Пиран – адриатическото съкровище на Словения

Пристанището на Пиран

Ех, Пиран, любим мой спомен от Словения! Великолепен средновековен крайморски град, завладяващ с тесните си улички и кокетни прозорчета с кепенци, саксии и простири. Обичам такива типични венециански градчета и винаги се опитвам да се загубя в тях. Тръгвам по някоя от тесните улици и тунели, но винаги някоя още по-тясна пресечка ме привлича да се отклоня по нея.

Пиран е едно граче, в което човек не може да спре да снима и да се удивлява. Напомня ми на Керкира (о-в Корфу) и на Ханя (о-в Крит).

Пиран е разположен на малък полуостров на около 120 км. от Любляна, които се изминават за около час и половина с кола. Пътят минава покрай друго старо адриатическо градче – Копер, което също заслужава да му отделеите 1-2 часа. Но Пиран определено е мястото, на което да отделите повече време. Ако не разполагате с много време, дори бих ви посъветвала да пропуснете Копер.

 

 

Какво да видите в Пиран?

Централната стара част на Пиран е един лабиринт от тесни улички и средновековни къщи. Из него не се движат автомобили, което прави разходката спокойна и приятна.

Ако тръгнете около пристанището скоро ще се озовете в най-притегателната част на Пиран -впечатляващият площад Тартини. След това можете да продължите през тесните улици, към “носът” на полуострова, минавайки през пазарът и площад 1-ви Май. Задължително се качете до църквата Свети Георги. Няма начин да я сбъркате, защото нейната камбанария се издига над всички сгради в града. И така ето ги основните забележителности по маршрута:

Площад Тартини

Площад Тартини, Пиран

Може да се каже, че площад Тартини е сърцето и символът на Пиран. Кръгла и бяла мраморна настилка, средновековни сгради, гледка към пристанището, кулата на църквата стърчи над тях – красив е! Той е място за срещи както на местни, така и на туристи. Кръстен е на най-известния жител на Пиран – цигуларят и композитор Джузепе Тартини. В средата  на площата можете да видите и бронзова статуя на този виртуоз на цигулката.

Интересен факт е, че първоначално площадът е бил пристанище, а в последствие докът бил запълнен и на негово място бил изграден сегашният площад.

Днес на него се намират множество значими за Пиран сгради – Кметството, Венецианската къща, Барокови къщи, къщата на Тартини.

Площад Тартини, Пиран
Венецианската къща с красива готическа тераса е една от най-старите и най-забележителните сгради в Пиран (15-ти век).
Кметство Пиран
Кметството

Църквата Свети Георги и Пиран отвисоко

Църква Свети Георги, Пиран

Църквата Свети Георги е построена на върха на един от хълмовете в Пиран. По-интересна обаче е камбанарията, която е встрани от самата църква. Кулата е копие на тази на базиликата Сан Марко във Венеция и е останала още времето на венецианското управление. Висока е 46.5 метра. Ако имате желание можете да качите до върха и да се насладите на невероятната гледка от там. Все пак гледката долу от църквата също не е никак лоша.

Църква Свети Георги, Пиран
Камбанарията на църквата Свети Георги в Пиран, висока 46.5 метра
Пиран, Словения
Гледката към Пиран от църквата Свето Георги
Пиран, Словения
Улицата от църквата Свети Георги към площад Тартини

Пазарът Тартини

Пазарът Тартини, Пиран

Ако се върнете до площад Тартини и тръгнете по улицата зад Кметството ще стигнете до друг площад, на който е разположен пазарът на Пиран. Пазарът за мен винаги е бил важна част от обиколката на един град, защото на него човек среща местните, вижда какво ядат, как се обличат, как говорят, какъв е темперамента им. На пазарът някак си виждам градът от не съвсем туристическата му страна.

 

Площад 1-ви Май

Площад 1-ви Май, Пиран

Ако подминете пазарът Тартини, скоро ще стигнете до площад 1-ви май или Старият площад. Той е малък, заобиколен от кафенета и ресторанти, където можете да опитате местните вина и морски дарове. Самият площад е едно ниво по-висок и входът му е украсен с две интересни статуи, представляващи Закона и Правосъдието.

Първоначално площадът е построен като водохранилище, затова ще видите два големи кладенеца, в които някога се е събирала водата.

Площад 1-ви Май, Пиран
Един от кладенците на площад 1-ви Май

 

По тесните улици на Пиран

Пиран, СловенияОт площад 1-ви Май тръгваме по тесните улички. Повечето от къщите започват директно от улицата, няма тротоар, няма градина, няма място и между самите къщи. Дори пространството над улиците е застроено. Обожавам такива лабиринти!

Пиран, Словения
В Пиран дори пространството над улиците е застроено

Накрая тесните пешеходни алеи ни отвеждат до носът на полустрова.

Нос Пиран

Пристанището на Пиран

Наричам върхът на полуострова “нос Пиран”, защото е тесен и остър. На него се намира църквата Свети Клиемнт (13-ти век). Интересното и необичаното в тази църква е това, че има фар, който играе роля и на камбанария. Този фар се нарича фара Пунта.
Около църквата ще видите и няколко интересни каменни скулптури.

Пристанището на Пиран
Каменни скулптури близо до фара Пунта

Крайбрежната алея

Пристанището на Пиран

Крайбрежната алея и пристанището на Пиран са много красиви и романтични. Денем можете да видите колко чиста и синя е водата, да отскочите до двата фара – зелен и червен, за да погледате морето, залива и заобикалящите хълмове. Вечер също е страхотно, защото с джаз музиката, идваща от заобиколните заведения, човек се чувства малко като в романтичен филм. Освен това си представете този средновековен град осветен. Лунна светлина, спокойствие, никакви коли, никакви проблеми …

Пристанището на Пиран
Част от крайбрежната алея и “носът” на Пиран

Къде да хапнете?

Площад 1-ви Май, Пиран

За нас основно правило е да питаме домакините, при които отсядаме, къде са най-добрите заведения за хранене. В Пиран ни препоръчаха два много интересни, непретенциозни рибни ресторанта.

Единият, на който не отидохме (просто защото трябваше да изберем само един), се намира на една лодка. Да, точно така! Собственост е на рибар, който предлага всяка вечер прясна риба, уловена същия ден. Лодката-ресторант се намира на пристанището. Трябва да тръгнете по кея към червения фар. Приблизително по средата на кея е лодката. Ще я познаете по това, че има маси и много посетители. За съжаление не си спомням точно името на ресторанта.

Другият ресторант се намира на площад 1-ви Май и се нарича Fritolin Pri Cantini. Отляво на площада ще видите лози. Под тях е ресторанта. Особеното при него е, че за да поръчате напитките идва сервитьор, но поръчването на храната е на самообслужване. След като изберете от менюто, трябва да отидете на “прозорчето” на кухнята. Когато поръчката ви е готова, номерът ви се извиква и се бие един звънец.

Силно, ама много силно ви препоръчвам да посетите това място и да опитате някое от платата с рибни деликатеси. Едно плато е достатъчно за двама. Облизахме си пръстите!

Площад 1-ви Май, Пиран
Помощната масичка с подправки на Fritolin Pri Cantini

За съжаление батерията на фотоапарата ми не стигна, за да направя снимки и на апетитните плата.

Още снимки от Пиран

 

4.7/5 - (4 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *