Неземен разкош край Земен

язовир Пчелина

Град Земен се намира в красив планински район между Радомир и Кюстендил. Тук река Струма е издълбала великолепен пролом. Крепостите, останали по хълмовете, са били от първостепенна важност. Градът се намира само на 75 километра от София, на 45 от Перник и на 40 от Кюстендил. Ще ви е нужно доста време, за да обиколите всички манастири, всички крепости и всичко интересно, което са сътворили хората и разбира се природата по тези места. Ето някои леснодостъпни, които да посетите за един уикенд.

Земенски манастир

Земенски манастир

Земенският манастир е най-популярната забележителност в района. Намира се в покрайнините на Земен. Църквата е архитектурен паметник и филиал на Националния исторически музей, затова за да я разгледате отвътре, трябва да платите 3 лева. Според мен тази цена е неоправдана. Влизала съм в много църкви и манастири – доста по-стари и по-интересни и то напълно безплатно.

Земенски манастир
Хубавият, добре поддържан и голям двор на Земенския манастир
Земенски манастир
В двора на манастира има детска пързалка и люлка с чудесна гледка към Земен

Водопад Полска Скакавица

водопад Полска скакавица

Водопадът Полска Скакавица е един от най-любимите ми водопади. Много се вълнувам, когато си спомням за изживяванията ми там. Водопада е много висок и пълноводен, особено през май. Скалите го разделят на две, след това на още две и докато водата падне се разпръсква на няколко части.

водопад Полска скакавица
Погледнат отдалече, изглежда все едно вода извира и от средата.
водопад Полска Скакавица
След като се доближиш до него, не искаш да си тръгнеш. Иска ти се да стоиш там и да го гледаш с часове. Страхотна енергия.
водопад Полска Скакавица
Можете да се изкачите до горната част на водопада по една стръмна пътека. От там гледката е много вълнуваща.
водопад Полска Скакавица
Може да слезете и в подножието на водопада, да минете зад него, да го заобиколите. Пред водопада има една скала, от която водопада изглежда приказен. Тогава наистина оставате безмълвни.

 

За да стигнете до водопада с кола, трябва да се отклоните от главния път в село Полска Скакавица. Малко след това асфалта свършва. Ако оставите колата, ще вървите около 1 час до водопада, а с колата с леко и бавно шофиране ще стигнете на около 15 минути от водопада.

Село Полска Скакавица се намира на 40 километра от Земен. Следващия път съм решила да отида до там с влак. Влака минава през Земенския пролом, в който също има много какво да се види.

 

Язовир Пчелина и параклисът

язовир Пчелина

 

Параклиса на язовир Пчелина се намира след края на село Поцърненцин, на 25 километра от Земен.

язовир Пчелина
Пътя до там е черен, но лека кола може да стигне до язовира, ако не е кално и хлъзгаво. Иначе ще пада боксуване.
язовир Пчелина
Това е едно много романтично място. Много симпатичен, стар параклис с миниатюрна вратичка и пейка.
язовир Пчелина
А под параклиса този голям язовир изглежда като море. Водата прилича на огледало, в което се отразяват слънцето и бреговете. Все едно си на върха на света.

Църквата в Прибой

църква Прибой

Село Прибой се намира на около 30 километра от Земен. Средновековната църква “Св. Богородица” е в началото на село Прибой. Гробището е в двора на църквата. Тя е истински паметник на културата. За съжаление беше заключена, но доколкото знам отвътре са останали много стари стенописи, които са реставрирани преди около 30 години.

църква Прибой
Стенописът на фасадата е от 1998 г.

Църквата в Егълница

църква Егълница

Село Егълница се намира на 13 километра от Земен. Църквата “Св. Симеон Стълпник” е в центъра на селото. Изглежда много автентична.

църква Егълница
Стара камбанария в двора на църквата.
църква Егълница
Църквата беше заключена, но в двора ни посрещнаха две кученца.

Село Пещера

В село Пещера има един водопад и един манастир. След като влезете в селото и минете покрай параклиса, пътят ще ви отведе до една чешма.

село Пещера
Чешмата в село Пещера

От тази чешма надясно е манастира, а на ляво е водопада. Имах големи очаквания и за двете места, защото съм виждала хубави снимки в интернет. За съжаление обаче водопада се оказа пресъхнал, а манастира изоставен.

Местните разказаха, че причината водопада да пресъхне е, че коритото на реката, която го захранва, не е изчистено и водата се разлива встрани. Манастирът пък бил в процес на реставрация и предстои до него да се направи път.

Въпреки че бяхме наясно че няма водопад, а манастира е изоставен, решихме да се уверим сами 🙂

Пещерски водопад – непостоянен

Пещерски водопад

От чешмата до водопада се стига за 5 минути.

Пещерски водопад
Пресъхналият Пещерски водопад. Около него беше пълно с бял бъз.
Пещерски водопад
Водата е много варовита и е образувала големи буци варовик.

Представям си колко е било красиво, когато е бил пълноводен. Надявам се след време, след като се направи нужното, водопада да възвърне предишната си красота.

Снимки от село Пещера

 

Пещерски манастир – недействащ

Пещерски манастир

Надясно от чешмата,  след 40 минути вървене по черен път, “доле у корията” е манастира. По пътя до там преминахме през плантация от горски ягоди, които все още не бяха узрели. Невероятно е колко щедра е природата. Толкова много ягоди, без някой да е полагал каквито и да е усилия за тях, просто дадени даром и само трябва да се наведеш и да си откъснеш. Уникално!

Наоколо има и много мащерка, даже срещнахме хора, които бяха дошли с колата си, за да си наберат.

И така …, не останахме много впечатлени от забележителностите на село Пещера, но пък си набрахме много мащерка и бял бъз.

Къде да хапнете?

Калената пивница, с. Калища

В село Калища се намира Калената пивница. Това е място за истински табиетлии. Всичко е много вкусно, но обезателно опитайте селския хляб, който пекат тук. Менюто и наименованията на секциите и артикулите  е много забавно, обслужването е чудесно, градината и интериора също са приятни. Препоръчвам я.

4/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *