepcevalnica Slap Voje се предлагат традиционни словенски ястия – йота (jota) и ричет (ričet) – те се предлагат във всяка хижа и традиционен ресторант в Словения, също и супи, гулаш и плодови штрудели (štrudelj). Ние опитахме гъбена супа (gobova juha) и плодов щтрудел. Всичко е много вкусно и обстановкста е много приятна и непринудена.

В хижата Koca na Vojah, 30 мин. преди гостилницата, също има ресторант, в който се предлагат традиционни словенски ястия, но според нас самата градина на гостилницата е по-приятна.

Върнахме се по същия път обратно до паркинга за час и половина
5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *