От хижа Яворов до връх Албутин – поглед към мраморното било на Пирин

Връх Албутин, Пирин

Обичаме Пирин и всяка година си организираме поне един маршрут из тази красива планина. Това лято (’23) се случи така, че имахме възможност само за 2 съботно-неделни по-сериозни прехода и разбира се, единият трябваше да е пирински.

Преходът от хижа Яворов до връх Албутин всъщност не беше първоначалната ни идея, защото обичаме по маршрутите ни да има вода – реки, езера, водопади. Променихме го буквално вечерта преди тръгнем. А мраморният рид е един от най-безводните участъци в Пирин. Неслучайно някои от обектите в този район се наричат Суходол (Бански Суходол, Разложки Суходол) или Суходолски (Суходолско езеро, Суходолски превал).

Все пак маршрутът се оказа много китен, наситен с миризма на бор и билки, а от връх Албутин се откриваше чудна панорама към върховете на Пирин. Все едно се бяхме качили за нагледен урок по география.

Ето и подробностите:

 

 

Бетоловото – хижа Яворов

Хижа Яворов, Пирин

Накратко за маршрута

Време с почивките:  1 ч. 30 мин.

Време без почивките:  1 ч. 20мин.

Разстояние: 3.2 км.

Средна скорост : 3 км/ч

Денивелация: +623м.

По пътя няма чешми.

 

Подробно за маршрута

Малко преди Разлог, на главния път е отбивката към хижа Яворов. На кръстовището има табела, оказваща, че до местността Бетоловото остават 5 километра шофиране. Минава се покрай Пирин Голф и се продължава почти до края на асфалтовия път, където можете да паркирате колата си. Приблизителните координати на паркинга и изходнaта точка към хижа Яворов са 41.846188, 23.388497.

Бетоловото
Местност Бетоловото, начало на маршрута към хижа Яворов

Следваме табелите и тръгваме по широкия път през гората. Съвсем скоро, само 5 мин. след тръгването, се стига до важно място от маршрута, където пътеката се разделя на 3. И трите пътища ще ви отведат до хижата, но са различни като дистанция и нужно време за обхождане.

Към хижа Яворов
5 мин. след тръгването пътеката се разделя на 3. Най-краткият път към хижа Яворов е най-левият и най-тесен такъв.

Най-краткият път е най-лявата и най-тясна пътека. Ние тръгнахме по нея.

Първоначално може да ви се стори, че няма да ви отведе наникъде, защото по нея почти няма маркировки или табели. Все пак, след само 6-8 мин. по въпросната тясна и отъпкана пътека ще излезете на официалната, маркирана с жълто туристическа пътека към хижа Яворов.

Оттам нататък маршрутът е ясен и няма къде да се сбърка. Просто следвайте табелите и жълтата маркировка.

Върви се през гориста и сенчеста пътека, подобна на широк улей. Пътеката е камениста и с лек и приятен наклон.

Около 30 мин. след тръгването ще стигнете до място, където 3-те пътеки отново се събират. На мястото ще видите информационна табела, няколко маси с пейки и указателни табели.

Към х. Яворов
Мястото, на което 3-те пътеки се събират отново. Около 30 мин. след тръгването по маркираната с жълто пътека. До хижа Яворов остава около 1 час вървене.

Тук ви съветвам да тръгнете отново през гората, следвайки табелите и жълтата маркировка, защото широкият път е доста по-заобиколен и по него се движат високопроходими коли. До хижа Яворов остава около 1 час вървене.

Оттук нататък пътеката става една идея по-стръмна и все така камениста. Колкото повече приближавате хижа Яворов, толкова по-стръмно става. В последния и най-стръмен участък преди крайната цел, пътеката вече се вие на зиг-заг.

Хижа Яворов, Пирин
Залезът на хижа Яворов. Няма огън/пожар, бъдете спокойни 🙂

 

 

х. Яворов – вр. Албутин

Връх Албутин, Пирин

Накратко за маршрута 

Време с почивките: 3 ч.

Време без почивките: 2 ч. 40мин.

Разстояние: 4.9 км.

Средна скорост :  2,8 км/ч

Денивелация: +950м.

Първите 40 мин. се върви през гориста и сенчеста местност, а с след това сенки има само под клековете.

Препоръчвам ви да носите панталони с дълги крачоли, защото на много места се минава през ниски клекове и храсти, които може да ви надраскат.

През лятото носете повече вода, защото районът е почти безводен. Минава се покрай течаща река малко след заслон Бункера, която вероятно е пивка, но все пак е добре да имате поне по 1.5-2 л. на човек.

Шапка, слънцезащитен крем или дрехи с дълги ръкави биха били много полезни през лятото.

Маршрутът от хижа Яворов до връх Албутин съвпада в по-голямата си част, до т.нар. Суходолски превал, с 2  други маршрута:

х. Яворов – х. Вихрен (червена маркировка) и х Яворов – х. Загаза (жълта маркировка).

Изкачването е сравнително кратко (2,5-3 часа), но като цяло не е леко, защото се преодолява доста сериозна денивелация.

 

Подробно за маршрута

Скален феномен Стъпалата

Тръгваме “под верандата” на хижа Яворов, покрай складираните дърва за огрев и след няколко метра се виждат указателните табели към Суходолския превал, хижа Вихрен и заслон Кончето. Следваме червено-жълтата маркировка.

От хижа Яворов към хижа Вихрен
Начало на маршрута.

Най-приятната част от маршрута за мен бяха първите 40 мин. до заслон Бункера. Върви се през борова гора, мирише на билки, прохладно е, а крачките все още са бодри.

Заслон Бункера
Заслон Бункера, 40 мин. от хижа Яворов

След заслон Бункера растителността става доста по-ниска, а наклонът си е все така сериозен. От време на време има и по-полегати участъци, колкото да съберете въздух и сили за следващото изкачване. Гледките към скалния феномен Стъпалата ни съпътстват през цялото време до върха.

По пътя от заслон Бункера до Суходолското езеро

Около 1 час след заслон Бункера се стига до Суходолското езеро. (2309 м.н.в.; 0.93 дка площ). То е едно от най-високо разположените езера в България. Районът около езерото е подходящ за кратка почивка преди да продължите с изкачването.

Пътеката към билото (Суходолски превал) минава по десния бряг на езерото, а до него (билото) ни остават още около 30 мин. вървене.

Суходолско езеро
Пътеката към Суходолския превал (червените точки). От езерото до билото остават около 30 мин. изкачване.

Колкото повече приближавате билото, толкова по-ясно се вижда кръста, с който е отбелязан Суходолския превал. Буквално 50 м. преди въпросния хълм, отбелязан с кръст, е разклонът към хижа Загаза. На мястото има табела. Това е мястото, където трябва да се отклоним и за връх Албутин. Тръгваме надясно и подсичаме Суходолския превал.

Суходолски превал
Разклонът към хижа Загаза и вр. Албутин, 50м. преди Суходолския превал. Тръгваме надясно. До вр. Албутин остават около 30 мин.

От въпросния разклон следва кратка, но много тясна пътека с много стръмен и каменист склон от дясната ви страна.

От билото до връх Албутин остават около 30 мин. изморително изкачване. По пътеката към върха има колова и кафява маркировка.

Суходолски превал
Поглед към връх Албутин от билото. До върха остават около 30 мин.

Същинското изкачване на връх Албутин ми се стори много изморително. Спирах за почивка поне 3 пъти. По време на нашето посещение излезе силен и студен вятър, който допълнително създаваше усещане за умора, студ и дискомфорт.

Все пак, веднъж стигнали до билото, почивката и хапването бяха по сладки от всякога. От върха, а и по целия път нагоре към него, се откриват страхотни панорамни гледки към едни от най-високите върхове на Пирин.

Суходолски превал
Поглед към пиринските върхове от подножието на връх Албутин.
Връх Албутин, Пирин
На връх Албутин, поглед назад към билото и дерето, през което се изкачвахме.

 

Гледки от връх Албутин

 

На слизане от вр. Албутин

От връх Албутин до хижа Яворов слязохме отново за 3 часа, но в това време е включено и дълго 30-минутно излежаване на брега на Суходолското езеро и още 2-3 кратки почивки. Сумарно вървенето на слизане беше около 2 ч. 20 мин.

 

 

Накратко за хижа Яворов

Хижа Яворов, Пирин
Снимката е от началото на март 2020 г.

Хижа Яворов е една от любимите ми хижи в Пирин, заради гледката, която се открива от голямата веранда. Из интернет съм виждала невероятни кадри от въпросната веранда, както зиме, така и лете.

Хижата се състои от стара и нова част. В новата част се намира столовата и кухнята, в която се приготвят вкусни супи, салати, скара и картофки. Някои от стаите имат собствена баня, а други са с обща такава. При първото ни посещение бяхме настанени в апартамент за 4-ма, а при последното бяхме в двойна стая с обща баня на етажа. Цената на нощувката е 25-30 лв. според вида на стаята (актуално към август 2023).

Хижа Яворов, Пирин
Нашата стая, 08.2023 г.

Хижа Яворов е една от най-посещаваните хижи в Пирин, затова е добре да запазите своето място възможно най-рано на телефон 0896 688 414.

Още актуална информация за контакт и настаняване можете да намерите в сайта на хижа Яворов.

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “От хижа Яворов до връх Албутин – поглед към мраморното било на Пирин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *