За маниаците на водопади – Беласица

водопад Мангъро, Беласица

Беласица е една планинска стена, която се издига в най-югозападната част на България. Само една пета от това уникално природно образувание се намира на територията на България. По-голяма част е в Македония, а най-голямата част е в Гърция. Над селата Смолари, Колешино, Габрово, Яворница, Скрът, Камена и град Петрич са изградени екопътеки, които минават през приказни гори и водят до великолепни водопади. Ако се намирате в района на Петрич, освен разбира се емблематичните Мелник и Рупите, обезателно посетете поне един от многобройните водопади в района. Ще останете очаровани от гората, от плодородието и щедростта на природата и разбира се от изобилието на вода в този край.

Прекарахме 3 дни в Беласица и видяхме 10 водопада. Ето как:

Ден 1. – Смолари, Колешино, Габрово

Смоларски водопад

Смоларски водопад

Село Смолари се намира на територията на Македония, на 30 километра от Петрич. Смоларският водопад е висок 39.5 метра. Той е най-високият водопад в планината Беласица и най-високият в Македония. До началото на екопътеката има табели на всяко кръстовище. Няма начин да не я намерите. Водопада е много лесно достъпен. До него се стига за около 25 минути. Може да преминете през екопътеката безпроблемно дори по чехли. Инфраструктурата е перфектна – нови мостове и парапети, пейки, кошчета и весели и мотивиращи надписи на път и през път. Най-трудната част са многото стълби в началото.

Колешино

Колешнишки водопад

Село Колешино се намира на 9 километра от Смолари. До екопътеката има достатъчно много табели. До водопада се стига още по-лесно и бързо, отколкото до Смоларския, за 15 минути. Екопътеката е идеална, също като тази в Смолари. И двете са чудесни за семейства с деца.

Габрово

Село Габрово е съседното на Колешино село. С колата можете да стигнете на 50 метра от най-долното водопадче. До другите два има изградена екопътека.

Габровски водопади
Най-долния от 3-те водопада е най-малък и не е нищо особено всъщност
Габровски водопади
До вторият водопад се стига за 15 минути
Габровски водопади
След още 15 минути се стига до най-високият и най-красив водопад по габровската река.

Къде да хапнете?

Лебедово езеро, Смолари

Малко преди село Смолари се намира комплекс Лебедово езеро. Менюто не е нещо уникално и незабравимо, но е вкусно и двойно по-евтино от повечето ресторанти в България. Обслужването е добро, освен това може да платите с левове (1 лев = 30 денара). Това, с което ще ви впечатли комплекса е градината и езерото с птиците, около което е разположено. В комплекса има и зоокът, детска площадка, вятърна мелница и разбира се черни и бели лебеди плуват в езерото.

На границата

Когато преминавате на територията на Македония, на границата ще ви поискат лични карти, документи на колата и зелена карта към застраховката.

На връщане, от страна на българските митничари, колата и багажът ще бъдат подложени на обстойна проверка, защото местните злоупотребяват с вноса на евтини цигари от Македония. Митничарите не са заядливи, просто си вършат работата. Препоръчвам ви да оставите багажа си на мястото, където възнамерявате да отседнете, за да не се бавите на границата.

Ден 2 – Камена, Яворница, хижа Беласица

Камена

Каменишки водопад Срамежливеца

Село Камена се намира на 15 километра от Петрич. По Каменишката река има 7 водопада. Най-известният от тях е “Срамежливеца”. Наричат го така, защото дълго време е бил труднодостъпен и срамежливо скрит в долината на реката. Екопътеката започва от “бунгала Камена”, в края на едноименното село. От там до водопада се стига за 25-30 минути по синята маркировка. Ние не стигнахме до останалите водопади, защото те се намират на различни притоци на реката, а на места пътеката и маркировката се губят. До “Срамежливеца” стигнахме без проблем, защото пътеката е достатъчно ясна. Даже срещнахме група деца, които бяха тръгнали натам с тяхна учителка.

Самият водопад е висок 21 метра и е вдълбан в една скала. Много е вълнуващо да застанеш на моста пред него и да го слушаш как бушува.

 

Яворница

Яворнишки водопад

Село Яворница е съседното на Камена село. Пътеката за водопада започва от джамията в селото – прилича на жълта къща с гробище в двора. От там тръгва широк път, минавате покрай много беседки и маси с пейки и след около 35 минути сте при водопада. Идеално място за разходка с деца и за пикник или барбекю.

Лешнишки водопад над хижа Беласица

Лешнишки водопад

Екопътеката към Лешнишкия водопад започват от хижа Беласица, която се намира над Петрич. До хижата води тесен, но хубав асфалтов път. От хижата до водопада се стига за 40 минути като се следва синята маркировка. През първата половина от пътеката се редуват сенчести и слънчеви участъци, а втората половина от пътеката е изцяло в гората и е много приятно за разходка.

В хижа Беласица можете да хапнете супа, скара с картофки или просто да пийнете една студена биричка. Пред хижата има гляма поляна, на която се правят различни събития. Когато бяхме там имаше фестивал за летене с парапланери и в небето над хижата се рееха парашутисти.

Хижа Беласица

Ден 3 – Скрът

Село Скрът се намира на 21 километра от Петрич. Над селото има 2 водопада – Дъбицата и Мангъро. Улиците в селото са много стръмни и инфраструктурата е лоша, но с колата успяхме да стигнем много близо до църквата. По дуварите на къщите ще видите зелената и синята маркировки – зелената е за Дъбицата, а синята – за Мангъро. 5 минути след църквата, маркировките водят в гората и се разделят. На разклона вдясно е пътя за Дъбицата, а вляво е за Мангъро.

разклон за водопадите на село Скрът
Разклона за водопадите Дъбицата и Мангъро

Дъбицата

Водопад Дъбицата

До водопада Дъбицата се стига за около 30 минути. Първите 10 минути се върви по равен коларски път, след това се тръгва по една много стръмна пътека нагоре.

Водопад Дъбицата
От тук направо по коларския път е връх Тумба, а наляво по стръмната пътека е водопада.

Само 15 минути по пътеката – ляво-дясно, зиг-заг и катерене нагоре по пътечка – душевадец.

Водопад Дъбицата
Водопад Дъбицата

Мангъро

Водопад Мангъро

Пътеката до водопад Мангъро е удивителна. Гората е просто приказна. Изкачването е доста по-полегато и приятно, в сравнение с това към Дъбицата. До водопада се стига за около 40 минути. Като видите колко е прекрасна гората, гаранция няма да ги усетите. Бях очарована от водопада.

Къде да хапнете в Петрич?

Ресторант Детелина, Петрич

Ресторанти Детелина и Морско дъно ни станаха любими в Петрич. Двата са част от верига ресторанти и се намират в центъра на Петрич, на 200 метра един от друг. Хареса ни обслужването и менюто не е “Балкантурист” или тип “пицария”. Интериора е приятен и всичко беше вкусно. В Морско дъно, както можете да се досетите от името, може да опитате много добре приготвени риба и морски дарове.

И така за 3 дни видяхме едни от най-красивите, известни водопади в Беласица. Сигурна съм, че във времето ще “изникнат” още, защото планината отскоро е обявена за национален парк и тепърва предстои укрепването и доизграждането на екопътеките.

Трябва да се върнем някой ден следващата пролет, за да видим всичките 7 водопада по Каменишката река.

От тези 10, които успяхме да видим, най-вълнуващите бяха Смоларският, Колешинският, Срамежливецът и Мангъро. Съветвам ви да не се колебаете, а да обуете маратонките, да сложите раницата на гърба и да ги видите със собствените си очи.

4.9/5 - (27 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

13 Replies to “За маниаците на водопади – Беласица

 1. Страхотен пътепис. Много благодаря за подробното описание. Имам само един въпрос – къде спахте? Предварително благодаря!

  1. Благодаря, Даниела! 🙂 Не препоръчвам мястото, където спахме. Бих препоръчала да потърсите хотел или къща за гости някъде в Петрич 🙂

 2. Мерси много!
  Никога не сме ходили в Македония и за да навия домашните искам да се подготвя. Искаш да кажеш да спим в Петрич и да прескачаме границата всеки ден?

  1. За да обходите водопадите, които са на територията на Македония, ще ви е нужен един предиобед 🙂 Според мен Петрич е добър вариант за преспиване 🙂

 3. Здравейте,Даниела!Може да преспитепреспите в село КоларовоКоларово,на десетина км. от Петрич,еко хотел “Момата”. Прекрасно място, поносими цени,с ресторант.Ние сме тук и утре мислим да отидем до Смоларски водопадводопад.
  А на Кремена благодаря за подробния пътепис! 🙂

 4. Може ли да се свържа с вас за по подробности за македонските водопади телефона ми е 0886931180

  1. Здравейте Ивелин Иванов, благодаря за интереса към статията ми, но предпочитам комуникацията да става чрез коментарите в блога или по мейл. С радост бих отговорила на всичките ви въпроси, моля пишете ми на kremena@svetogled.com

 5. Здравейте кога е най-подходящия сезон за посещение?Вие кога ги посетите? Каква е тази застраховка, за която говорите по горе за която са ви искали зелена карта?

  1. Здравейте, Катя
   Според мен повечето водопади на Балканите са най-красиви през май докъм средата на юни. Ние ги посещавахме в края на май 2017 г. Тогава при преминаване на границата със Северна Македония имаше изискване за зелената карта на колата. Оттогава не сме преминавали тази граница, правилата може да са се променили. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *