Брюксел – 2 дни в столицата на Белгия

Гран Плас, Брюксел

Белгийската столица Брюксел често е подценявана дестинация. Когато съобщих на спътниците ми, че съм купила самолетни билети, първата им реакция беше “…какво ще правим в тоя Брюксел? “. Оказа се много красив и динамичен град, в който си изкарахме прекрасно (въпреки мрачното и мокро време).

Брюксел има необикновена атмосфера и забележителен стар град, изобилие от магазинчета за шоколад, гофрети, картофки и бира – чудесен избор за двудневна градска почивка.

Ето и нашето двудневно предложение за интересни места из Брюксел:

 

 

Как да стигнете до Брюксел?

Най-бързият и изгоден начин да стигнете от София до Брюксел е със самолет. Има няколко компании, които предлагат  полети до Брюксел. Ние летяхме с Ryanair до летище Шарлероа (Charleroi). Купих самолетните билети около 7 седмици предварително (обикновено във вторник пускат най-изгодните оферти) за €28.35 отиване + €34.77 връщане (цените са за 1 пътник, без избрани места, само с раница/малка чанта).

 

Транспорт от/до летището

Най-изгодният и популярен начин за придвижване от летище Шарлероа (Charleroi) до Брюксел е с автобус/маршрутка (shuttlebus) Flibco. Цената на еднопосочен билет е €19. Няма отстъпка за двупосочни билети. Няма отстъпка за деца над 4 год. Купих билетите предварително от сайта на Flibco и получих билетите веднага по мейл. Билетът важи за целия ден, за който е купен.

Билети се продават и на летището – на касите на Flibco, а също и на машините, непосредствено до спирката на автобуса. Препоръчвам да си ги купите предварително, защото на касата и пред автоматите за билети на летището се трупат опашки.

След като излезете от летището, следвайте зелено-белите табели, които ще ви отведат до спирката на маршрутката Flibco.

За да се качим на маршрутката, чакахме 40 мин. на опашката. Автобусите идват буквално един след друг, но опашката от чакащи трансфер беше много, много дълга.

От летище Шарлероа (Charleroi) до Брюксел (Brussels-Midi/Zuid station) пътувахме 55 мин.

 

Обществен транспорт

Ние обикновено си купуваме целодневни карти за всички линии на градския транспорт, особено когато пътуваме с децата. Карта за 1 ден за неограничено ползване на всички линии струва €8. Деца до 6 г. пътуват безплатно. Целодневната карта важи до полунощ на деня, в който сте я купили.

Автомати за билети има на всички по-възлови спирки и в подлезите. Оглеждайте се за червени машини GO, като този на снимката по-горе. С тях се работи лесно и интуитивно.

Билет за еднократно пътуване в Брюксел струва €2.40. За чекиране в градския транспорт можете да използвате и дебитна карта (подобно на градския транспорт в София).

 

 

Накратко за двудневното ни пътуване

Ден 1:

 • Пристигаме в Брюксел към 10:30
 • 10:30 – Закуска в Panos на гара Midi (Brussels-Midi/Zuid station)
 • Кралският дворец в Брюксел + парка
 • Триумфалната арка
 • Обяд – картофки в Maison Antoine
 • Парламентариум
 • Гран Плас
 • Дегустация на шоколад в Leonidas
 • Вечеря в Aux Armes de Bruxelles

Ден 2

 • 9:00 – Закуска в Los Churros & Waffle
 • Брюкселската фондова борса
 • Атомиум
 • Обяд в Wolf food market
 • Пикаещите статуи
 • Кралската галерия на Сен Хуберт
 • Гран Плас (отново)
 • Art Mountain (Mont des Arts) – хълм на изкусвата
 • Дегустация на бира в Delirium Café
 • Дегустация на шоколад в Mary
 • Катедралата Св. Михаил
 • Стауята на Дон Кихот и Санчо Панса
 • Вечеря в Lunch Factory

 

 

Ден 1: 

Кралският дворец (Palais de Bruxelles)

Белгия все още има управляваща монархия, а това означава, че има кралски дворец. В Брюксел кралският дворец е много близо до стария град. Той не е текущата резиденция на белгийското кралско семейство.  Дворецът може да бъде разгледан отвътре само през август и то напълно безплатно. Все пак, ако посещавате Брюксел през останалите месеци от годината, не пропускайте да видите огромният и величествен дворец – доста впечатляваща гледка е, макар и само отвън.

 

Триумфалната арка (Monument du Cinquantenaire)

Близо до кралския дворец (на 4 спирки с метрото) се намира Триумфалната арка, построена по случай 50 години от независимостта на Белгия. Освен че самият монумент е величествен и впечатляващ, до него има няколко музея – Музей на изкуството и историята (Musée Royal d’Art & d’Histoire), Военно-исторически музей (Musée royal de l’armée et de l’histoire militaire), Музей на старите автомобили Autoworld.

Прилежащият към триумфалната арка парк (Parc du Cinquantenaire) също е много приятно място за разходка и снимки.

На 10-тина минути пеша от Триумфалната арка се намира едно от най-добрите места за белгийски картофки в Брюксел – Maison Antoine. Там направихме кратка почивка за обяд с класическата комбинация от картофки и бира (белгийски, разбира се).

 

Парламентариум (Parlamentarium)

Следващата ни спирка беше част от комплексът от луксозни бизнес сгради на Европейския парламент и по-точно Парламентариумът. Това е много интересен интерактивен музей, който можете да посетите напълно безплатно. Добре е да резервирате посещението си предварително в официалния им уебсайт.

За децата беше много интересно да научат важни моменти от историята на Европа, за пътя към европейското сътрудничество, как работи Европейският парламент, къде заседава, как се правят законите и какво е значението на европейската политика. Кои са представителите на отделните държави-членки в парламента, през какви етапи на присъединяване е преминал ЕС, а също и кои са кандидатите за присъединяване.

Всичко това е представено с интерактивни екрани и подове, мултимедийни стаи, фото кабини и на всички европейски езици (вкл. български). Много от материалите са предадени на достъпен за деца език. Силно, силно препоръчвам да посетите Парламентариума!

 

Гран Плас (Grand Place)

Сърцето на Брюксел и емблема на града е главният площад Гран Плас (Grand Place или Grote Markt).

Този голям калдъръмен площад сигурно е най-красивият в Европа. Първите думи на Хари, когато видя Гран Плас, бяха: “Виена пасти да яде!”.

Гран Плас се намира в центъра на историческия град Брюксел. Заобиколен е от десетки барокови и готически сгради. Площадът е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е една от най-популярните туристически дестинации в Белгия като цяло. Едни от най-известните му сгради са кметството и градския музей (бившата резиденция на краля).

По време на нашето пътуване минахме през него и го заобиколихме няколко пъти. Препоръчвам ви да го посетите преди 10 (даже преди 9) сутринта, защото след това става съвсем оживен и пълен с туристи.

Кметството на Брюксел

Кметството: тази извисяваща се на 96 метра сграда е чаровно несиметрична. Интересен факт е, че е проектирана от двама различни архитекта. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че прозорците от дясната страна са закръглени, а от лявата са квадратни. На лявата половината има много малки статуи по фасадата, а на дясната половина няма. Сякаш едната част е достроена в по-късен етап (но всъщност не е).

Резиденцията на краля, сега градски музей на Брюксел

Резиденцията на краля, сега градски музей на Брюксел: през 13-ти век тази сграда е била хлебарница. През 15-ти век дървената фасада е заменена с каменна и сградата е заета от административните служби на херцога, а по-късно от краля.

Измежду останалите сгради на площада ще забележите някои великолепни произведения на архитектурата. Позлатени и блестят на слънцето.  Исках да снимам всяка поотделно, защото всяка си има собствени уникални детайли, които сякаш разказват история. Сякаш са искали да създадат впечатление за дейността и статуса на обитателите си.

Още за отделните сгради на Grand Place можете на прочетете в wikipedia.

 

Завършихме първия си ден в Брюксел с дегустация на шоколад в Leonidas и вечеря в Aux Armes de Bruxelles, за които ще спомена по-долу.

 

 

Ден 2: 

Брюкселска фондова борса (Bourse de Bruxelles)

Като начало на втория ден от нашето пътуване слязохме на спирка Bourse (Борса), която се намира на небезизвестния булевард Anspach – широка пешеходна зона, с всякакви магазини – от будки за комикси до универсални магазини, ресторанти и барове.

Най-впечатляващото по целия булевард Anspach е сградата на Брюкселската фондова борса. Тази грандиозна стара неокласическа сграда не може да бъде посетена вътре. Отвън е произведение на изкуството, пред което няма да минете с безразличие и с поне три снимки.

 

Атомиумът

В покрайнините на Брюксел се намира необичайната сграда на Атомиумът. Построена е за Световния панаир в Брюксел през 1958 г. и оттогава се е превърнала в символ на града. Висока е 102 метра и представлява кристал на желязото, увеличен 165 милиарда пъти.

Вътре прилича на лабиринт от тунели, ескалатори, стълби и кръгли зали. Губите представа в коя точно сфера сте попаднали. Децата харесаха посещението на Атомиума най-много от всичко в Брюксел. Цената на билета е €12, за деца до 12 г. е безплатно. Билети можете да купите от касите на място.

Още информация за необикновената сграда, работно време и цени можете да намерите в официалния им уебсайт.

Наблизо се намира парк Мини Европа. За нас не представляваше интерес, затова не мога да споделя лични впечатления.

 

Гран Плас (отново) и статуята на Еверард Т’Серклес (Everard t’Serclaes)

Ако заобиколите сградата на кметството отляво, веднага зад ъгъла е статуята на Еверард Т’Серклес (Everard t’Serclaes). Вероятно ще видите тълпа от туристи пред нея, чакащи да я снимат и докоснат. Местните смятат, че погалването на статуята носи късмет и сбъдва желания.

 

Брюксел е град, в който погледът винаги е нагоре. Нагоре са изкуството, чаровните детайли, креативните елементи, които правят града неповторим и очарователен.

Любимото ми нещо, когато за първи път пристигна в нов град е да се скитам безцелно из пешеходните улици и да оглеждам детайлите по сградите, по хората, да правя сравнение с други градове, в които съм била, да си представям как живеят местните и какво си мислят, когато минават оттук.

Набелязвам си няколко места предварително (маркирам си ги в Google maps), след това си измислям приблизителен маршрут, по който да стигна до тях. Като търсене на скъпоценни камъни е.

 

Пикаещите статуи

Близо до Гран Плас се намира една от най-известните и силно обсъждани атракции на Брюксел – пикаещото момченце (Manneken Pis). В определени периоди от годината статуята е облечена в тематичен костюм. Въпреки тълпите, които привлича, гледката на статуята на малко момче, което пикае във фонтана, е … разочароваща.

Пикаещото момченце не е “само́”. Из града има още 2 пикаещи статуи, нетолкова популярни и дори малко скрити – пикаещо момиченце (Jeanneke Pis) и пикаещо куче (Het Zinneke / Zinneke Pis). Аз лично намирам подобни статуи за забавни и фотогенични. Ето и къде можете да ги намерите:

 

Кралската галерия на Сен Хуберт (Les Galeries Saint Hubert)

Покритата търговска аркада е характерна за много европейски градове, но Кралската галерия на Сен Хуберт е сред първите от вида (може би втора, след тази в Лиеж).

Този покрит пасаж се състои от 3 части е домакин на множество магазини за шоколад, кафенета, дори кино. Независимо дали я посещавате, за да разгледате достолепието и архитектурата или просто да избягате от дъжда, няма да останете разочаровани.

 

Хълм на изкусвата (Mont des Arts)

Хълмът на изкуствата (Mont des Arts) е преход от Стария град към Кралския дворец. От него се открива красива гледка към града. Казват, че при ясно време оттук се вижда дори Атомиума. Мястото е подходящо за снимки от терасата и кратка разходка из градината.

 

Катедралата Св. Михаил и Св. Гудула (Cathédrale Saint-Michel et Sainte-Gudule)

Катедралата Св. Михаил и Св. Гудула силно ми напомня за Нотр Дам в Париж. Може би заради двете си високи кули. Нямахме възможност да я разгледаме отвътре, но отвън си е един грандиозен готически шедьовър.

Първоначално катедралата се е наричала църква на Св. Михаил, но през 1047 г. мощите на мъченика на Св. Гудула са пренесени в нея. Оттогава насам църквата се е наричала Св. Михаил и Св. Гудула. По-късно е получила и статут катедрала.

Входът в катедралата е свободен. Още за катедралата Св. Михаил и Св. Гудула можете да прочетете в сайта им.

 

Стауята на Дон Кихот и Санчо Панса

Много близо до катедралата Св. Михаил и Св. Гудула се намира интересна статуя на героите на Сервантес – Дон Кихот де ла Манча и Санчо Панса. Всъщност статуята е копие на прочутата статуя в Мадрид.

Точно срещу този паметник  се намира друга, малко по-абстрактна статуя на унгарския композитор Бела Барток.

 

 

Какво да опитате?

 • шоколад – интересен факт е, че Белгия е първата държава в Европа, която се сдобива с какаови зърна от колонията си Конго. Белгийският шоколад е известен със своето качество. Т.нар. “белгийски” шоколад задължително съдържа поне 35% какао. В Брюксел ще видите магазини за шоколад на път и през път. Ние опитахме бонбоните в няколко магазина и фаворити ни станаха Leonidas, Mary и La Belgique Gourmande.
 • бира – Брюксел гъмжи от специализирани пивоварни и барове, където можете да опитате тази златиста напитка. Ние дегустирахме сет от 10 крафт бири в Delirium Café. Там се предлагат буквално хиляди видове бира. Бъдете разумни и не прекалявайте, защото белгийските бири имат по-високо алкохолно съдържание, започвайки от 6% алкохол и достигат до около 15%.
 • гофрети – Брюксел е град, който мирише на гофрети. Интересен факт е, че няма “белгийски” гофрети. Има Брюкселски и Лиежски гофрети. Лиежските гофрети/вафли са по-малки, имат неправилна форма, но и са по-плътни и по-вкусни. Леко се карамелизират при печенето. Гофретите се предлагат с всевъзможни добавки, но аз лично ви препоръчвам класически, чисти Лиежски гофрети без никакви добавки. Хубаво място за прясно приготвени разновидности на гофретите е Los Churros & Waffle.
 • миди (moules) – да, мидите са национално белгийски ястие. Приготвят се по различни рецепти. Опитахме 2 вида в Aux Armes de Bruxelles. Любими са ми запечени с масло, чесън и босилек. И да, мидите по бургаски не отстъпват с нищо.
 • картофки (frites) – особеното при белгийските картофки е, че се пържат 2 пъти и то в животинска мазнина. Гарнират се с най-различни сосове. Местните ги предпочитат най-вече с майонеза. Едно от най-добрите места за картофки е Maison Antoine.
 • кубердон (cuberdon) – кубердоните са чисто белгийски вид бонбони. Приличат на малки, лилави конуси със захарна коричка и полу-течна, леко желирана сърцевина. Класическите имат вкус на бонбони-теменужки. Ще ги намерите в различни цветове и вкусове.

 

 

Къде да хапнете?

Нашият домакин в Брюксел ни препоръча няколко места за хапване. Някои от тях са традиционни белгийски, други не толкова. Освен гореспоменатите, препоръчвам и тези 3 места:

 • Wolf Sharing Food Market – огромен закрит пазар с разнообразни щандове за храна от цял свят. Хареса ни младежката атмосфера. По обяд мястото е препълнено, но не е невъзможно да намерите свободна маса.
 • Lunch Factory – приятно бистро, което се намира близо до гара Midi. Посетихме го 2 пъти, защото беше близо и до апартамента, който бяхме наели. Мястото е много приятно и непретенциозно. Предлага се огромно разнообразие от салати, основни ястия и десерти за всеки вкус.
 • Aux Armes de Bruxelles – споменах за този типичен белгийски ресторант в сърцето на Брюксел по-горе. Харесаха ни обстановката и храната. Ресторантът е доста популярен и сред местните. Препоръчваме го.

 

 

Карта

5/5 - (4 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *