Хаджидимово – най-атрактивният зоокът и манастир като крепост

Зоокът в Хаджидимово

Хаджидимово е един малък град много близо до Гоце Делчев и до границата ни с Гърция. Всъщност е малко по-близо до Гърция, отколкото до Гоце Делчев. Намира се там, където проломът на река Места разделя Родопите от Пирин. Наблизо има и много други интересни забележителности – селата Лещен, Ковачевица, Долен и Делчево, крепости, водопади, минерални бани, природа в изобилие, но те няма да са основния обект в тази статия.

Град Хаджидимово ни изненада много приятно и надхвърли очакванията ни. Преди да се запътим за пореден път към този регион, четох из интернет, че в града има хубав манастир и много интересен зоокът. Помислихме си, че децата биха им харесало да видят малко животинки. Все пак кое дете не би се зарадвало на зоокът, а манастирът всъщност изглеждаше добре на снимките. Когато влязохме в града, видяхме на хълма край градчето нещо като крепост. Колкото повече приближавахме, се убеждавахме, че това всъщност е манастирът … интересно начало. Още по-изненадващото беше зоокътът, който се намира в непосредствена близост до манастира. Той се оказа още по-атрактивен и забавен.

Къде се намира град Хаджидимово?

Зоокът в Хаджидимово

Град Хаджидимово се намира на около 13 километра от Гоце Делчев в посока ГКПП Илинден – Ексохи. Трябва да се отклоните леко от главния път близо до село Садово. Ако идвате от Огняново, няма нужда да заобикаляте през Гоце Делчев, защото междуселските пътища в района са в много добро състояние.

Най-атрактивният зоокът

Зоокът в Хаджидимово

В зоокътът на Хаджидимово имахме особено забавен досег до животните. Очаквахме да видим някакви животинки в клетки, знаете … всеки е виждал зоокът или зоопарк, но в този посетителите на зоокъта могат свободно да влизат в двора при животните. Те са свикнали с хората и не бягат от тях. Ако им подадете хляб, ще дойдат толкова близо до вас, че можете и да ги погалите. Първите думи на големият ни син, когато пристъпихме прага на двора, бяха “Ще полудея”. Децата буквално бяха в шок от радост. В огромния двор съжителстват заедно сърни, елени, кози, пауни, лебеди, зайци… Има и едно пони, което децата понякога яздят. Животните не са много екзотични, но все пак на мен за първи път ми се отдаваше възможност да погаля сърна, да докосна паун. Самата емоция да минат толкова близо покрай теб без никаква преграда помежду ви е много приятно. Един прекрасен зоокът, от който и децата и възрастните не искат да си тръгнат. Още една добра новина – напълно безплатно е!

Хаджидимовският манастир

Хаджидимовски манастир

Хаджидимовският манастир “Св. Великомъченик Георги Победоносец” е един много интересен манастир. Той се издига на хълма на Хаджидимово, само на 50 метра от най-атрактивния зоокът, за който вече ви споменах. Има голяма и много добре поддържана градина. В него се предлага спане и хранене. Не сме влизали в частта за настаняване, но отвън изглежда като да е с доста голям капацитет. На мястото на сегашният манастир е имало християнско светилище. Върху това светилище е изграден манастирът за първи път още през 13-ти век. По време на робството е бил изгарян и изграждан многократно, в последствие дори бил изоставен. Днес манастирът постоянно се доразвива и доизгражда, дори по време на нашето посещение кипеше ремонт на църквата. Манастирът е много често посещаван от гръцки туристи. Точно преди да си тръгнем от него, на паркинга пристигна голям автобус с посетители от южната ни съседка.

4.4/5 - (25 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Хаджидимово – най-атрактивният зоокът и манастир като крепост”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *