От Асеновград до Косово – из Родопите с деца

Бачковски манастир

Асеновград е “портата” към Родопите. Южно от града започва ждрелото на река Чепеларска, която предизвиква възторг във всеки, който го е зърнал, макар и само през прозореца на колата си.

Ето какво можете да покажете на малките за 3 дни без бързане и с достатъчно време за разходка, игри или пикник например.

Асенова крепост

Асенова крепост

Асеновата крепост се намира на 3-4 километра от Асеновград. Кръстена е на Цар Иван Асен II. Разположена е на една скала над главния път Асеновград-Смолян. Тя една от най-популярните забележителности в Родопите. До крепостта се стига много лесно с кола, само трябва да се отклоните 2 километра от главния път. Гледката от и към крепостта е уникална. Качете се над крепостта и я вижте отгоре – изглежда все едно виси във въздуха. Входът за възрастни е 3 лева, а паркингът е 1.5о лв.През зимата е затворена за посетители.

Село Бачково

Бачково

Село Бачково е първото село след Асеновград. Намира се на 8 километра от Асеновград. Само там съм виждала параклис по средата на улицата.

Бачково
Параклисът Свети Георги в Бачково

Над селото има една беседка и параклис, до които можете да се разходите. Самото село не ме впечатли с друго.

Бачковски манастир

Бачковски манастир

 

Бачковският манастир се намира на 2-3 километра след село Бачково, непосредствено до главния път Асеновград-Смолян. Той е вторият по големина и един от най-посещаваните манастири в България. Интересен за деца, защото в двора има кошара с овце, а децата обичат всякакви животни.

 

Бачковски манастир

 

Бачковски водопад

Бачковски водопад

На около 15 минути пеша от Бачковския манастир е Бачковският водопад. Той не е много пълноводен, но е доста разчупен и с много падове и ръкави.

Бачковски водопад
Пътят за водопада започва точно срещу входа на манастира.
Бачковски водопад
Първата част от пътя минава покрай църквата-гробница.
Бачковски водопад
След това пътеката навлиза в гората, където има изградени беседки и места за пикник и барбекю.

Хубаво е за децата, защото има широки поляни, където да тичат.

Бачковски водопад
Водопадът не беше пълноводен, въпреки че го посетихме в началото на Май.

Сливодолско падало

Сливодолско падало

Екопътеката за Сливодолското падало започва от тунела на 3 километра след Бачковския манастир. Там има един рибарник, до който можете да паркирате колата. Пресичайте много бързо и се огледайте добре, защото пътя е главен и натоварен.
До водопада се стига за около 1 час, но с деца ще се забавите може бе двойно повече. Екопътеката е подходяща за поне 5-годишни деца, защото по-малките се изморяват бързо и искат някой да ги носи. Екопътеката е добре поддържана, има маркировки на много места, мостчета и пейки за почивка.

Сливодолското падало е много висок водопад – около 50 метра. Той е един от най-високите в Родопите. Даже не може да се хване целия с фотоапарата. Чела съм някъде, че е най-високият в Родопите, но пък Орфей в Каньона на водопадите е 70 метра, така че определено има по-висок от него. Водопада се захранва от карстови извори, затова водата изглежда тюркоазено синя.

Преди да стигнете до самото Сливодолско падало, ще минете покрай 3-4 по-малки, но също много красиви водопада.

Сливодолско падало
Първият прилича на един от Крушунските водопади. Реката се разлива настрани и се стича по скала на етажи.
Сливодолско падало
Следващият водопад е каскада от 2-3 водопада.
Сливодолско падало
После пътеката ще ви изведе над един водопад, който е оформил скалата много красиво.
Сливодолско падало
След това се минава покрай един тънък и висок водопад и ще се зачудите дали сте стигнали, но това НЕ е Сливодолското падало.

От тук до Сливодолското падало има още 3о минути вървене нагоре.

 

Сливодолско падало

Сливодолско падало

Сливодолско падало

Пред водопада има пейка, на която да си починете и да си направите снимка с водопада. От пейката не можете да се снима целия, затова аз го снимах на 3 части. За да го снимате целия, трябва да слезете по една къса стръмна пътечка до подножието му. Ние не слязохме, защото заваля дъжд и бързахме да се върнем.

Село Косово

село Косово

Село Косово се намира на 30 километра от Асеновград и 6 километра от Нареченски бани. То е колкото малко – толкова чаровно и типично по Родопски пленително. За да го обиколите с децата ви е нужен около час. Ще минете през стръмни калдъръмени улички и стари родопски къщи.

село Косово
Стара църква и разкошна гора и хълмове наоколо.

До църквата има кафене, на което можете да пиете истински билков чай и да си купите Родопски подправки и билки.

Селото е едно от най-автентичните и запазени Родопски села, а в комбинация с невероятната природа наоколо, човек се размечтава и се пренася в друг свят. Следващият път, когато пътувате към Пампорово, не подминавайте отбивката за село Косово. Определено си заслужава да се разгледа.

Къде да хапнете?

Имам 4 предложения:

  • до Бачковския манастир – Джамура 2 – тук опитайте прясната пъстърва
  • Соленото изворче в Нареченски бани – една дума – МЕКИЦИ
  • ресторант Света Елена в началото на село Хвойна – тераса с хубава гледка и вкусно обедно меню
ресторант Света Елена, село Хвойна
ресторант Света Елена, село Хвойна
  • Юговски хан – на разклона за Лъки и Кръстова гора – вкусни родопски специалитети

Така една едно “мръдване” с колата може да ви отведе в един друг свят. Ще видите водопади, архитектурни паметници и китно селце, където времето сякаш е спряло. Децата също ще останат доволни.

4.9/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *