Най-красивите плажове по северозападното крайбрежие на Крит

Северозападната част на остров Крит изобилства от плажове за всеки вкус. От малки и закътани скалисти плажчета до дълги пясъчни ивици, покрити с шезлонги, препичащи се хора и заведения. Двата най-красиви плажа на западното крайбрежие, а може би и на целия остров, са Балос и Елафониси.

Но кой от двата плажа е по-добър? Балос изглежда много красив, но за да се стигне до него се шофира 8 километра по черен път, след което се върви около 30 минути. Елафониси също е прекрасен, но е по-отдалечен от град Ханя и до там се пътува по-дълго. Ако отидете на остров Крит за повече от 2 дни, задължително трябва да видите и двата.

Балос (Balos)

Балос, Крит

Може да бъде достигнат и с корабче, но за мен това не е вариант, защото не съм фен на групови пътувания, на които човек трябва да се съобразява с голяма група хора, час на тръгване и ограничение на престоя. Не мисля, че би си струвало 27-те евро.

Балос е сравнително лесно достъпен с кола. Намира се на около 50 километра от Ханя (около час с кола). За да продължите по 8-километровия черен път до паркинга, трябва да платите по 1 евро на човек, защото местността е в списъка със защитени територии на Натура 2000 и се поддържа чисто. От там до плажа се върви около километър или два, но пътеката не се усеща, защото е полегата а и гледката е толкова уау, че докато си гледате и снимате сте слезли до лагуната за нула време.

На слизане към плажа се минава през тераса, на която се правят и сватбени ритуали. Даже по време на нашата визита имаше някакво подобно вричане, а младоженците се оказаха българи от Варна.

Балос е едно истинско кътче от Рая. Водата е кристална, пясъка е бял. Идеално е за деца, защото водата стига до глезените, а пясъка е мек и фин. Има кантина, от която може да си купите салата, риба, скара, бира … доста е къмпингарско. Може да наемете чадър с два шезлонга за 7 евро. 

Снимки от плажът Балос

 

 

Елафониси (Elafonissi)

Елафониси, Крит

Този плаж е уникален, няма друг такъв на острова – пясъка е розов. Не бях виждала такъв досега. Най-добре е да минете през лагуната и да отидете на острова, там розовото е най-много.

Плажа Елафониси е съвсем лесно достъпен с кола. Намира се на около 75 километра от Ханя (час и 40 минути с кола). Също като Балос е идеален за семейства с деца – плитко, чисто, кристална вода, фин пясък – просто мечта. Два шезлонга и чадър струват 7 евро, има кантини и таверни. Недостатъкът на това леснодостъпно райско местенце е, че е пълно с хора. Затова ако искате някакво спокойствие, трябва да стигнете до острова. Там не е разрешено за чадъри и пак няма да сте сами, но все пак е по-спокойно.

Снимки от плажът Елафониси

 

Фаласарна (Falassarna)

Фаласарна|Светоглед

Този плаж един от най-красивите на остров Крит. Водата е синя и чиста, освен това не е прекалено претъпкан от туристи. Дори някои го предпочитат пред фаворита ми Елафониси. Недостатъкът на този плаж е, че често е ветровито и вълнисто, но съседните му плажове винагиги ще ви предложат спокойствието, което търсите.

 

 

Алмирида (Almyrida)

Алмирида|Светоглед

Алмирида е много малко градче на около 20 километра от Ханя. В близост има два плажа с фин пясък, напълно организирани с чадъри, шезлонги и спасител. Както плажът, така и морето на Алмирида са изключително чисти, а морето е доста плитко, което го прави идеално за семейства с малки деца.

 

 

Лутраки (Loutraki)

Лутраки

Плажът се намира на 15 километра от Ханя, близо до градчето Марати (Marathi). Тук има безплатен паркинг и Wi-Fi. Плажът не е голям и обикновено доста посещаван. Водата е много спокойна, с малки вълни – идеално е за семейства с деца. По краищата има скали, около които може да се гмуркате с шнорхели и да видите доста интересен подводен свят.

 

 

Стефано (Stefanou)

Стефано

Това е един от онези плажове, които човек вижда по картичките и туристическите брошури и много иска да види със собствените си очи. Наистина е много красив – синя вода, интересна форма на скалите, тесен и гъсто населен. Шофирането до този плаж е по тесен и стръмен надолу път с много завои. След това се слиза по стръмен сипей. Не е подходящ за семейства с деца. Все пак шофирането до там си струва, защото плажа наистина е много красив. Има паркинг наблизо, но като цяло плажът е доста див и наблизо няма откъде да си купите нещо за ядене или пиене.

 

 

Христи Акти (Christi Akti)

Хриси Акти|Светоглед

Плажът на Ханя – чиста вода, поддържан пясък, шезлонги и чадъри за всички. Много удобно за семейства с деца. На плажа има бар, което допълва почивката и удоволствието.

 

 

Ставрос (Stavros) – плажът на Зорба Гъркът

Ставрос (плажът на Зорба Гърка)

Това е красиво място и не толкова гъсто населено, колкото останалите плажове на остров Крит, но е туристическа атракция, защото тук е снимана прословутата сцена от филма Зорба Гъркът. Що се отнася до самия плаж, не бяхме много впечатлени. Не ни хареса най-вече заради каналът, който течеше близо до плажа.

 

Около Ханя има и много други плажове, които си заслужава да видите. Почти всички са подходящи за семейства с деца, можете да наемете чадър и шезлонги, да хапнете на таверна или кантина.

Къде да отседнете?

Много добро място за отсядане, с добро съотношение цена/качество е  Теос Вилидж – има басейн и е близо до плажа, както и до стария град на Ханя.

Къде да хапнете?

Най-добрата таверна в центъра на Ханя е Страта – малко семейно заведение с типични критски специалитети. Разбира се има много други, които бих препоръчала, но от тази бях особено силно впечатлена.

Как да стигнете до остров Крит?

До острова се стига най-лесно и бързо със самолет от Солун – полета е около 1 час и 20 мин.. Препоръчвам ви да си купите самолетните билети възможно най-рано и от Aegean Airlines. Те дават най-добри оферти за вътрешни полети в Гърция. До Солун можете да отидете с кола.

Къде да оставите колата в Солун?

Има два варианта:

  1. да оставите колата на безплатен паркинг на ИКЕА, след това да отидете до летището с автобус на градския транспорт. Билети за автобуса се продават в автомати в самия автобус. Недостатъкът на този вариант е, че паркингът е обществен и неохраняем.
  2. да намерите изгоден за вас паркинг около летището от ParkCloud. През този сайт ние намерихме паркинг за 2 € / ден (Mega Air Park Shuttle Bus Thessaloniki). Беше много удобно, защото след като оставите колата на паркинга, с малък микробус откарват вас, цялото семейство и багажа до летището, напълно безплатно. Когато се върнете след почивка се обаждате по телефона и идват да ви вземат със същия микробус и ви откарват до колата ви.

Кола под наем

Един от най-популярните бизнеси на Крит е отдаването на коли под наем – наемът на малка кола от летището е около  22 евро/ден. Това е най-удобният начин да обиколите хубавите плажове и да се придвижвате от и до града, особено с деца.

На остров Крит има толкова много плажове, че дори всеки ден да ходите на различен плаж, една година няма да ви стигне да обходите всичките. Определено най-красивите са плажовете по западното крайбрежие на острова, затова ако планирате едноседмична лятна отпуска в Гърция, не се колебайте да изберете остров Крит. Това е дестинация, която омайва.

5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *