10 дни в Австрия – градове, села, водопади и спиращи дъха гледки

Панорамна площадка Stuibenfall

Според мен най-красивата и запомняща се част от Австрия е нейната природа. Затова по време на нашето 10-дневно пътуване основен обект на интерес бяха най-вече природните дадености в Тирол и Залцбург. Не пропуснахме, разбира се, и няколко чаровни градчета и китни села. Ако разполагахме с още време, бихме добавили и изкачване на върхове, езера и още села, крепости, водопади и божествени долини. Но и 10 дни стигнаха, за да видим немалко.

Ето и нашето предложение за 10-дневен маршрут в Австрия:

 

 

Накратко за пътуването

Ден 1-3 – Виена

Ден 4 – водопад Голингер (Gollinger) и Залцбург

Ден 5 – Халщат (Hallstatt)

Ден 6 – водопади Кримлер (Krimmler) и отпътуване към Инсбрук

Ден 7 – водопади Щуйбенфал (Stuibenfall)

Ден 8 – водопад Грава (Grawa) и Инсбрук

Ден 9 – каньон и водопад Лихтенщайнклам (Liechtensteinklamm) и отпътуване към Вилдалпен (Wildalpen)

Ден 10 – каньон и водопади Васерлохклам (Wasserlochklamm) и отпътуване към Виена

Ден 11 – отпътуване към София

 

 

Транспорт

Определено най-удобният начин за придвижване из планините и долините на Австрия е с кола.

Разбира се, че има обществен транспорт между селищата, а също и групови екскурзии до повечето места, но това e свързано с допълнително съобразяване с графици на автобуси, повече време, а може би и с повече пари.

Част от нашата група дойде до Австрия с личен автомобил от България, но пътуването из Австрия за тях беше част от по-дълга обиколка из Европа. Нашият план включваше само обиколка из Австрия, затова по-удачният вариант беше да летим до там, а след това да наемем кола.

Ако и вие сте избрали нашата комбинация от превозни средства, ето кои са най-удобните и изгодни изходни точки:

 1. Виена – полет с RyanAir или WizzAir
 2. Братислава – полет с RyanAir
 3. Мюнхен – полет с Lufthansa

Залцбург и Инсбрук имат летища, но от България няма директни полети до там.

 

Кола под наем

 

Ние кацнахме във Виена и наехме кола от Sixt, офиса на главната ж.п. гара в града (Hauptbahnhof Wien). Това беше най-скъпото перо в бюджета за нашето пътуване.

На снимката по-горе можете да видите цента за наем на малка кола с включени всички пътни такси, детско столче, втори шофьор и застраховки за 7 дни. Допълнително на място трябваше да платим и депозит €300, който ни беше върнат 1-2 дни след края на наемния период.

Ако пътувате със собствена кола, за придвижване из Австрия ще ви е нужна винетка. Актуални цени на винетките можете видите тук.

 

 

Ден 1-3: Виена

Дворецът Шонбрун, Виена

Първите дни от нашето пътуване отделихме за столицата на Австрия – Виена.

Хубавото на Виена е, че основните интересни места могат да бъдат разгледани за 2-3 дни. Градът е подходящ за посещение както за дълъг уикенд, така и като междинна спирка при по-дълга ваканция в Австрия.

Повече за нашето двудневно предложение за маршрут из Виена можете да прочетете в тази статия.

 

 

Ден 4: Водопади Голингер (Gollinger)

Необходимо време: ~1 час

Сайт: https://golling.info/wasserfall/

Вход: възрастни – €5; деца €3; семеен билет €12; Касата е на входа на екопътеката

Паркинг: Най-близкият до началото на екопътеката е P1 и е безплатен. P2 и P3 са на около 5 мин. пеша от началото на екопътеката и струват €5.

Начало на екопътеката: 47.601575, 13.139892

Кратко описание: Водопадът Gollinger се състои от 2 големи пада. Долният е висок 28 метра, а горният – 45 метра.

От началото на екопътеката до подножието на първия/долния водопад се върви около 10 мин. по сравнително полегата пътека. До горния водопад се върви още 10-15 мин. по стръмна и криволичеща, но добре обезопасена пътека, която преминава в масивна метална конструкция. Още 5-10 мин. над горния водопад се намира и извора на реката, която го захранва – пещерата Schwarzbachfall Höhle.

Водопадът е пълноводен целогодишно.

 

Залцбург

Имахме само няколко часа в късния следобед за Залцбург. Времето беше достатъчно да се помотаем из централните площади и старите улици на града. Според мен, ако разполагате с един цял ден, можете спокойно да се насладите на основните забележителности и атмосферата на града:

 • Замъкът Хоензалцбург (Hohensalzburg) – https://www.salzburg-burgen.at/en/hohensalzburg-castle/
 • Дворецът и градината Мирабел (Mirabell)
 • Моцартплац (Mozartplatz)
 • Централният площад (Residenzplatz)  и катедралата
 • Родната къща на Моцарт и улица Гетрайдегасе (Getreidegasse)

 

 

Ден 5: Халщат (Hallstatt)

Халщат, Австрия

Халщат е едно от най-посещаваните населени места в Европа и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  Извисяващи се алпийски хълмове се спускат в сините езерни води, между които е сгушено очарователно австрийско село с цветни къщи, китни тераси и тесни калдъръмени улици. Има си дори и водопад. Истинска картичка е!

Има 5 основни места, на които гледките са като истинска картичка:

 1. Плажът на Халщат
 2. Емблематичният изглед към Халщат
 3. Централният площад
 4. Енорийската църква
 5. Халщат отвисоко (Skywalk или Welterbeblick)

Още полезна информация за транспорт, паркиране и разглеждане на Халщат можете да прочетете в тази статия.

 

 

Ден 6: Водопади Кримлер (Krimmler)

Необходимо време: ~5-6 часa

Сайт: http://www.krimmler-wasserfaelle.at/

Вход: възрастни – €8; деца – €4; комбиниран семеен билет (водопадите + парк “Water Worlds” + паркинг P4) – €28.80

Паркинг: Най-близкият до началото на екопътеката е P4 и е включен в комбинирания билет. P1, P2, P3 са на 5-10 мин. пеша от началото на екопътеката и струват~ €2 / час. 

Начало на екопътеката: 47.2094548,12.1682939 (Statue Alpensteinbock)

Кратко описание: Ако трябваше да избера само един от австрийските водопади, който да посетим, без да се замисля бих избрала водопадите Кримлер. Определено мястото си заслужава интереса на половин милион туристи всяка година. Настръхвам само като си помисля, че имах възможност да се доближа до яростта и великолепието на тези природни шедьоври. Като добавим и почти постоянната дъга, резултат от пръските и слънцето – истински рай.

Екопътеката е повече от идеално поддържана и обезопасена. Сред посетителите имаше множество семейства с деца и бебешки колички, консервативни мюсюлманки с влачещи се до земята джилбаби и десетки неподготвени за преход в непресечена местност туристи. Все пак препоръчвам удобни дрехи и обувки.

Във високите части на екопътеката има гостоприемница, до която стигнахме около 2 часа след тръгването си. На около 30-40 мин след нея е и последния и най-горен водопад от поредицата Кримлер/Krimmler.

 

 

Ден 7: Водопади Щуйбенфал (Stuibenfall)

Необходимо време: ~4 часа

Вход: свободен

Паркинг: €5 за целия ден, плаща се на машини

Начало на екопътеката: 47.1314335,10.932162 (Parkplatz Bischofsplatz)

Кратко описание: Щуйбенфал/Stuibenfall е водопадът с най-висок вертикален пад в Тирол. Нареждам го плътно след Кримлер. Stuibenfall е природно зрелище, което не е за изпускане.

Около водопадите са изградени 5 платформи. В началото на екопътеката ще видите информационно табло и карта на маршрута. Не че има къде да се сбърка.

От паркинга до първата платформа се върви около 30 мин. На мястото ще видите няколко пейки. Само 10-тина минути след тях е и втората платформа. Още 10 мин. след нея започва и най-интересната част – изкачването към върха на водопадите.

Първо се преминава през 80 метров висящ мост, който съвсем леко се клати. Продължава се нагоре по криволичеща стабилна конструкция от 700 стъпала и множество площадки. Преминава се през платформи 3 и 4, които са много близо до водопада и стъпването на тях е съпроводено с разхлаждаща баня. Накрая екопътеката води до върха на водопада и завършва с платформа 5, която е буквално в нищото над водопада. Върховно усещане е да се види как 2000 литра вода се изливат под краката ви всяка секунда.

Платформа за наблюдение Stuibenfall

Вход: свободен

Паркинг: безплатно

Локация: 47.1268689,10.9459464 (Aussichtsplattform Stuibenfall)

Кратко описание: От паркинга на Stuibenfall (Parkplatz Bischofsplatz) се продължава с кола около 5 километра (10 мин.) нагоре по не много широк път с много завои. До площадката е изграден голям паркинг и широка тераса на 2 нива. Гледката от там е неземна – водопад, долина, планини.

Поглед от платформата за наблюдение Stuibenfall

 

 

Ден 8: Водопад Грава (Grawa)

Водопад Grawa

 

Необходимо време: ~2 часа

Вход: свободен

Начало на екопътеката: 47.0141577,11.1865745 (Parkplatz Grawa Alm)

Паркинг: безплатно

Кратко описание: Със своите 80 м. ширина, водопадът Грава/Grawa е най-широкият в източните Алпи. Висок е 120-180 м. Водопадът е част от WildeWasserWeg  (Пътеката на дивите води).

Грава/Grawa е много лесно и бързо достъпен. Впечатляващата му гледка може да се наблюдава от 3 платформи за наблюдение.

От началото на екопътеката до най-горната платформа се стига за около 45 мин.

Първата платформа прилича на открита театрална зала, в която човек може да се излегне и да гледа водното шоу на този красавец. 2-рата и третата платформи са съответно в долната и горната част на водопада. След 2-рата платформа може да се продължи още малко по-нагоре, откъдето могат да се видят и още 2 по-малки пада.

 

Още каньони и водопади близо до Грава

Долината на река Ruetz, в която се намира водопадът Грава е като приказния проход, в който живеят елфите. Минава се през китни села, заобиколени сте от високи планини, отвсякъде текат водопади, а в далечината, в най-високите блестят глетчери.

В тази долина би останала и цяла седмица, за да се изкачвам до върховете езерата и хижите в района. Но т.като разполагахме само с един следобед, се отбихме само до едно напълно произволно избрано панорамно място. Дори не съм сигурна за името, но ми се струва, че беше в района на Kaserstattalm (на снимката по-горе).

По пътя дотам се отбихме и до 2 почти крайпътни водопада (на снимките по-долу).

Langetaler Wasserfall
Почти крайпътен водопад (15 мин.) Langetaler Wasserfall – 47.0227288,11.2166888
Mischbach Wasserfall
Крайпътен водопад Mischbach Wasserfall – 47.0664602,11.2575855

 

Инсбрук

Инсбрук има прекрасен и компактен стар град (Altstadt), който може да обходите спокойно за няколко часа. С просто скитане из централната част на Инсбрук, неизменно ще видите едни от най-популярните му забележителности:

 • Златният покрив (Goldenes Dachl) – може би най-известната забележителност на града.
 • Градската кула (Stadtturm) – наблюдателна кула от 15-ти век и бивш затвор. Отворена е за посещение и от върха се открива хубава гледка към града.
 • Замъкът Hofburg – важна част от архитектурното наследство на Австрия.
 • Улица Innstraße – крайречната улица при река Ин. В централната си част, при моста Innbrücke, е особено цветна, фотогенична и чаровна.
 • Централният площад – още една съвкупност от интересна архитектура, цветни къщи и австрийски дух.
 • Триумфалната арка – монумент и бароковата конструкция, изобразяващи част от историята на Инсбрук. Построена е не много отдавна – 18 век.

Тук е моментът и да ви препоръчам едно много симпатично и непретенциозно местенце, в което можете да опитате добре приготвени австрийски ястия (например кайзершмарн) – Café Central.

 

 

Ден 9: Каньон и водопад Лихтенщайнклам

Наименование: Liechtensteinklamm

Необходимо време: ~2 часа

Сайт: https://www.josalzburg.com/en/

Вход: възрастни – €12; деца – €7

Паркинг: безплатно

Кратко описание: Каньонът Лихтенщайнклам (Liechtensteinklamm) е един от най-дългите и дълбоки проломи в Алпите. Напомня ми на Винтгар в Словения. На места ждрелото е широко само няколко метра. Вита стълба, множество тунели и дървени пътеки ще ви прекарат през скалистото дефиле, докато стигнете до кулминацията – едноименния водопад. Нашето пътуване съвпадна с проливни дъждове, които бяха размътили водата и бяха придали не много приятен цвят. Въпреки това, беше интересно.

 

Вилдалпен (Wildalpen)

Местността Вилдалпен (Wildalpen) е част от природния резерват Salzatal. Сред тази истински чиста природа, освен тишина, уют и пространство, ще намерите и малко адреналин. Районът е много популярен за рафтинг, каяк и каньонинг по река Салца (Salza). В местността се намира и друг интересен каньон с много водопади, Васерлохклам (Wasserlochklamm), за който бързам да спомена.

 

 

Ден 10: Каньон и водопади Васерлохклам 

Наименование: Wasserlochklamm

Необходимо време: ~3 часа

Сайт: https://wasserlochklamm.at/en/

Вход: възрастни – €10; деца – 7€; семеен билет – €27

Паркинг: безплатно

Кратко описание: Ако не ви влече рафтинг по река Салца (Salza), можете да се отдадете на поредната приятна разходка в красив каньон с множество водопади. Според описанието и информационните табели в началото на каньона, водопадите са 5.  Пътеката ще ви отведе пред, над и до всеки от обозначените водопади. Изкачват се около 737 стъпала. Да, броихме ги.

Преходът отвежда до извора на реката и естествен скален мост. От последната тераса се открива страхотна гледка към каньона и заобикалящата зелена местност.

По време на нашето пътуване, водопадите не бяха много пълноводни. Може би по-подходящо време за посещение би било през пролетта.

 

 

Карта

5/5 - (4 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *