Село Чавдар и 40 километра след него

Археологически парк Тополница, с. Чавдар

Село Чавдар се намира близо до подбалканския път, на 70 километра от центъра на София. Това е единствената община, която се състои от едно населено място – едноименното село. Общината е пример за успешно усвояване на европейски средства. Само да видите центъра – паркове, градинки, алеи, инфраструктура, площадки, обновени сгради – красота. Селото е чудесно за семейства с деца.

Археологически парк Тополница

Археологически парк Тополница, с. Чавдар

Археологическия парк в края на селото е комплекс от параклис, спортен атракцион, “неолитни жилища”, голяма и красива поляна, алеи и ресторант. Паркът се намира на един хълм със страхотна гледка. За да разгледате къщичките, ще ви таксуват 2 лева. Ето ценоразписа и на спортния атракцион.

Археологически парк Тополница, с. Чавдар
Ценоразпис на спортния атракцион

Посетихме го доста рано, и то в неделя, и разгледахме всичко без такса. Просто ние бяхме първите за деня посетители. Иначе според думите на обслужващите, не остават без посетители. Ресторанта е с голям капацитет и има  условия за палене на огън на открито и приготвяне на скара, дори чевермета.

Снимки от Археологически парк Тополница

Казаните

Казаните, с. Чавдар

Казаните са един природен феномен, който се намира малко извън село Чавдар. За да стигнете до там, трябва да подминете разклона за археологическия парк, подминавате един мост и след около 300 метра стигате до една поляна с малка оранжева табела, посочваща пътеката към Казаните и че ви остава да вървите 2.75 километра до там.

Казаните, с. Чавдар
Началото на пътеката за Казаните

След 40 минути вървене по черен път и през гората, се стига до стръмна отбивка с надпис “Внимание, пътеката е с много стръмен наклон! След 200 м. следва пътека, подходяща за всеки турист.”

Казаните, с. Чавдар
Стръмно е, но има парапети и слизането не е чак толкова екстремно.

След 200 метра стръмно слизане, се стига до мост, от който можете да видите природния феномен отгоре.

Казаните, с. Чавдар
Казаните, погледнати от моста над реката.
Казаните, с. Чавдар
Казаните, гледани от горния им край

За да видите казаните отдолу, трябва в долната част на стръмния участък, да минете под парапета и да продължите по пътечката наляво. Стига се за 5 минути. Реката тук има 5 пада, всеки от които е издълбал по един “казан”. Водата е оформила скалата много красиво. Интересно е да се види. По моя преценка, стръмното слизане е подходящо е за деца поне на 5 години.

Казаните, с. Чавдар
Казаните, гледани в долния им край.

Златица

водопад Златица

На 10 километра от село Чавдар се намира град Златица. Тук интересни за посещение са водопада в края на града и часовниковата кула в центъра. Водопада е малък, около 2-3 метра.

водопад Златица
Нагоре по реката има и други по-малки водопади.
часовникова кула, Златица
Часовниковата кула в центъра на Златица

Язовир Душанци

яз. Душанци

На 15 километра от Златица се намира язовир Душанци. Тук можете да се разходите около язовира, да покарате водно колело, да наловите риба или да хапнете готова уловената в комплекс Триадис, който се намира на другия край на язовирната стена.

ресторант Триадис, яз. Душанци
Градината на комплекс Триадис
яз. Душанци
Ето там смятам да опъна палатката при следващото ми посещение.

Антоновски водопад

Антоновски водопад

Антоновския водопад се намира отляво на главният подбалкански път, малко след село Антоново. Пред водопада има отбивка за коли, където можете да спрете и да го снимате. От язовир Душанци до водопада има 13 километра. Трябва да внимавате когато наближавате, защото винаги има претичващи пешеходци, които искат да снимат водопада.

Определено си заслужава да се разходите в района и да доведете тук и децата. Ще ви хареса.

 

 

 

 

4.6/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *