Ловеч – градът между планината и равнината

Вароша, Ловеч

Възрожденският град Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Разположен е между хълмовете Стратеш, Хисаря и Баш Бунар, където Балкана прелива в Дунавската равнина. Градът е възникнал върху останките на тракийското селище Мелта, а в околните пещери са открити останки от човешка дейност още от каменната ера.
По-късно на един от хълмовете била издигната крепост с важно историческо значение.
По време на Османския период, заради благоприятното разположение на Ловеч близо до реката, между планината и равнината, търговията процъфтявала и градът станал важен икономически център. Жителите му били окичени със злато, заради което наричали града Златен Ловеч (Алтън Ловеч).
По време на национално-освободителното движение градът е бил революционната столица на България. Тук е учреден центъра на Вътрешната революционна организация от Васил Левски.
Днес някои наричат Ловеч градът на люляците, но първото, с което се свързва е емблематичния покрит мост, създаден от Първомайстора – Уста Кольо Фичето.

Ето още някои интересни места, които да видите в Ловеч.

 

Зоопаркът

Зоопаркът в Ловеч се намира в парк Стратеш на едноименния хълм. Той е втория по големина в България след софийския. Самият парк Стартеш е много приятно място за разходка, както за местните, така и за гостите на града, а това че в него се намира зоологическата градина го прави още по-привлекателен. Входа за зоопарка струва 3 лева.

Покритият мост – символът на Ловеч

Покритият мост е най-известната забележителност в града. Той е единственият покрит мост с търговска дейност на Балкански полуостров, а в Европа има само още 3 такива. Мостът е един от шедьоврите на Кольо Фичето. През лятото на 1925 мостът е опожарен, а 6 години по-късно е построен нов, максимално близък до оригиналния.

 

 

Дели хамам – музей на водата

Старата градска баня Дели Хамам е превърнат в единственият виртуален музей на водата в Европа. Музеят е доста интересен. Гледахме прожекция на кратък филм върху водна струя. В музея може да се види и автентичната отоплителната система, както и да се научат интересни неща за това кой, кога и за какво е използвана банята. Входа за музея е 4 лева, прожекцията струва допълнително 25 лева. Има и комбинирани билети за банята и крепостта – 5 лева.

Вароша

Вароша, Ловеч

Ах, Вароша … Старата част на град Ловеч е позната като квартал Вароша и е разположена от дясно на река Осъм. Кварталът е разкошен – тесни, калдаръмени улици, механи, музеи, църкви и китни стари къщи, окичени с цветя. Или пък големи чорбаджийски къщи с високи чардаци и дюкянчета, а по зидовете се стели бръшлян. Квартала е стръмен и затова къщите са построени на етажи. Дюкянчетата са малки, защото по онова време основната търговия е била в покрития мост. Тази част на града е уникална и неповторима. Нали знаете, сякаш времето е спряло. В квартал Вароша се намират и много други забележителности, сред които е музеят „Васил Левски“, много къщи-музеи, църкви и пр. В някои от къщите все още си живеят наследниците на някогашните притежатели. Едни от къщите пък са превърнати в хотели, други в традиционни механи.

 

Църквата Успение Богородично

Църква "Успение Богородично", Ловеч

Намира се в квартал Вароша по „главния“ калдаръм, който води към крепостта Хисар. Църквата е много стара, вкопана е в земята. Преди Освобождението е била по-малка, а след това са изградени и куполите. Иконостаса представлява разкошна дърворезба. Някои наричат храма църквата на поп Кръстьо, защото той е служил тук. За него се говори, че е предателят на Левски, но всъщност това съвсем не е вярно.

Крепост Хисаря

Крепост Хисаря, Ловеч

Ловешката средновековна крепост Хисаря също е част от квартал Вароша. Намира се на връх Хисаря и от нея се открива невероятна гледка към града. Да, ще трябва да се поизморите малко нагоре по калдаръмените улици на Вароша, но гледката си струва. Именно на този хълм се е установило първото население на града. Интересен факт е също, че в тази крепост е подписан мирният договор между България и Византия от 1187г., с който се поставя началото на втората българска държава. В непосредствена близост е най-големият паметник на Васил Левски в България. Входът за крепостта е 4 лева. Ако комбинирате с билета за музея на водата, ще ви струва 5 лева.д

 

Знаете ли, че … ?

Крепост Хисаря, Ловеч

  • Статуята на Васил Левски в Ловеч е най-голямата и впечатляваща статуя на Апостола, издигана някога някъде! И как да не е, все пак той е избрал именно Ловеч за революционна столица на България.
  • Покритият мост в Ловеч е единственият дървен покрит мост с магазини на Балканския полуостров. В Европа съществуват само още 3 такива – Флоренция(най-известният), Люцерн(най-дългият) и Ерфурт (първият).
  • Старата баня Дели Хамам е единственият виртуален музей на водата в Европа.
  • В Ловеч е роден първият български космонавт – Георги Иванов

Къде да хапнете?

Драката, Ловеч

Ресторант Драката е най-популярният и посещаван ресторант в Ловеч. Не сме го посещавали, но местните го препоръчват. Намира се в центъра на града, близо до покрития мост, в една от бароковите къщи край реката. Ако предпочитате традиционна българска механа, квартал Вароша е пълен с такива. Най-популярната е механа Вароша. Механите във Вароша имат хубави градини, затова са особено приятни когато е топло.

5/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *