9 съвета как да спестите от храна по време на пътуване

Бих определила себе си като истински табиетлия. Храненето е едно от любимите ми занимания по време на птътуване и това си личи по фигурата ми.

Храната е част от културата на всяка нация и ако човек не я опита, значи е пропуснал половината от чара на пътешествието. Винаги съм се чудела на туристите, които постоянно си готвят в хостела, ядат бургери в Гърция, не ядат нито паста в Италия, нито паеля в Испания. Бих им казала “Хора, вие сте луди!”.

Разбира се те имат оправдание за това и то е, че храненето навън е скъпо. До някъде са прави, защото представете си да се храните навън всеки ден в ежедневието си, това би увеличило разходите ви значително.

Аз лично не готвя по време на почивка и затова съм намерила няколко начина да балансирам между храненто навън и спестяването, които сега ще споделя с вас.

Павилиони и колички за хотдог

Чудесно място, от което можете да си вземете нещо бързо за хапване. Продават не само хотдог, но и различни видове сандвичи, скара с гарнитура. Такъв тип са кантините в Гърция например, на които можете да спрете по магистралата или на някой див плаж. Храната не е скъпа и ще ви засити доволно добре.

Улична храна

В много градове по света има цели улици и места с множество щандове с храна от различни краища на света, която се приготвя директно на място. Сипват ти в чинийка, сядаш на земята или на някоя пейка и се наслаждаваш на обяда си. Такива места са например пазара в Кемдън таун (Camden Lock Market) или Бъроу Маркет (Borough Market) в Лондон. Цените са ниски, а разнообразието е голямо.

Придържайте се към местните специалитети

Почти винаги храната, която е неприсъща за държавата е по-скъпа от местните специалитети. Например в Гърция един гирос струва между 2 и 3 евро, докато една пица струва двойно повече.

Заведения за бързо хранене

Тези места разбира се никак не са най-добрия вариант, но са начин да се справите с бюджета за хранене в скъпите градове и курорти. Но моля ви, не яжте само в Макдоналдс защото е евтино и трябва да пестите, тези боклуци са вредни, освен това често са по-скъпи от местната храна.

Бюфети

Те са тип шведска маса, няма ограничение в това колко пъти си досипвате, средната цена на бюфета в китайските ресторанти е около 10 евро. Храната на подобни места не е най-качествената, но ви дава най-много количество.

Обедно меню

Много ресторанти предлагат някои от специалитетите си в обедното си меню, като цената е с около 30-40% по-ниска, отколкото ако решите да вечеряте същото в този ресторант.

Избягвайте пакетирана храна

Тук Марс, там Сникърс, един чипс, една вафла, 2-3 кенчета кола и всичко това бавно въздейства на бюджета ви. Казвате си “само 1 евро е, какво толкова”, но накрая се чудите къде са ви отишли парите и какво сте получили за тях. Моята препоръка е да ограничите пакетчетата и да изберете по-питателната храна.

Готвене

Аз лично почти не готвя когато пътувам, освен това не ми харесват кухните в хостелите, но пазаруването от супермаркетите и самостоятелното приготвяне на храна са най-добрия начин да спестите от хранене по време на пътуване. Не е задължително да отделяте много време за това, можете да купите някакви готови сандвичи или салати от супермаркета и да си направите пикник в някой хубав парк. Това е нещо, което правят и местните в обедната си почивка.

Туристическите карти

Повечето туристи ги използват заради безплатните забележителности и безплатния градски транспорт, но те дават и 25-50% отстъпка в някои от най-добрите ресторанти, както и безплатни питиета в някои барове. Например iAmsterdam card дава 25% отстъпка в над 30 заведения и възможност безплатно да опиташ женевиер, което е нещо като холандска ракия. Друг пример е London Pass – дава 50% отстъпка в много  ресторанти. Така че това е един от начините да се поглезите без това много да изтъни портфейла ви.

Всеки обича хубава вечеря с чаша вино в изискан ресторант. Аз лично не мога да си го позволя всеки ден, но спазвайки съветите, изброени по-горе, успявам да поддържам нормални разходи за качествена храна. Все пак най-важното е да се намери баланса между евтино ядене и наистина добра вечеря.

4.9/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *