Халщат – селото картичка в австрийските Алпи

Халщат, Австрия

Халщат е не просто популярно австрийско село. То е едно от най-посещаваните населени места в Европа. Не съм изненадана изобщо. Искам да кажа, вижте го! Извисяващи се алпийски хълмове се спускат в сините езерни води, между които е сгушено очарователно австрийско село с цветни къщи, китни тераси и тесни калдъръмени улици. Има си дори и водопад. Истинска картичка е!

Обявен е за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради запазения архитектурен стил, културни практики и древни традиции.

Дотук добре. Сега си представете малко селце, което от единия до другия край се обхожда за 20 минути, да е домакин на над 3 милиона туристи годишно… Малко пренаселено, а? Потвърждавам. Пренаселено е. Особено през летните месеци, когато беше и нашето посещение.

Ето как най-лесно да видите на живо тази очарователна австрийска картичка и кои са основните места, където да заснемете най-зашеметяващите спомени от Халщат:

 

 

Как да стигнете до Халщат?

Халщат, АвстрияНай-близкият до Халщат град е Залцбург. Оттам до селото можете да си организирате еднодневна екскурзия с автобус, влак или кола.

Автобус от Зацбург

Два автобуса се движат от Залцбург до Халщат – автобус 150 и автобус 542. Пътуването отнема около 2 часа и 15 мин.

Влак от Залцбург

Пътуването отнема около 2 часа и 30 мин. Ако вземете влака от Залцбург до гара Халщат, всъщност ще бъдете оставени в отсрещното село Обертраун. Оттам трябва да вземете ферибот, който струва €3 в посока. Актуално разписание и цени на влаковете можете да намерите в сайта на на ÖBB.

С кола

Ние пристигнахме в Халщат с кола за по-малко от 1 час от мястото ни за настаняване, близо до Залцбург. Силно ви препоръчвам, ако пътувате с кола, да организирате пристигането си в селото възможно най-рано.

В Халщат има 4 паркинга за коли – P1, P2, P3, P4. Най-близки до централната част са P1 и P2. P3 и P4 са на около 20 мин. от центъра.

Приближавайки към Халщат ще видите на няколко места електронни табла с наличните места във всеки от паркингите. Все едно влизате в паркинга на мола и можете да видите на кое ниво колко свободни места има.

Ние пристигнахме към 10:45 и успяхме да паркираме едва към 11:15 на паркинг P1. Просто се наредихме на опашката, бариерата беше затворена и чакахме около 30 мин., докато се освободи паркомясто и за нас.

Останахме в Халщат 6 часа и платихме за паркинг €10.

Още информация относно паркирането в Халщат можете да намерите в този сайт.

 

 

Къде да снимате картичките на Халщат?

Халщат, Австрия

Халщат е безкрайно чаровно селце. Наистина. Няма как да не останете възхитени. Не минавайте само по крайезерната алея. Опитайте се да се изгубите в селото – качвайте се нагоре и надолу по стълбите, опитайте да минете по всяка улица. Има безкрайно много места, на които ще искате да спрете и да снимате.

Все пак, според мен, има 5 основни места, на които гледките са като истинска картичка:

  1. Плажът на Халщат
  2. Емблематичният изглед към Халщат
  3. Централният площад
  4. Енорийската църква
  5. Халщат отвисоко (Skywalk или Welterbeblick)

 

 

Плажът на Халщат

Халщат, Австрия

Близо до паркинг P1 има малък остров, свързан с дървен мост. В google maps мястото е отбелязано като Hallstatt Skywalk – Hallstättersee. На острова ще видите голяма зелена площ, няколко пейки и стълби за влизане в езерото. При по-топло време мястото би било чудесно за плаж. В близост е и детската площадка. Въпросният остров е първото място, на което можете да видите Халщат в далечината. На преден план – бистрото, синьо езеро, а на заден план – планината.

 

 

Емблематичният изглед към Халщат

Халщат, Австрия

На около 20 мин. по крайезерната алея, минавайки през цялото село, се стига до ГЛЕДКАТА! Мястото, откъдето можете да видите Халщат, както се изобразява в повечето рекламни брошури, пощенски картички, магнитчета и истории в интернет. Емблематичният изглед към село Халщат, към църквите, езерото и шарените тиролски къщи. Това е и мястото, което наричам край на Халщат, защото повечето туристи стигат дотук и се връщат обратно.

В google maps мястото е отбелязано като Aussichtspunkt Hallstatt.

 

 

Централният площад

Халщат, Австрия

Разхождайки се по Seestraße (Езерната улица)  няма как да пропуснете главния площад. Емблематичната църква Evangelische Pfarrkirche е в единия му край. Красиви, китни и фотогенични баварски къщи обикалят калдъръмения Marktplatz (пазарен площад).

 

 

Енорийската църква Успение Богородично (Pfarrkirche Maria am Berg)

Халщат, Австрия

На връщане от емблематичния изглед (Panoramic Viewpoint или
Aussichtspunkt Hallstatt) се оглеждайте за стъпала в дясно от основната алея. Тръгвайки по тях, ще стигнете до църквата Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Успение Богородично).

Халщат, Австрия
Стълбите към църквата Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg)

Скоро ще стигнете до другата епична гледка към Халщат. Ще видите евангелистката църква и централния площад отвисоко, а също и пристанището и типичните за тиролските къщи дървени покриви.

В двора на църквата се намира местното гробище.

 

 

Халщат отвисоко (Skywalk или Welterbeblick)

Халщат, Австрия

World Heritage Skywalk или Welterbeblick е панорамна площадка, издигаща се на 350 метра над Халщат. Има 2 начина да стигнете до нея:

  1. пеша за около 1 час изкачване (+40 мин. слизане)
  2. с релсовото съоръжение – фуникуляр. Цената е €40 на човек. Билети можете да купите на място или в този сайт.

Препоръчвам ви да изберете първия вариант, защото така ще минете и покрай водопада на Халщат, а също и да се насладите на още няколко прекрасни гледки.

За целта от централния площад (Marktplatz) трябва да тръгнете по улица Oberer Marktplatz, в горния ляв ъгъл на площада. Първите стълби в дясно се наричат Müllerstiege и ще ви отведат по пътя към водопада и панорамната площадка.

Халщат, Австрия
Müllerstiege (Стълбите на Мюлер)
Халщат, Австрия
Поглед към Халщат от Müllerstiege (стълбите на Мюлер)

Само 20 мин. от тръгването от площада, нагоре по стълбите, а след това и по екопътеката към панорамната тераса, ще стигнете до водопада на Халщат.

Халщат, Австрия
Водопадът на Халщат
Халщат, Австрия
Платформата, която води пред водопада

От водопада до върха остават около 40 мин вървене по криволичеща екопътека през гората, с няколко пейки, беседки и прекрасни гледки.

Халщат, Австрия
Една от гледките на път към панорамната тераса. В далечината се вижда село Обертаун.
Халщат, Австрия
На върха
Халщат, Австрия
Към панорамната тераса Skywalk (Welterbeblick)
Халщат, Австрия
Поглед към Халщат от панорамната тераса Skywalk (Welterbeblick)

Докато сте в на върха, можете да обиколите една от солните мини. Обиколката трае около 90 минути и започват близо до Skywalk. Научете повече на официалния им уебсайт.

 

 

Из улиците на стария Халщат

Халщат, Австрия

След като сте взели максимума гледки от Халщат, можете да продължите да се мотаете безцелно из старите улици, да поседнете за кафе или бира на някое от крайбрежните ресторантчета или просто да се любувате на езерото и планината.

Не пропускайте да се отбиете в малката пекарна на крайезерната алея за типичния десерт Ofenfrisch Schaumroll – многолистно руло, пълно със супер лек крем.

Халщат, Австрия
Типичен десерт Ofenfrisch Schaumroll
Халщат, Австрия
По крайезерната алея

Разглеждането на Халщат е като гледане на произведение на изкуството. Ако отделите време да се поразходите из криволичещите калдъръмени улички на града, ще видите, че всяко малко кътче крие повече чар и красота от предишното.

 

 

Още снимки от улиците на Халщат

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *