В стария Котел – разходка сред история

Котел

Възрожденското градче Котел се намира в източна Стара планина, на около 50 км. от Сливен и на около 60 км. от Търговище. В него са родени редица важни за историята ни будители и революционери.

Най-известните от тях са: д-р Петър Берон – авторът на Рибния буквар (първият български буквар); Георги Сава Раковски – основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България; Софроний Врачански – български духовник и последовател на делото на Паисий Хилендарски. А също и Неофит Бозвели, капитан Георги Мамарчев, Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, Атанас Гранитски и още много други знайни и незнайни.

Богатата история на град, възрожденската архитектура на квартал Галата, множеството музеи и паркове и красивите околности са много привлекателни за туристите.

Малко история

Котел

Котел е заселен в началото на османското робство от жителите на село Новачка. Счита се, че са били привлечени от местността Изворова поляна заради отдалечеността от главния път и изобилие от храна за добитъка. Днес на Изворова поляна се намира градският парк Изворите, който е много приятно място за разходка.

Парк Изворите
Парк Изворите

По време на османското робство градът се наричал Казан пънаръ. Тогава градът процъфтявал, жителите му били изключително будни и непримирими и неслучайно се превърнал в център на българската култура, на борбата за църковна независимост и национално освобождение.

След Освобождението Котел бил изпепелен почти до основи от най-опустошителния в своята история пожар. Единствената неизгоряла част от града бил квартал Галата. Тогава това били покрайнините на града, а днес този квартал е централен. Старите къщи от онова време могат да се видят и до днес в този квартал и заради него градът е обявен за архитектурен резерват.

Котел
Типична възрожденска котленска къща

 

Квартал Галата

Котел

Квартал Галата в Котел е малък централен квартал. Необходимо ви е не повече от половин час да го разгледате. Ние тръгнахме по улица Шипка и се върнахме по улица Бенева. Това са двете основни улици на стария град.

Котел
Улиците Шипка и Бенева. Оттук започна нашата обиколка
Котел
Улица Шипка в Котел
Котел
Улица Шипка в Котел
Котел
Улица Бенева в Котел

Този квартал дава представа за това как са изглеждали типичните котленски възрожденски къщи. Построени са изцяло от камък и дърво, с големи стрехи и дворове.

Какво още да видите в Котел?

Парк Изворите

В Котел се намират няколко от 100-те национални туристически обекта. Ако обичате музеи, няма да скучаете. В неговите музеи се съхраняват ценни реликви като саркофаг с костите на Георги Сава Раковски, сърцето на д-р Петър Берон, ръкописи на Васил Левски и Софроний Врачански.

В покрайнините на града се намира и Природонаучният музей, който е много богат на експонати от източна Стара планина.

Градът е известен и с традиционните си килими с храктерната за местността шевица. В Галатанското училище са изложени най-старите от тях.

Какво да видите около Котел?

Синия вир

Село Жеравна

Жеравна
Село Медвен

Село Медвен

 

Водопад Синия вир край Медвен

Синия вир
Последни метри

Село Ичера

Село Ичера

Къде да хапнете?

Хотел Изворите

Ресторантът на хотел Изворите е място, което ни препоръчаха нашите домакини и останахме много доволни от мястото. Менюто е разнообразно, различно и всичко, а ама всичко е много вкусно. Обстановката е много приятна и уютна.

Хотел Изворите се намира в едноименния градски парк. Доброто хапване може да се съчетае и с кратка и лека обиколка на парка.

4.8/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *