Монемвасия – един ден (и една нощ) в града-крепост на Пелопонес

Монемвасия

Монемвасия е едно от най-привлекателните места, което посетихме по време на обиколката ни из полуостров Пелопонес. Този древен град-замък, построен в скала, е пълен с чар и романтика.

Монемвасия е пленителен остров с местно произведено вино, кристално синьо море, живописни тесни улици, византийски църкви, венециански имения и незабравими гледки.

Ето и подробности за нашето пътуване:

 

Как да стигнете до Монемвасия?

Пътуването ни до Монемвасия беше част от двуседмичната ни обиколка из Пелопонес с кола. Пътят от граничния пункт Кулата-Промахон до Монемвасия в по-голямата си част е магистрала. В този участък се преминават 19 пункта за събиране на тол такси в размер на общо €45.40 (актуално към август 2023 г.).

Монемвасия е изцяло пешеходен град. Из улиците не се движат дори скутери.

Името Монемвасия означава “единствен вход”. Единственият достъп до града е тясна улица, която служи като мост между града-крепост и континента.

Най-удобно е да оставите колата на паркинга преди гореспоменатата тясна улица-мост, в континенталната част. Оттам до главната порта на замъка може да се придвижите с автобус, който тръгва на всеки 30 мин. и струва €1.10 на човек. Автобусната спирка е отбелязана в Google maps като Bus Station to Castle. Билети се купуват от шофьора на автобуса или от будката близо до спирката.

Много хора паркират на самата свързваща улица. По нея обикновено паркоместата са заети, а и ще се наложи да вървите 10-20 мин. до главната порта.

 

Накратко за Монемвасия

След силно земетресение преди близо 1700 години част от скалата, в която е “скрит” градът-замък, се срутила. Въпросната “дупка в скалата” се превърнала в популярно място за живеене през годините от византийци, през франки, венецианци, османци и местните спартанци. Монемвасия е била е важно търговско пристанище и същевременно е позволявала на обитателите да останат скрити от недоброжелатели.

Замъкът Монемвасия е бил остров до 1971 г., когато е построена улицата-мост, която го свързва със сушата/континента.

 

Долният град

Долният град е обитаемата част на замъка Монемвасия. Там са разположени всички малки хотели, къщи, барове, ресторанти и магазини.

Долният град е много компактен. Можете да разгледате всичко и да минете по всяка улица за около 1 час. Разбира се, в това време на е включено и колко много ще ви се иска да снимате или просто да се шляете безцелно и да съзерцавате пейзажа.

Ако искате наистина да се потопите в атмосферата на Монемвасия, ще ви е нужен цял ден.

 

Улица Калдерими (Kalderimi)

Градът-замък Монемвасия има главна калдъръмена улица, която започва от основната порта и завършва близо до фотогеничното Malvasia Café. Местните наричат ​​тази улица Калдерими (Kalderimi), но официалното й име е Янис Рицос в чест на гръцки поет, родом от Монемвасия.

Около Kalderimi има лабиринт от очарователни тесни улички, пресечки и тунели, които чакат да бъдат преоткрити.

Главната улица (Kalderimi)

По византийско време улица Калдерими е служила като търговска улица на замъка Монемвасия. Оттогава не се е променила много, тъй като повечето магазини и ресторанти все още са разположени по нея.

 

Площадите

В Долния град има два основни площада: главният площад и площад Хрисафитиса (Chryssafitissa).

Главният площад е едно от най-притегателните места в Монемвасия заради внушителната църква Христос Елкоменос. На площада се намира и стара джамия, в която днес се помещава археологически музей.

Главният площад е най-предпочитаното място за срещи, както за местните, така и за посетителите.

Главният площад
Главният площад

Площад Хрисафитиса (Chrysafitisa) е наречен така заради едноименната църква, която се намира в единия му край – църквата Панагия Хрисафитиса. Площадът е прекрасно открито пространство, в непосредствена близост до южните стени на замъка Монемвасия.

Площад Хрисафитиса (Chrysafitisa)

Площад Хрисафитиса (Chrysafitisa) е поредното място, на което ще ви се иска да поостанете и да погледате разбиващите се вълни на фона на запазения стар град.

Църквата Панагия Хрисафитиса на едноименния площад

Продължавайки след площад Chrysafitisa, ще стигнете до края на града, по-точно до източната стена на крепостта. Стената е реставрирана.

Приблизително в средата на стената ще видите малка порта. Излизайки през нея ще видите тясна пътечка, която след 5 минути ще ви отведе до фара на Монемвасия.

По стените замъка

Още едно интересно нещо, което можете да направите в Монемвасия, е да се разходите по стените на замъка. Най-достъпна е южната стена, която минава и покрай двата основни площада.

Стените на замъка Моневасия са като още една романична улица, която ще ви прекра през различни по цвят и настроение палитри от кремав камък, червени керемиди и китни дворове от едната страна, докато от другата ще контрастира безкрайното синьо море.

 

 

Тесните улици

Монемвасия е един от най-романтичните градове на полуостров Пелопонес. Огромна заслуга за това вълшебство имат малките, симпатични, калдъръмени улички. Всяка е пълна с толкова детайли, цветя, камък и дърво, безвремие, мързеливи котки… Те са обаянието на града, което го прави да изглежда пропит с магия.

Нагоре-надолу, през тази уличка, през онзи тунел, по другите стълби… Докато пиша това си мисля, че искам да мина по тях отново.

 

Горният град

Руини в горния град на Монемвасия

Горният град е необитаемата част на замъка Монемвасия. Той е доста по-обширен и непокътнат в сравнение с Долния град.  Накъдето и да се обърнете ще виждате древни останки и множество руини.

Централна порта на горния град Монемвасия

Разбира се, т.като е разположен в най-високите част, предлага и най-панорамна гледка към цялото средновековно селище, Долния град, Егейско море и континента.

 

Пътят Волтес (Voltes)

Криволичещата пътека Волтес (Voltes), която води до Горния град

Единственият начин да стигнете от Долния до Горния град е да изкачите укрепения, криволичещ път Волтес (Voltes). Изкачването е стръмно и отнема около 15 мин.

Този труден заход към портата на Горния град е правело превземането му почти невъзможно.

Въпросният укрепен път Волтес не се е променил от византийските години насам. Напълно автентичен е и създава невероятно усещане, че си част от историята на този великолепен средновековен град-крепост.

Изкачването може да е малко изморително, но пък насладите за окото компенсират всяка пролята капка пот.

 

Църквата Света София

Църквата Света София в Горния град

Единствената почти непокътната сграда в Горния град е внушителната църква Света София (12 век).

Църквата е създадена по време на византийки император Андроник II, който я нарекъл Панагия Одегитрия (Девата, която води пътя).

По времето на венецианците църквата е превърната в католически манастир.

След гръцката независимост църквата е наречена Света София.

Ако имате желание и възможност да се разходите по обраслите пътеки на Горния град, можете да стигнете до Акропола на Монемвасия. Той е на около 30 мин. от църквата Св. София.

Ние не стигнахме до Акропола, защото беше доста горещо за разходка на открито.

Ако посещавате Монемвасия през лятото, препоръчвам да посетите Горния град в ранна сутрин, преди изгрев или в късния следобед преди залез, за да избегнете прекомерното слънце.

 

Изгревът и залезът

Поглед от пътя Волтес по изгрев

Тъй като говорим за едно от най-красивите места за посещение в Гърция, представете си какво е да се насладите на златния час там. Залезът е изключително красив за гледане от Горния град.

Силно ви препоръчвам да пожертвате няколко часа сън, за да гледате поне веднъж изгрева от пътя Волтес или портата на Горния град.

Църквата Св. София по залез

 

 

Къде да хапнете?

В Монемвасия има няколко таверни. Нашият домакин ни препоръча таверна Matoula. Посетихме я останахме предоволни.

Matoula е традиционна таверна, в която се сервира вкусни домашно приготвени гръцки ястия. Намира се на улица Калдерими, близо до главния площад на Монемвасия. Казват, че е най-старият ресторант на Монемвасия. Открит е през 1950 г.

Ресторантът има прекрасна тераса с чудесна гледка към морето и градина с естествена сянка от дървета и лози.

 

 

Къде да отседнете?

Ако искате незабравимо изживяване, препоръчвам да потърсите място за настаняване вътре в самия град-крепост. В Монемвасия има десетина бутикови хотелчета и къщи за гости и всички те са автентични.

Другата ми препоръка е да потърсите място, което не е много далече от главната порта и не много в горните части на града. Защо? Защото улиците са тесни, със стълби и по тях няма да ви се иска да разнасяте багаж.

Имам и трета препоръка. Опитайте се да отделите само нужния за престоя си в Монемвасия багаж, в отделна раница или малък сак например. Защо? Отново заради калдъръмените тесни улички, по които никак няма да ви е удобно да търкаляте куфар.

Ние бяхме група от 8 човека, затова наехме по-голям апартамент – Vecchia Casa. Препоръчваме го заради любезния домакин, автентичната обстановка, чистота, комфорт и уют.

5/5 - (3 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *