Семеен уикенд в Братислава

Централен площад, Братислава

Преди време отскочихме за един уикенд до Братислава, столицата на Словакия. “Ъ, Братислава?! Че какво ще правите пък в Братислава?!”. Това беше най-честата реакция, когато споделих за намеренията ни. Но знаете ли, изкарахме си доста добре. Братислава е малък град и два дни са напълно достатъчни, за да се разгледат най-интересните места, да се опита нещо различно и човек да се откъсне от “реалността”.

Братислава ми напомня донякъде за Любляна. Тя е малка европейска столица, има замък, има стар град с множество тесни, павирани улички, с малки кафенета и ресторантчета. Идеално място за градска почивка. И още нещо … сладолед!

 

 

Как да стигнете до Братислава?

Най-лесният и бърз начин да стигнете до Братислава е със самолет. Вече Wizz Air имат директен полет от София. Най-хубавото е, че е удобен за почивните дни и дори не е нужно да взимате допълнително отпуска (ако сте със стандартно работно време).

Ако успеете да резервирате 2 месеца по-рано, спокойно можете да намерите самолетни билети за 30-40 лв. на човек в едната посока.
Ние летяхме във втората половина на юни. Купих билетите около месец по-рано и за нашето 4-членно семейство цената беше около 352 лв. (двупосочни билети, само с раници, без допълнителен багаж или приоритетно качване на борда).
Недостатъкът е, че полетите са късни и ако пътувате с деца е възможно да им се доспи и да се “разкиселят”.

 

Транспорт от летището

Има два варианта да се придвижите от летището до центъра на Братислава:

  1. Градски транспорт, автобус номер 61. Той пътува до централната ж.п. гара. Еднократният билет струва €1.2.
  2. Такси от летището до нашето място за настаняване (центъра) ни струваше €25. Шофьорът ни даде тази цена още преди да се качим в таксито.

Ние избрахме вторият вариант, т.като пътувахме с деца, беше късно и не ми се искаше да се лутаме на непознато място, с раници и две изморени и “кисели” деца.

 

Обществен транспорт

Автомат за купуване на билет за обществения транспорт в Братислава

Братислава е малък град с добре уреден обществен транспорт. Преди да се качите на автобус/трамвай/тролей трябва да имате в себе си билет. Шофьорите не продават билети. Билети се купуват от автомати на самите спирки (виж снимката по-горе). На някои от тях може да се плати с карта, други приемат само монети и връщат ресто. На някои спирки няма автомати, затова ние предпочитахме да използваме билети, валидни за 24 часа, които се купуват от същите автомати. Цените на билетите са следните:

  • 15 мин. – €0.70
  • 30 мин. – €0.90
  • 60 мин. – €1.20
  • 24 часа. –  €3.50
  • 72 часа (3 дни) – €8
  • 168 часа (7 дни) – €11.40

Деца до 6 г. пътуват безплатно, а 6-15 г. пътуват с 50% намаление.

Често по спирките се срещат младежи, които раздават напълно безплатно карти на маршрутите на градския транспорт.

Съхранение на багаж на ж.п. гарата в Братислава

Тъй като полетът за връщане е късен, мястото за настаняването се освобождава до обяд, а не е удобно да се разнасят багажи цял ден, силно ви препоръчвам да оставите ненужните раници на местата за съхранение на багаж на ж.п. гарата. Защо там? Защото след това оттам е удобно да вземете автобус 61 и да се придвижите до летището.

На гарата има 2 типа съхранение на багаж: шкафчета и багажно с обслужващ персонал. Цената е приблизително еднаква – €2/брой багаж за 24 часа.

Да преминем и към интересната част:

 

 

Какво да видите?

 

Старият град

Не е нужно много време, за да обиколите стария град на Братислава, дори и да минете по всяка тясна уличка. Има няколко основни места в старата градска част, около които е съсредоточен потокът от туристи. Ето кои са те:

 

Михалската порта (Michalská brána)

Зеленикавият, елегантен меден покрив на Михалската порта е един от символите на Братислава. Кулата е висока 51 метра. Тя е на 7 етажа и в нея има музей. Това е единствената запазена средновековна порта в града. Преминавайки през нея ще влезете в пешеходната част на града.

 

Старото кметство и площадът

На главния площад на Братислава се намира старото кметство. Сградата има много красива и впечатляваща фасада. Днес тя не се използва като седалище на местното сомоуправление, а като градски музей. Интересен факт е, че това е най-старият музей в Братислава. Кулата на старото кметство е висока 45 метра. Можете да разгледате и отвътре, както и да се качите на кулата срещу входна такса от €5.

 

Словашкия национален театър

Сградата на Словашкия национален театър е една от най-старите в града. В нея освен театрални постановки се представят оперни и балетни спектакли. Сградата изглежда подобно на сценичните зали във Виена, тъй като е проектирана от виенски архитекти в ренесансов стил.

 

Катедралата Св. Мартин

Това е една от най-важните сгради на Братислава в исторически план, защото тук са коронясвани крале и кралици на унгарската империя. За тази славна епоха напомня копието на кралска корона, поставена на върха на 85-метровата й кула.

 

Скулптурите на Братислава

Няма как да не забележите забавните медни скулптури, пръснати из централните улици. Те са много привлекателни и фотогенични. ČUMIL (Man at work) определено е най-известната от тях. Само внимавайте да не се спънете в него, защото той не е много висок и е наполовина “скрит под земята”. Той е бронзово изображение на човек, който работи по канализацията. Други също атрактивни статуи са Schöne Náci, Ханс Кристиан Андерсен, войникът на главния площад, момичетата на пощенската кутия и още много други.

 

Замъкът Devin

Замъкът Devin се намира извън Братислава, но до него се стига с автобус номер 29 на цената на един редовен билет. 24-часовите билети и другите от този тип също важат. Автобус номер 29 тръгва от спирка Most SNP. Тя се намира точно под самия мост, който свързва центъра на Братислава с кулата UFO (летящата чиния). Пътуването с автобус 29 до Девин трае около 30 мин.

Замъкът Девин се намира на река Дунав и съчетава нереставрирани крепост и замък, градина, кът за детски рицарски забавления и тренировки, подземен музей, парк, гледки и други подобни интересни неща. Входът за замъкът е €5 и си струват напълно. Има и семейни билети, които струват €10 и важат за двама възрастни с деца.

Градината

Рицарските забавления

Подземен музей

Замъкът и крепостта

Ще са ви нужни няколко часа, за да се изкачите до върха на замъка, да разгледате музея, градината и да се полюбувате на гледките. Близо до входа на замъка има хубав, непринуден ресторант с детски кът, в който можете да опитате традиционни словашки ястия и напитки.

 

Замъкът на Братислава

Няма как да не забележите кацналият на хълма над Братислава замък. От него се открива хубава гледка към стария град. Някога замъкът е бил седалище на владетели, а днес е исторически музей. Можете да се разходите в паркa и градината на замъка напълно безплатно. Самият замък не е толкова впечатляващ, колкото бароковата му градина. Тя е украсена с множество скулптури, лабиринти от цветя и храсти, алеи и стълби. Много фотогенично място.

Градината на замъка

Пред главния вход на замъка

 

Синята църква

Църквата Св. Елизабет e oще един от символите на Братислава. T.нар. синя църква e наистина е уникална. Не съм виждала подобна църква. Всъщност прилича ми по-скоро на бална зала, отколкото на църква. Светло синя фасада, тъмно син покрив, приказни детайли, причудливи прозорци, мозайки. Много е интересна.

Синята църква се намира малко встрани от центъра. До нея трябва да повървите 10-тина минути. Кварталът, в който се намира, ще видите и други сгради с подобни архитектурен стил и елементи по фасадите.

Синята църква

Още сгради в същия архитектурен стил

 

Дворецът

Класицистичен дворец, в който е подписан мирният договор, след победата на Наполеон в битката при Аустерлиц. Днес в него се намира националната галерия, а също и кметството на Братислава.

 

Президентството

Пищен дворец, който в миналото си е бил известен с богат социален живот. Днес той е седалище на президента на Словакия. Не знам защо, но на мен ми прилича на Бъкингамския дворец в Лондон.

 

Кулата  НЛО (UFO)

Един от архитектурните гордости на Братислава е култа с “летящата чиния”.  Тя е висока 95 метра. На върха й има тераса за наблюдение и ресторант. Таксата за асансьора е €7.40, но за клиенти на ресторанта е безплатно.

 

 

Къде да хапнете?

Имам 2 предложения:

Slovak pub – От името на заведението става ясно, че това е традиционен словашки ресторант и бирария. Разположен е на доста голяма площ, затова не е нужно да правите предварителна резервация. Обстановката е непринудена, храната е вкусна, бирата е студена.

Mondieu е бистро, подходящо за късна закуска. Много ни допадна и ходихме там 2 пъти. Води се Organic bistro & Chocolate. Да, точно така, има много видове шоколадови напитки и десерти. В Братислава има няколко заведения от тази верига и някои от тях се намират много близо едно до друго в стария град. Препоръчвам ви да влезете в това заведение, което се води LABORATOIRE. Останалите са просто кафене или тип бърза закуска.

 

 

Най-добрите места за сладолед

В Братислава прави впечатление, че има доста магазинчета за сладолед. Ще видите също и много хора да вървят, ближейки от от студеното изкушение в най-различни цветове и фунийки. На някои магазини обаче опашките за сладолед са особено дълги. Ние естествено се наредихме точно там. Сладоледът наистина е много добър. Има различни вкусове, с най-различни парчета, добавки и украси на сладоледа. Най-добрите места за сладолед в Братислава са Koun и Luculus. И двете са вериги магазини за сладолед и сладоледени десерти и ги има на много места в центъра на Братислава.

 

 

Какво да опитате?

Bryndzové halušky – прилича на “ньоки” (gnocchi) – картофена паста с овче сирене. Сервират се със запържен бекон
Gulášová polievka – телешка яхния/гулаш. Сервират се с картофен хляб/кнедли. Прилича на винен кебап
Vepřo knedlo zelo – свинско със зеле и картофен хляб/кнедли
Vyprážaný syr – води се пържено овче сирене. Прилича на паниран кашкавал.
Zemiakové placky – картофени палачинки. Прилича на голямо и картофено кюфте с диаметър 20-25 см.
Trdelnik – козуначено руло
Kofola – газирана, сладка напитка, подобна на Кока Кола. Има я само в Словакия и местните много я обичат
Уличното кафе – особено ароматно и вкусно. Количките са мобилни и обикновено спират на най-оживените места
4.7/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *