Виена – 2 дни в столицата на Австрия

Дворецът Шонбрун, Виена

Виена е емблематична европейска столица, пример за барокова архитектура, музеи от световна класа, обширни зелени площи, музикални и културни събития. Имперското си самосъзнание и самочувствие австрийците дължат на наследството на Хабсбургите, които са управлявали по тези земи цели 5 века.

Хубавото на Виена е, че основните интересни места могат да бъдат разгледани за 2 дни. Градът е подходящ за посещение както за дълъг уикенд, така и като междинна спирка при по-дълга ваканция в Австрия, а посещението на Виена по Коледа си е класика.

Ето и нашето двудневно предложение за маршрут из Виена:

 

 

Как да стигнете до Виена?

Виена

Най-бързият и изгоден начин да стигнете от София до Виена е със самолет. Има няколко компании, които предлагат  директни полети до Виена. Ние летяхме с Ryanair. Купих самолетните билети около 6 седмици предварително (обикновено във вторник пускат най-изгодните оферти) за около €22 отиване + €50 връщане (цените са за 1 пътник, без избрани места, само с раница).

 

Транспорт от летището до Виена

Летище Виена

Най-изгодният транспорт от летището до централната част на Виена (Wien Mitte) е с влак (S7). Влаковете пътуват сравнително често, през 20-30 мин. Пътуването трае около 25 мин.

На много места на летището ще видите големи червени автомати за билети ÖBB (виж снимката по-горе). С автоматите се работи лесно и интуитивно. Цената на еднопосочния билет е €4.20 за възрастни и €2.10 за деца (6-14 г.). 

Непосредствено до касите на ÖBB (в тази карта на летището касите на ÖBB са отбелязани с червено квадратче) ще видите широка алея, водеща надолу към ж.п. спирката. На ж.п. спирката има ясни табла с информация за пристигащите/заминаващите влакове.

Летище Виена, към ж.п. спорката към центъра

 

Обществен транспорт във Виена

Централната част на Виена може да бъде обходена пеша. Разстоянията не са прекалено големи (освен до замъка Шьонбрун). Но все пак, когато пътуваме с децата, ние почти винаги си купуваме целодневни карти за градския транспорт и им спестяваме ходенето, макар и само за 1-2 спирки, когато е възможно.

На всички по-големи спирки във Виена ще видите автомати за билети за градския транспорт. От въпросните автомати можете да си купите единични билети (€2.40), а също и целодневни карти за 24/48/72 часа. Цените са съответно €8 / €14.10 / €17.10 (актуално към юли 2023 г.).

 

 

Накратко за 2-дневното ни пътуване

Австрийски парламент

Ден 1:

 • Зоопаркът
 • Дворецът Шьонбрун
 • Пратера

Ден 2 – център:

 • Операта
 • Катедралата Св. Стефан
 • Дворецът Хофбург
 • Природонаучен музей
 • Квартал на музеите
 • Парламента
 • Кметството
 • Дворецът Белведере

 

 

Ден 1: Зоопаркът, дворецът Шьонбрун, Пратерът

Зоопаркът

Зоопарк Виена

Зоопаркът във Виена е част от имперска лятна резиденция Шьонбрун и е най-старият зоопарк в света. Действително в някои от залите с животни можете да видите детайли от бароковия културен стил.

Друго интересно за него е, че е един от малкото в Европа, в който можете да видите панда. Честно казано, ако изключим пандата, не бях впечатлена от разнообразието от животни. Била съм в доста по-интересни зоопаркове в Европа.

Цените на билетите са €27 за възрастни и € 15,50 за деца (6-18 г.). Купих билетите предварително от сайта на зоопарка.

 

Дворецът Шьонбрун

Дворецът Шонбрун, Виена

Бароковият дворец Шьонбрун е бил основната лятна резиденция на Хабсбургите. Името Schönbrunn означава “красив извор”. В него има 1441 стаи, всяка пищно украсена и обзаведена според предназначението ѝ и интересите на управляващите монарси.

Към двореца принадлежи огромна градина, разделена на отделни зони. По-голямата част от градината може да бъде посетена безплатно. Най-притегателната част от градината са хълмът Gloriette и фонтанът на Нептун в подножието му.

Дворецът Шьонбрун е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е най-посещаваната атракция в цяла Австрия. Влизала съм в двореца. Отвътре е много впечатляващ. Великолепен е. Трябва да се види. Но честно казано след 13-тата стая започнаха да ми стават еднакви. Според мен малки деца не биха оценили това културно богатство, затова при последното ни посещение посетихме само зоопарка и градините.

Най-изгодно е да комбинирате посещението на двореца Шьонбрун и двореца Хофбург с т.нар. Sisi ticket.

Още за историята на двореца, градините, работно време и цени можете да видите в официалния им уебсайт.

 

Пратерът

Пратера, Виена

Пратерът е увеселителен парк, целогодишно отворен, предлагащ забавление за малки и големи. Входът в Пратера е свободен. Към всеки атракцион има билетна каса. Плаща се единствено в брой. Цените са между €3.50 и €15. Обиколка с прочутото виенско колело струва €13.50. В парка има няколко заведения, вендинг машини и будки за бързо хранене и напитки.

На подобно място децата са на върха на щастието. Най-куриозният атракцион за мен беше Prater Tower – въртележка със синджири, които се издигнат на височина 117 м. Отгоре се вижда цяла Виена като на длан.

Още информация за Пратера можете да намерите в официалния им уебсайт.

Ден 2: Центърът на Виена

Операта

Операта, Виена

Моцарт, Бетовен, Шуберт и много други гениални композитори са живели и творили във Виена, затова виенската опера е едно от най-страхотните места, където ценителите на този вид изкуство могат да му се насладят. Минавайки пред внушителната сграда на операта ще ви заговорят продавачите на билети, облечени със средновековни костюми. Най-ниските цени на билети за представленията са тези за правостоящи. Има и билети за разглеждане на операта отвътре.

Още информация за виенската опера и балет можете да намерите в официалния им уебсайт.

 

Катедралата Св. Стефан

Катедрала Св. Стефан, Виена

На 10 минути пеша от операта е катедралата Св. Стефан. Тя е символ на Виена. Отвън фасадата е богато украсена със скулптори и детайли. Вътре има пищни параклиси, гигантски орган и още скулптури на митични същества и хора. Входът в катедралата е свободен, но ако искате да се изкачите до кулите или да слезете в катакомбите, се плаща такса. Още информация за катедралата и възможностите за посещение можете да намерите в сайта им.

 

Дворецът Хофбург

Хофбург, Виена

Дворецът Хофбург е бил официалната резиденция на Хабсбургите. Днес бившият императорски дворец е дом на австрийския президент.

В зашеметяващата сграда първо ще ви посрещнат конски тропот и каляски. В него се намират музеят на Сиси и имперската съкровищница.

В музея на Сиси можете да научите за необикновения живот на императрица Елизабет. Да си представете как е живяла, разхождайки се из императорските апартаменти, които споделяла със съпруга си, император Франц Йосиф.

В имперската съкровищница можете да видите бижутата на Хабсбургите и някои от оригиналните бижута на императрица Елизабет.

Най-изгодно е да комбинирате посещението на двореца Хофбург и двореца Шьонбрун с т.нар. Sisi ticket.

 

Природонаучен музей

Природонаучен музей Виена

Един срещу друг се намират Природонаучният музей и Художествено-историческият. Не съм влизала вътре, но сградите сами са по себе си са произведение на изкуството. В Художествено-историческият се пазят колекция от картини, антики и монети. В Природонаучния музей могат да се видят артефакти – скелети на динозаври, вкаменелости, минерали.

 

Квартал на музеите

Музеен квартал на Виена

Да, във Виена има цял музеен квартал! Можете да проследите актуални събития и информация за музеите в официалния им уебсайт.

 

Парламента

Австрийски парламент

Сграда на парламента е грандиозна гледка. Предлагат се обиколки с екскурзовод вътре в сградата, които струват €5.

 

Кметството

Кметството, Виена

Кметството на Виена се намира на Rathausplatz и е поредното забележително постижение на архитектурата, което трябва да се види във Виена.  В понеделник, сряда и петък, 13:00 ч. се правят безплатни тур-обиколки.

Площадът пред кметството е домакин на събития през цялата година. Била съм във Виена по Коледа и коледният базар пред кметството ми беше любим. Независимо по кое време на годината посещавате площада на кметството, ще откриете, че там все нещо се случва!

 

Дворецът Белведере

Дворецът Белведере, Виена

Белведере е бароков дворец, заобиколен от прекрасна градина с фонтани, водопади и скулптури. Състои се от Горен и Долен замък. В горния замък се съхранява известната картина от Густав Климт – Целувката.

Между двата замъка е градината. Входът в градината е свободен. Мястото е прекрасно за лежерна разходка и завършек на ходенето за деня.

 

 

Къде да хапнете?

Бистро 59, Виена

Много ни допадна Bistro 59. Посетихме го 2 пъти. Имахме обяд и вечеря там. Бистрото е много приятно. Намира се на възлово място – близо до операта. В него се предлагат традиционни австрийски ястия и богат асортимент от бира. Може да се плаща с карта. Съотношението цена/качество е добро. Препоръчваме го. Още информация за бистрото можете да намерите в сайта.

Какво да опитате?

Австрия не е дестинация, която да посетите с цел кулинарен туризъм. Все пак, храната е част от културата на дадена държава и за да се потопим напълно в атмосферата, трябва да се опита и местната кухня:

 • Виенски шницел – едно от най-емблематичните ястия от Виена. В Bistro 59 го приготвят много крехък и добре овкусен. Обикновено се сервира със зелена и/или картофена салата.
 • Виенски наденчки (вурст) – може би е едни от най-разпространената улична храна във Виена. Предлагат ги в асортимент Братвурст, Къривурст, Кезекрайнер (с топено сирене), Дебърцини, Франкфуртер, Буренвурст и др. Обикновено се предлагат с хляб и кисело зеле.
 • Торта Сахер – виенска класика, приготвена с шоколадови блатове, сладко от праскови и шоколадов крем. Винаги я гарнират с бита сметана.
 • Кайзершмарн (kaiserschmarrn) – традиционен австрийски десерт. Прилича на бъркани палачинки, поръсени с пудра захар. Сервира се с плодово пюре.

 

 

Карта

4.8/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *