Почти до Пенчовското пръскало

Пенчовско пръскало

Има два водопада в Стара планина, които отдавна ме “дразнят” и като видя снимки из социалните мрежи пощурявам. Те са високи, целогодишно пълноводни и труднодостъпни. Това са Пенчовското пръскало и Петкановите водопади. До Петкановите така и не стигнахме, защото хижарите в х. Тъжа бързо попариха тази наша амбиция. До Пенчовското стигнахме почти. Защо почти? Защото не го видяхме с очите си, а с дрон. Ето и подробностите за опитът ни да видим Пенчовското пръскало.

Ще разделя маршрута на 2 части:

  1. Априлци(кв. Острец) – хижа Тъжа
  2. хижа Тъжа – Пенчовското пръскало

В първата част от маршрута има идеална маркировка, пътеката е широка и ясна. Във втората част няма маркировка, пътеката е неясна и човек се движи само по усмотрение.

 

 

Априлци(кв. Острец) – хижа Тъжа

Хижа Тъжа

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 2 часа 43 мин.

Време с почивките: 3 ч. 12 мин.

Дистанция: 8.78 км

Калории: 684 kcal

Средна скорост: 3,2 км/ч

Най-ниска точка: 613 м.н.в.

Най-висока точка: 1472 м.н.в.

Денивелация: 844 м.
По пътя има 3 чешми. Първата е на около 30 мин. от тръгването.Втората е на около 30 мин. преди хижа Тъжа. Третата е на самата хижа.

Връщане от хижа Тъжа към Априлци (кв. Острец):

Време без почивките: 2 часа 5 мин.

Време с почивките: 2 ч. 15 мин.

Калории: 422 kcal

Средна скорост: 3,7 км/ч

Ако не ви е жал за колата ви, можете да спестите около 40 мин. ходене.

 

Подробно за маршрута

Към х. Тъжа

В края на квартал Острец на Априлци, чудесният асфалтов път свършва и започва много лош път, с разрушена или липсваща асфалтова настилка. Все пак в тази част от маршрута видяхме много, ама много леки коли, които бяха успели да стигнат до края на последното парче асфалт. Ако не ви е жал за колата, можете да го направите и вие и това ще ви спести около 40 мин. вървене.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа

Ние оставихме колата си там, където хубавата настилка свършва. Приблизителните координати на мястото са тези: 42°48’02.1″N 24°58’55.5″E.
Лошият участък, който явно може да бъде преодолян с леко и внимателно шофиране, свършва приблизително тук: 42°46’57.9″N 24°59’32.7″E
Ако решите да тръгнете пеша, около 30 мин. след тръгването ще стигнете до голям контейнер за отпадаци и първата чешма по маршрута, а още 10-15 мин след него всякакви наченски на асфалт свършват. По пътя ще видите много къмпингуващи край реката.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Първата чешма
От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Край на асфалта

След като свърши асфалта, следва много приятен, сравнително полегат участък, който минава през прохладна гора и близо до речното корито.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Пътека през гората

Реката е изваяла по много интересен начин скалата, през която тече.

Река Острешка
Река Острешка

Този приятен участък се преминава за около 30 мин., след което започва много стръмно изкачване. Колкото по-нагоре продължавате, толкова по-стръмно става. Много стръмният участък се преодолява за около 1 час и 30 мин.

От кв. Острец, Априлци до х. Тъжа
Начло на много стръмно изкачване

След около час от стръмното драпане ще стигнете до голяма поляна, пълна с боровинки. Там, на едно дърво ще видите и паметна плоча на лобното място на дългогодишният хижар Чочо. Никога не съм го срещала, но знам, че за него се говори с много уважение по хижите, а и в интернет пространството.

Към х. Тъжа
Лобното място на Чочо при поле от боровинки

Оттам следва най-стръмната част от маршрута. Преминава се за около 30 мин., а боровинковите препятствия по всяка вероятност ще ви забавят още повече. И така докато стигнете до една чешма и беседка с ясна табела, че до хижа Тъжа остават само 30 мин. по сравнително полегата и широка пътека. Табелата не лъже. До хижата стигнахме точно за 30 мин.

Към х. Тъжа
Беседката при чешмата. Край на стръмното катерене. До х. Тъжа остават 30 мин.
Към х. Тъжа
Изоставена постройка, Хижа Тъжа се вижда в далечината

 

 

х. Тъжа – Пенчовското пръскало – х. Тъжа

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 3 часа 30 мин. (отиване и връщане)

Време с почивките: 4 ч. 50 мин. (2 часа и 40 мин. отиване, 2 часа и 10 мин. връщане)

Дистанция: 11.48 км

Калории: 846 kcal

Средна скорост: 3,2 км/ч

Най-ниска точка: 1428 м.н.в.

Най-висока точка: 1794 м.н.в.

Денивелация: 701 м.

 

Подробно за маршрута

Официален, маркиран маршрут до Пенчовското пръскало няма. На теория трябва да тръгнете в посока към вр. Ботев и след като стигнете до билото, да тръгнете наляво, без пътека, към върховете Пенчов пояс и Малка козя стена. Водопад Пенчовско пръскало се намира в подножието на връх Малка кося стена.

И така, ето го нашия маршрут:

Тръгнахме по „царския“ път към връх Ботев, следвайки ясната, червена (колова) маркировка. След около 20 мин. много стръмно изкачване се стига до кръстопът – летен и зимен маршрут към върха. Тръгваме по зимния (ляво).

От х. Тъжа към вр. Ботев
Кръстопът – летен и зимен маршрут към върха. Тръгваме по зимния (ляво).

Преминава се за кратко през една гора. Следващите 40 мин. се продължава по коловата маркировка. Ще минете през огромно и стръмно поле от хвойни.

От х. Тъжа към вр. Ботев
Огромно и стръмно поле от хвойни

До билото трябва да изкачите още 2 хълма. Първият хълм, който виждате (30 мин. от разклона зимен/летен) и още 15 мин. до билото.

Между първия и втория хълм можете да подсечете и да тръгнете наляво. Просто се огледайте за отъпкана пътека, удобна за вървене.

Към Пенчовското пръскало
Наляво от коловата маркировка. Просто се оглеждайте за отъпкана пътека и се стремете към билото

Не се отдалечавайте от билото, напротив стремете се да се качите на самото било. То прилича на „рамо“ към върховете Пенчов пояс и Малка козя стена.

Към Пенчовското пръскало
Дори да подсичате, стремете се към билото и не се отдалечавайте от него

Около 1 час, след като сте се отклонили от ясната колова маркировка към връх Ботев, би трябвало да стигнете до връх Пенчов пояс. От него се вижда Кадемлийското пръскало, върховете Триглав и Малка козя стена. Отдясно на върховете тече река Пенчовска. На нея се намира Пенчовското пръскало.

От вр. Пенчов пояс
От вр. Пенчов пояс
От вр. Пенчов пояс
Кадемлийското пръскало, гледано от вр. Пенчов пояс

Продължете по билото в посока връх Малка козя стена. Не се качвайте на самият връх, а го подсечете от дясната му страна. От връх Пенчов пояс почти до водопада се стига за 40-50 мин. Ще стигнете до една скала, която сякаш е изрязана от реката, а самият водопад се чува.

От вр. Малка козя стена
Изрязаната скала от река Пенчовска

До подножието на водопада не стигнахме. Теренът наистина е много, ама много стръмен. Огледайте мястото и сами преценете докъде можете да слезете.

Към Пенчовското пръскало
Слизането към водопада е много стръмно

 

 

Пенчовското пръскало

Пенчовско пръскало

Пенчовско пръскало
Ние и Пенчовското пръскало

 

Връщането

Съветвам ви да се върнете по същия път обратно. Ако предпочетете, можете да тръгнете и по коритото на реката, защото пътеката е много полегата и приятна.

От Пенчовското пръскало към х. Тъжа
Обратно по коритото на реката. Връх Пенчов пояс е хълмът вдясно на снимката

Който и от двата пътя да изберете, знайте, че трябва да излезете до връх Пенчов пояс и от него да вървите по билото, докато стигнете коловата маркировка, от която се отклонихме.

От Пенчовското пръскало към х. Тъжа
Стръмното изкачване от коритото на река Пенчовска към връх Пенчов пояс
От Пенчовското пръскало към х. Тъжа
Въх Ботев, гледан от подножието на вр. Пенчов пояс

От водопад Пенчовско пръскало до коловата маркировка (Е3) стигнахме за 1 час и 30 мин., а оттам до хижа Тъжа – за още около 40 мин. Т.е. сумарно се върнахме за 2 часа и 10 мин.

От Пенчовското пръскало към х. Тъжа
Слизането през хвойните към х. Тъжа по коловата маркировка (Е3)

 

 

Накратко за хижа Тъжа

Хижа Тъжа заема много кръстопътно положение в Централен Балкан. От нея можете да стигнете лесно до първенеца на Балкана – връх Ботев (3 часа 30 мин.). Наблизо се намира един от най-живописните водопади в Стара планина – Кадемлийското пръскало (1 час и 30 мин. по широк и полегат път, покрай река Тъжанска), Бабското пръскало (над водопада се стига за около 40 мин. от хижа Триглав, която е на около 40 мин. след Кадемлийското пръскало).

Хижа ТъжаВ хижа Тъжа има баня. Спалните помещения са общи, с двуетажни и едноетажни легла. Има и една стая с двойно легло. През летните месеци е добре предварително да се обадите на телефон 082 519 002, за да запазите място в хижата. През почивните дни хижата е препълнена. В хижата винаги ще намерите топла супа, а за вечеря – скара и салата. Чаят е истински, както в повечето хижи в Централен балкан. Хижарите са страхотни.

Хижа Тъжа
Сутрин на хижа Тъжа
5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Почти до Пенчовското пръскало”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *