За мен

Кемена Калева - Светоглед - Границите са безсмислено понятиеЗдравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Кремена Калева, но приятелите ми ме наричат Креми. Щастливо омъжена съм и имам 2 прекрасни и много щури момчета. Родена съм в столицата на Лудогорието – Разград, но от 2003-та насам живея в София. Работя като програмист, но по душа съм пътешественик.

В страниците на моя блог ще намерите интересна и полезна информация за пътуванията ми с моите любими същества. Всяко едно от описаните места е лично видяно, преживяно и заснето от мен. Рядко ще ме видите по снимките, защото обикновено стоя от другата страна на обектива.

Обожавам да пътувам и искрено вярвам, че границите са безсмислено понятие. Земята е една и тя е на всички хора и те не трябва да бъдат разделяни по националност, религия, раса, пол, възраст, сексуална ориентация …. За мен има само два вида хора – добри и лоши. Лоши са тези, които нараняват физически и/или психически друг(и), а добри са всички останали.

Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-толерантен. То учи на неща, за които не пише в учебниците – за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Накратко пътуването разширява нашия СВЕТОГЛЕД.

Обичам природата и природните дадености, мисля че тя е наистина великолепна и щедра. Дори ако разгледаме едно малко парче от Земята, каквото е България, вижте колко много природни богатства са събрани – планини, море, водопади, скални образувания, „Очите на Бога“ (уникална пещера), пещери със праисторически рисунки, спиращи дъха гледки, пясъчни пирамиди, кристални високопланински езера, минерални лековити извори, мистични скали, каменни светилища на древни народи, величествени върхове, екопътеки … По тези земи са живели велики хора, от чиѝто дела са останали забележителни архитектурни, културни и археологични останки. Накъдето и да погледнеш – плодове, билки и цветя. Прекрасно е! Човек само трябва да стане от дивана, да излезе от мола и да отиде Там – където всичко това ни е дадено напълно безплатно.

Обиколила съм 100-те национални туристически обекта и съм на път да обиколя и 100-те национални кръчми на България. Като един истински чревоугодник, обичам да опитвам от местните специалитети и разбира се това си ми личи. Още помня онзи препителник в Триград, най-доброто капучино и най-доброто тирамису бяха в Милано в едно миниатюрно „ристоранте“, най-добрите калмари бяха в Дубровник …. Стига съм говорила за храна, това не е целта на този блог.

Очаквам да ви убедя в идеята, че ГРАНИЦИТЕ СА БЕЗСМИСЛЕНО ПОНЯТИЕ. В моя блог ще откриете и съвети за спестяване на пари по време на пътуване, подробности за това какво да видите, какво да правите, къде да отседнете, къде да хапнете … ще споделя с вас опита си с пътуванията и се надявам да ви е полезен. Влагам в текста цялата си страст и преживяна емоция, хубави снимки и малко хумор. Разбира се всякакви идеи за полезни статии и/или подобряване на съдържанието са добре дошли, пишете ми на kremena@svetogled.com.

Ако моите статии са ви полезни и интересни, последвайте ме и във facebook, instagram или youtube.

Благодаря ви!

Пожелавам ви много хубави мигове и спомени!

Кремена 🙂