Полска Скакавица – с влак на водопад

Водопад Полска Скакавица

Близо до град Земен се намира един от най-впечатляващите, български водопади – Полска Скакавица. Ходили сме до него два пъти и бихме отишли отново с удоволствие, защото е невероятен. При първото ни посещение ходихме с кола до село Полска Скакавица, след което вървяхме поне час до подножието на водопада. Този път решихме да заведем и децата, затова избрахме по-лесният и забавен начин, а именно с влак.

Как така с влак?

ЖП гара Радомир

Най-лесният, бърз и живописен начин да стигнете до водопад Полска Скакавица е с влак. Най-удобно е да се качите на влака в Радомир. Пътуването от Радомир до гара Скакавица в едната посока трае около час. Това е достатъчно време да се настаните удобно и децата да се насладят на едно от редките си пътувания с подобно превозно средство. Малките са много забавни във влака, залепнали на прозорците и обсъждащи всичко, което прелита или преминава покрай тях. Ако пък идеята за едночасово пътуване с БДЖ не ви допада, можете да се качите и в Земен. Земен е последната спирка преди гара Скакавица и пътуването трае само 10-15 минути. Именно след Земен пътуването става най-живописно, защото линията на влака преминава през Земенския пролом.

Важно! Бързите влакове не спират на спирка Скакавица! (Влакът в 9:20 от Радомир се води бърз и не спира на гара Скакавица!)

Най-удобният час за тръгване от Радомир е:

  • 11:00 – 12:10 – ние отидохме с този

Съответно за връщането от гара Скакавица до Радомир:

  • 14:44 – 15:46
  • 16:34 – 17:31 – с този се върнахме

Още актуална информация относно разписанието на линията Радомир – Скакавица можете да прочетете тук.

Цената на двупосочния билет от Радомир до Скакавица е 4.30 лв. За деца до 7 г. пътуването е безплатно.

Важно е да имате предвид, че от София до Радомир ще пътувате около 45 минути. Тъй като пристигнахме в Радомир достатъчно рано, решихме да се отбием до градксия водопад – Бучалото, който се намира в една градинка в града.

Водопад Бучалото, Радомир
Водопад Бучалото, Радомир

Имайте предвид, че през лятото Бучалото “не работи”, вода няма.

 

Земенският пролом

Земенски пролом

Земенският пролом се простира по поречието на река Струма между град Земен и село Ръждавица. По двата склона на планината са формирани много скални образувания. Всеки оприличава тези стърчащи като зъби скални скулптури според въображението си. Влакът минава в някои учатъци толкова близо между две скали, че се налага наистина доста да намали. Ще видите игли, ритли, кули, човешки глави, фигури … Интересно е! Единственият начин да минете през този впечатляващ пролом е с влак или пеша по релсите на влака. Ето още едно предимство на пътуването с БДЖ.

 

Как да стигнете до водопада?

Водопад Полска Скакавица

След като слезете на спирка Скакавица, продължете по релсите на влака в посока на движението на влака, от който току що сте слезли. Върви се около 10-15 минути по релсите, след което се стига до два тунела един след друг. Минава се само през първия тунел. След това отдясно ще видите бетонна стена. Покрай нея продължава пътеката към водопада. Малко след като се отдалечите от релсите по пътеката, водопада вече се вижда в далечината. От спирка Скакавица до водопада се стига за около 30-35 минути. Пътеката е почти равна и минава през много приятна рехава гора.

ЖП гара Полска Скакавица
Пътеката в началото върви отдясно непосредствено до релсите, а след това става по-удобно да се върви отляво до релсите.
ЖП гара Полска Скакавица
Първият тунел, през който минахме на бърз ход, поради обясними причини.
ЖП гара Полска Скакавица
Бетонната стена и продължението на пътеката
Водопад Полска Скакавица
След бетонната стена, водопад Полска Скакавица вече се вижда в далечината

Не е ли опасно през тунела?

  • Малко вероятно е докато преминавате през тунела да мине влак, защото по тази линия се движат само влаковете по направление София-Кюстендил-София. Линията е една-единствена за влаковете на отиване и за влаковете на връщане. След слизането от влака най-рано след около час би трябвало да мине влак (през тунела) в обратната посока (според разписанието).
  • На връщане, ако сте съобразили разписанието, би трябвало сте преминали през тунела поне 15 минути преди влака.
  • Тунелът е кратък. Дълъг е не-повече от 50-60 метра. Преминаването през него е бързо (1-2 минути най-много).
  • Водопадът е атрактивна дестинация и най-вероятно няма да сте единствената група, която слиза на спирка Скакавица, запътваща се към водопада. Всички минават през тунела (както на отиване, така и на връщане), защото е най-лесно.
  • Ако все пак сте категорични, че да се минава през тунел с ЖП прелез е твърде опасно, точно преди тунела вляво има кафява табела/стрелка и пътека наляво. Най-вероятно води към водопада (няма накъде другаде да води). Ние не сме минавали от там, затова не мога да потвърдя или да споделя впечатления.

 

Накратко за водопада

Водопад Полска Скакавица

Водопад Полска Скакавица е висок около 50 метра. Интересен факт е, че водата, която го образува е много варовита и се наслоява върху скалата, от която пада. Затова се смята, че с времето този водопад става все по-висок. Около водопада е изградена сравнително нова екопътека, която се разделя на две пътеки. Едната пътека води до горната част на водопада, на около 10 метра под върха. Другата пътека води до подножието му, където се образува една огромна водна стена, зад която можете да минете ако сте по-смели. Направени са много удобни стълби, парапети, тераси за наблюдение, мостове. В далечината на един от близките хълмове ще видите пейка с маси, които също са нови. При първото ни посещение въпросната екопътека я нямаше и драпахме нагоре по хълма до водопада, хващайки се за корените и клоните на дърветата и храстите. Пътеката която водеше до подножието имаше участък, който беше дори опасен за преминаване, защото се стъпваше по много тясно стъпало в скалата.

Горе до водопада

Водопад Полска Скакавица

Нагоре към водопада се стига по стълби с парапет. Лесно е дори и за малки деца. Горе е едното от местата, където можете да се изкъпете под пръските на водопада, дори и ако се опитвате да стоите встрани от него. Доста е освежаващо. На едно или две места са направени тераси, от които се разкриват също красиви гледки към реката и пролома.

Водопад Полска Скакавица
Стълбите нагоре
Водопад Полска Скакавица
Една от терасите за наблюдение
Водопад Полска Скакавица
В далечината е хълмът, на който са изградени пейки с маси.

 

Под водопада

Водопад Полска Скакавица

Под водопада е най-вълнуващото място. Задължително отидете до там. Емоцията е несравнима както за малките, така и за големите. Минава се едно дървено мостче и колкото повече се приближавате, толкова повече пръски усещате. Скалите стават все по-мокри, а на вас ви става все по-трудно да останете сухи. Първото ни посещение беше през лятото и водопада беше доста по-маловоден. Тогава успяхме да минем зад водопада, да го заобиколим и да се качим на скалата пред него. Да гледаш този 50-метров красавец отпред е неописуемо. Този път водопада беше доста пълноводен и не успяхме. Все пак ако решите, че нямате проблем с това да се намокрите, преминаването по мокрите скали и кални пътеки под водопада не е за подценяване.

Водопад Полска Скакавица
Мостът преди подножието на водопада

 

Хапване и забавление

Водопад Полска Скакавица

Наоколо има 2 места с пейки и маси. Едното от тях е на 100-тина метра пред водопада, а другото е на един хълм встрани. Иначе поляни бол. Ние си носихме одеяло и надуваем дюшек и се разположихме на сянка под едно дърво с великолепна гледка към водопада. Там си направихме пикник.

Снимки от Полска Скакавица

На връщанеЖП гара Полска Скакавица

Престоят на водопада е наистина много забавен, но не забравяйте, че се съобразявате с разписание на влак. Освен това ще са ви необходими около 35 минути да се върнете по същия път обратно до спирка Скакавица.

4.8/5 - (21 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *