Любляна – зелената столица на Европа

Любляна

Любляна е една от най-зелените, очарователни и подходящи за живот градове в света. Наистина! Когато пристигнахме тук, не можех да повярвам, че хората живеят така в една европейска столица и това е най-големия град в Словения. В Любляна няма шум, няма трафик, няма стрес. Тук пеят птици, хората карат колела, разхождат си кучетата или тичат за здраве край реката, мирише на зеленина … шокиращо тихо е. Градът е малък и като площ и като брой жители. Нужни са ви само 2-3 часа, за да разгледате основните му забележителности, да се разходите из тесните улици на стария град и да се пренесете в  друг свят. Да, Любляна не е популярна европейска дестинация, тук няма Биг Бен, Саграда Фамилия, Бранденбургска врата, Айфелова кула или нещо, с което да го свържете, но въпреки това е град, който ще ви впечатли и ще помните дълго.

 

Замъкът (Ljubljanski grad)

Любляна

Могъщо извисен над стария град е разположен един от символите на словенската столица – замъкът на Любляна. До него можете да стигнете по 2 начина – пеша или с лифт. Силно ви препоръчвам да се качите пеша. Цената на лифта просто не си струва. В двата края на основната пешеходна улица има две тесни и стръмни улици, които след около 15-20 минутно катерене ще ви отведат пред стените на замъка. Влизането в двора на замъка е безплатно. Но ако искате да влезете вътре, да разгледате килиите, музеите, часовниковата кула и да видите Любляна от птичи поглед ще ви струва 7,50 €. Още подробности за пакетни цени и турове, събития и работно време можете да видите тук.

Любляна
Една от улиците, които водят към замъка, намираща се близо до Драконовия мост
Любляна
Друга улица с много, ама много стълби, водеща към замъка
Любляна
Стените на замъка
Любляна
Килиите

Любляна, видяна от часовниковата кула на замъка

Мостовете

Любляна

През центъра на Любляна като артерия преминава река Любляница и над нея са изградени няколко много симпатични моста. Най-популярният от тях е Тройният мост или Трите моста (Tromostovje). Този мост, заедно с площад Пресерн (Presernov Trg), са най-оживеното място в града, пълно с туристи или случайно преминаващи. На този площад се намира и червената франциска църква, която е паметник на културата с национално значение за Словения. Други интерсни мостове носят звучните имена Драконов или Змейски мост (Zmajski most), Месарски мост (Mesarski most) или пък Обущарски мост (Šuštarski most). Забавно е, наистина.

Любляна
Тройнният мост – три моста един до друг???
Любляна
Драконовият мост – ясно е защо го наричат така
Любляна
Месарският мост с хилядите катинари с всевъзможни форми и надписи
Любляна
Обущарският мост

Градският площад

Любляна

Близо до Тройния мост се намира друго оживено място в Любляна – Градския площад. Той е известен със своите барокови и ренесансови сгради, най- известната от които е кметството (Magistrat) и Робовия фонтан (Robbov vodnjak).

Любляна
Кметството
Любляна
Робов фонтан, кръстен на скулптора си Францеско Роба

Катедралата на Любляна

Любляна

След червената франциска катедрала, този е други масивен и забележителен храм в града. Фасадата е интересна, с интересни рисунки, скулптури и масивна метална врата.

Любляна
Една от скулптурите по фасадата
Любляна
Врата на катдралата

Из улиците на стария град

Любляна

Старият град на Любляна е много малък. За да преминете от единият до другият му край, да се върнете и да разгледате някои от преките му улички ще ви трябва около час. Той е затворен за коли (освен в сутрешните часове, когато се зареждат магазините и заведенията), пълен е с разкошни ресторанти, кафенета, чайни, пекарни, магазинчета – много е приятно. Трябва да видите и имената на улиците – Медарска, Ключарска … напомнят ми на имената на селата около Габрово – Торбалъжите, Плачковци, Драганчовци, Злокучене …

Любляна
Улица Ключарска в Любляна
Любляна
Началото на основната пешеходна улица
Любляна
Част от пешеходната улица
Любляна
Чайната

Там край реката …

Любляна

От двете страни на реката са разположени множество разкошни, чаровни, стари сгради. Това е и частта с “по-шумните” барове. Не мога да ви опиша колко ни беше приятно да се разходим по двата бряга на река Любляница. Тя се вие успоредно на основната пешеходна улица, затворена е за коли и от нея се открива чудесна гледка към замъка.

Пазарът

Любляна

За мен пазарите са перфектното място, на което можеш да се опознаеш местните, а също и да опиташ от местните продукти, предлагани директно от производителя.  Най-големият пазар в Любляна се намира на площад Водников (Vodnikov trg). Той се състои от открита и закрита част. Закритата част се нарича пазарът на Плечник (Plečnik), защото сградата е проектирана от архитект на име Jože Plečnik. В закритата част са разполовени магазини за месо, сирена, хлебарници, ресторанти и пр.

 

Къде да хапнете?

Любляна

В центъра на Любляна имаме 2 любими заведения – Кебапчийница Сараево 84′ (Čevabdžinica Sarajevo 84′) и Гюжина (Güjžina).

Кебапчийница Сараево 84′

Кебапчийницата е по-евтиното и по-непринудено заведение от двете. Има само закрита част, разположена в една маза. Има интересен интериор, по стените висят мъдри или забавни мисли, а това че са написани на словенски някак си ги прави още по-забавни, защото звучат като на стар български диалект. Основното в менюто е сръбска скара, но може би вкусът наистина е точно както е било едно време. Предлагат страхотен хляб, който ви се сервира, независимо дали сте го поръчали или не. Може да се плати с карта.

 

Гюжина

Намира се по средата на основната пешеходна улица, близо до кметството. Ресторанта е малко по-луксозен и скъп. Предлага се чудесна, традиционна кухня, характерна за източна Словения. Опитахме бограч (bograč) – вид яхния, гночи (gnocci) – наподобява италианските ньоки с гъбен сос и Prekmurska gibanica – традиционен, многопластов десерт, който се сервира топъл. Разбира се всичко това в комбинация със специална крафт бира и домашно приготвен хляб – бижу!

Полезна информация

Любляна

Най-евтиният начин да стигнете до Любляна е с кола. Разстоянието от София до Любляна е около 920 километра, които се изминават за близо 10 часа. Пътят от София до Любляна преминава през още 2 столици – Белград и Загреб. Важно е да знаете, че на границите на влизане и на излизане от Сърбия ще се забавите с  поне час и на двете, така че прибавете поне още 2 часа към пътя си.

Пътни такси

 • Сърбия – толове

  • 1360 Динара (11.5 ) в едната посока.
  • Може да платите в Евро
   • Първата такса се плаща при Ерма (190 Динара)
   • След Ниш се преминава тол и се тегли билет, не се плаща нищо, билета се пази!
   • Преди Белград се дава билета и се плащат 800 Динара
   • Преди границата със Хърватска, близо до Шид се плащат още 370 Динара.
  • От Димитровград до Пирот и от Ниш до границата с Хърватска пътят е изцяло магистрала
 • Хърватска – толове

  • 148 Куни (20 ) в едната посока
  • Може да платите с Евро, но рестото ще ви бъде върнато в Куни
   • Малко след преминаване на границата с Хърватска се тегли билет, не се плаща нищо. Билета се пази!
   • Преди Загреб се дава билета и се плащат 141 куни (19.5€)
   • Малко преди границата със Словения се плащат още 7 Куни
  • пътят е изцяло магистрала
 • Словения
  • купете си винетка от първата бензиностанция, веднага след като преминете границата.
  • Цената на едноседмичната винетка е 15 , а на месечната – 30
  • Винетката трябва да бъде залепена в горния ляв ъгъл на предното стъкло.

Паркирането в центъра на Любляна струва 0.50 € / час, от 7 до 17 часа. Извън този часови пояс паркирането е безплатно. Паркира се само в бялата зона (паркоместата са очертани в бяло). Паркирането в жълтата зона е забранено. Там паркират само живущите в квартала.

 

 

5/5 - (10 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *