5 места около Крушуна, които посетихме за един уикенд

Крушунските водопади

Районът около ловешкото село Крушуна е изключително богат на природни забележителности. Именно заради това придобива все по-голяма популярност сред любителите на красива природа и необикновени места. Тук са едни от най-красивите водни каскади и пещерни комплекси с ценно биоразнообразие.

Ето някой от най-интересните и леснодостъпни атракции, които да посетите, ако планирате уикенд в околността:

 

1. Крушунските водопади

Крушунските водопади

Разбира се, че не мога да ги пропусна. Те са символът и гордостта на Крушуна. Имах щастието да ги посетя преди свлачището от края на 2015-та, което за съжаление завърши с трагичен инцидент и разруши част от прелестта и уникалността на това наистина райско кътче. След свлачището водопадите все пак са си красиви, но екопътеката е преустроена за безопастността на посетителите и вече не е редно да се ходи по всички мостове, които бяха изградени първоначално и по които се достигаше до различни части от водопадите и можеха да се „пипнат“ и най-високите части на тези красавци. Входа за екопътеката е 3 лева за възрастен, а за паркинга е 2 лева. Екопътеката има 2 „кръга“. Единият води до водопадите Синия вир и Крушунския водопад, а другият води до пещерата и Тайнственият водопад. Двата кръга са свързани единствено в началната си точка.

Синия вир

Крушунските водопади

С този водопад започва “по-лекият” от двата кръга. Всъщност единственото “тежко” на другия кръг е изкачването до него. Не си мислете, че е нещо стряскащо – едни 30-тина самоделни стъпала. Че така де, за Синия вир, вижда се ясно на снимката защо го наричат така. Ще видите също и красивите каскади, които се спускат към него и блясъка на слънцето в повърхността на водата. Всъщност ако трябва да съм честна, при първото ми посещение водата в Синия вир беше доста по-синя. Разбира се тази визуална измама би могла да се дължи на редица фактори.

Крушунският водопад

Крушунските водопади

Най-високият и най-красивият по екопътеката е Крушунският водопад. Висок е около 20 метра. Определено той е кулминацията на разходката. Водата се разлива по няколко тераси и се разпилява по скалите. Наистина е вълнуващо да минеш по моста пред него и да се опиташ да проследиш всеки пад. От този водопад можете да продължите направо, ще минете през един ресторант и ще се озовете отново в началото на пътеката. Можете и да се върнете по същият път покрай Синия вир.

Пещерата

Крушунските водопади

В най-горната част на екопътеката се намира пещера Водопада. Можете да минете покрай входа на пещерата, но не можете да я разгледате отвътре току-така. Ще са ви нужни най-малко лодка и по-специална екипировка, а най-вероятно и предварителна уговорка с водач. Някъде от дълбините на тази пещера явно извира реката, която захранва Крушунските водопади.

Тайнственият водопад

Крушунските водопади

Тръгвайки по вторият кръг, по пътя към пещера Водопада, ще минете покрай най-високата част на Тайнственият водопад. Съветвам ви да не се провирате между храстите, за да го видите отгоре, защото пътеката по много достъпен начин ще ви изведе до подножието му и края на екопътеката. Тайнственият водопад също е висок и красив. На мен ми прилича на една огромна зелена гъба, по която се стича водата. Ако сте по смели или ви е достатъчно горещо можете да се опитате и да влезете под “гъбата”. Виждала съм хора да го правят.

Вторият кръг всъщност не е кръг, защото трябва да се върнете по същия път обратно, дори имате възможност от него да излезете директно на паркинга. Пътеката е подробно обозначена, няма опасност да се загубите или да се нараните. Подходяща е и за малки деца.

 

Урушки водопад – един водопад, до който не отидохме

Урушкият водопад се намира малко встрани от Крушунските водопади. За да стигнете до него трябва все пак да платите входа за Крушунската екопътека, за да влезете през главния вход. След като влезете и тръгнете по дългата асфалтирана улица, ще видите вдясно един хотел с ресторант. Преди него има малка улица и мост. Натам е пътеката за Урушкия водопад. До него пътеката не е маркирана и ни предупредиха, че не е обезопасено, че е частна собственост и ако ходим е на наша отговорност. Това ни отказа, все пак бяхме и с децата, пък и явно не е невъзможно някоя скала да се свлече. На касата ни обясниха, че до него се стига за около час в едната посока.

 

2. Деветашката пещера

Деветашката пещера

Деветашката пещера е много по-различна от всички пещери, които сме посещавали. Тя е уникално творение на природата и много приятно място за разходка. Интересен факт е, че тя дълго време е била склад за горива, недостъпен за свободно посещение. Местните я наричат Окната, заради 7 те отвора на тавана. На пръв поглед човек не би заподозрял, че в това огромно, светло и просторно място изобилства от толкова разнообразен живот. В пещерата живетя 45 вида животни – земноводни, птици, бозайници, прилепи, някои от които са изключително редки и са включени в Червената книга. Деветашката пещера е защитен природен обект с национално и международно значение, защото е едно от най-важните местообитания на прилепи в цяла Европа. В нея живеят над 15 вида прилепи, като популацията им през зимата достига 40 000. През 2011-та година в пещерата е сниман филмът Непобедимите 2, което е нарушило спокойствието им. За щастие към момента колонията е почти възстановена.

 

3. Пещера Стълбицата

Пещера Стълбицата

Пропастната пещера Стълбицата се намира близо до село Кърпачево, на около 7 километра от Крушуна. До пещерата се стига като от площада в центъра на селото продължите надясно. От там нататък се продължава по черен път, по който до някъде може да се стигне с кола. Разбира се ако не ви е жал за колата или разполагате с джип можете да стигнете и до входа на пещерата. Ние стигнахме до някъде с колата, след това продължихме около 40 минути пеша по черния път. На входа на пещерата е поставена огромна табела, предупреждаваща за падащи камъни. Важно е да знаете, че пещерата не е обезопасена и трябва да сте особено предпазливи при слизането. Усещането да попадне човек в подобна дупка е много особено и малко страшно. Много е влажно и е малко хлъзгаво. Отвътре пещерата е като огромен хангар, който се осветява само от естествената светлина, проникваща от входа. Общо взето само слизате по стълбицата, завъртате се и излизате. Това е. Не е подходяща за деца. Нашите деца дойдоха до входа, но не им позволихме да слязат по стълбицата в дупката.

4. Пропастна пещера Голяма Гарваница

Пещера Голяма Гарваница

Пропастната пещера Голяма Гарваница се намира на около 11 километра от Крушуна, на около 4-5 километра след Кърпачево в посока село Горско Сливово. Оглеждайте се вдясно, близо до пътя за огромна дупка насред полето. До входа на пещерата се стига с кола, но по черен път. Около пропастта са изградени беседки и места за палене на огън. На входа и на тази пещера беше поставен надпис, че е опасно и влизането е забранено, а на вратата имаше и катинар. Ние прескочихме вратата. Ако възнамерявате да го направите и вие трябва да знаете, че отговорността е изцяло ваша, затова бъдете много предпазливи. Входа на пропастта е много интересен, защото стълбата минава между скалите. Слизането по въпросната стълба е малко страшно, защото между стъпалата се вижда колко дълбока пропаст под краката ви. На дъното е доста светло, единственото страшно е мисълта, че тавана може да падне. Сами разбирате, че пещерата не е подходяща за деца.

5. Вароша в Ловеч

Вароша, Ловеч

Архитектурно-историческият резерват Вароша е старата част на Ловеч. В него се намират най-интересните забележителности в града – крепостта Хисаря, най-голямата статуя на Васил Левски, църквата “Свта Богородица”, емблематичния покрит мост, бароковите къщи, музеи и къщи-музеи, старата баня, която е превърната в единственият в Европа виртуален музей на водата, също и парк Стратеш. Целият квартал е много привлекателен, улиците са тесни и калдаръмени, по доварите на къщите пълзи бръшлян, всички къщи са във възрожденски стил. Квартал Вароша все още се обитава, някои къщи са превърнати в хотели или механи. Още за Ловеч и най-интересните места, които посетихме, можете да прочетете тук.

4.7/5 - (16 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “5 места около Крушуна, които посетихме за един уикенд

  1. Здравейте!
    Много хубава статия за местата, които може да се посетят в нашия район около Ловеч. Бих ви препоръчала следващия път да посетите и Чавдарската пещера. Намира се между селата Крушуна и Чавдарци / не съм обърнала внимание, запазена ли е още дървената табела за пещерата/. Около 2 км се кара по черен път и с колата може да се влезе в пещерата. Много е красива и внушителна.

    1. Борислава, благодаря за милите думи. Сега от Вас разбирам за Чавдарската пещера, непременно ще я включа в маршрута при следващата обиколка на района. Благодаря 🙂

  2. Зеления водопад. Някои го наричат Тайнствения водопад, Зелената скала, Скрития водопад, Урушки водопад. Относно това което писахте, че не сте ходили до Урушкия водопад. Всъщхост цте ходили, това е един и същ водопад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *