От х. Рай до х. Васил Левски – из дебрите на Южен Джендем

Към Райското пръскало

Южният Джендем или Джендема е най-красивата част от национален парк Централен Балкан. Безспорно! През него текат кристално чисти реки и водопади, прелитат птици, преминават сърни и кози, растат естествени килими от цветя и билки. Мястото е приказно.

През този райски резерват преминават множество маркирани туристическите маршрути. Движението извън маркираните пътеки е напълно забранено! Докато се разхождате е възможно да чуете и видите над вас да прелитат дронове, които съблюдават спазването на това правило. Но дори и без да се отклонявате от “очертанията”, пред очите ви ще се открият невероятни гледки и красотища.

 

 

Накратко за резерват Южен Джендем

Резерват Южен Джендем

Биосферен резерват Южен Джендем е с площ 4220,2 хектара. Той е най-големият резерват в национален парк Централен Балкан и втори по големина в България след Централен Рилски резерват.

Думата „джендем” произхожда от турски език и означава “ад”. Заобикалящите стръмни скали, дерета и недостъпни склонове наистина са адски недостъпни, но и адски красиви. Този “ад” е рай за диви животни и растения, затова преди повече от 65 години е обявен за биосферен резерват в рамките на програмата на ЮНЕСКО “Човек и биосфера”.

 

 

Накратко за маршрута

Резерват Южен Джендем

Време с почивките: 5 часа 40 мин.

Време без почивките: 4 часа 10 мин.

Начало: х. Рай (1430 м.н.в.) 

Край: х. Васил Левски (1450 м.н.в.) 

По пътя няма чешми, но се пресичат няколко реки. Водата е чиста и питейна.

Пътеката е предимно открита и слънчева, затова носете шапка и слънцезащитен крем или дрехи с дълги ръкави и крачоли.

 

 

Подробно за маршрута

Резерват Южен Джендем

Маршрутът от хижа Рай до хижа Васил Левски определено е най-цветният, през който съм преминавала. Тръгвайки от хижа Рай, преминаваме покрай Райското пръскало с много снимки и въздишки.

Към Райското пръскало

Райското пръскало

След около 30 мин. се стига до разклонът към връх Ботев през Тарзановата пътека. Няма начин да не го забележите, защото на мястото има ясна табела.

Резерват Южен Джендем
Разклонът за връх Ботев, през Тарзановата пътека

Следващите 2 часа се върви през естествен цветен килим. Идилията е пълна. То са пеперуди и калинки, то сa цветя, то са гледки. Имах чувството, че бях попаднала в приказката за Бамби.

Резерват Южен Джендем
Пътеката минава през естествен цветен килим

В далечината се вижда Бяла река и част от нейните падове.

Резерват Южен ДжендемОколо 45 мин. след разклона се стига до нещо като чешма. Може би е по-скоро извор.

Резерват Южен Джендем
Извор

Скоро след извора ще стигнете и до първата по-пълноводна река. Огледайте се добре нагоре, когато стигнете до реката, за да не пропуснете 2-та водопада.

Резерват Южен Джендем

След още 15 мин. за кратко навлизаме в гора, а само 30 мин. след първата река с водопадите вече стигаме и до Бяла река. Няма как да я сбъркате. Погледнете в горната част на течението й и ще видите поредният водопад. Наистина е прекрасно.

Резерват Южен Джендем
Бяла река и водопадът в горната част на течението

След Бяла река следва 15 мин. много стръмно изкачване до Башмандрата. Ще я познаете по поляната с жълти цветя и останките от действителната мандра, която е била тук преди години.

Башмандрата
Местност Башмандрата и безименният водопад на река Башмандренска. Това не е Големият джендемски водопад

Реката, която минава през местността се нарича Башмандренска река и на нея се намира Големият джендемски водопад. До него се стига много трудно и няма пътека. Ако погледнете наляво ще видите връх Хайдут тепе. В подножието му се намира водопада.

След Башмандрата следва кратко и много стръмно изкачване.

Резерват Южен Джендем
Пътеката след Башмандрата до разклонът за хижа Равнец и заслон Ботев

Следващите 45 мин. преминават в леки слизания и изкачвания. Пресича се една река и така, докато се стигне до разклонът за хижа Равнец и заслон Ботев.

Резерват Южен Джендем
Разклонът за хижа Равнец и заслон Ботев

Този разклон е възлов в маршрута. Четете внимателно табелите и следвайте посоката и маркировката към хижа Васил Левски, защото е много е възможно да тръгнете към хижа Равнец.

Около 45 мин. след разклона се стига до един заслон, като преди това се минава покрай още един краварник. Когато минавате покрай него, погледнете наляво и ще видите в далечината поредният водопад.

Резерват Южен Джендем
Водопадът по пътя към хижа Васил Левски, близо до един краварник
Към хижа Васил Левски
Заслонът 30 мин. преди хижа Васил Левски

След като стигнете до заслона, до хижа Васил Левски остават само 30 мин., но спускането е много стръмно и натоварващо за коленете.

 

 

Накратко за хижа Васил Левски

Хижа Васил Левски

Хижа Васил Левски е първата хижа в Стара планина и трета в България. Тя е част от международния маршрут Е3 Ком-Емине. Скоро навърши 90 години от построяването си. От нея може да се продължи към връх Ботев, хижа Рай, хижа Добрила, хижа Равнец и град Карлово.

Цената за нощувка в хижата е 15 лв. (актуална към юли 2019 г.). За да резервирате място е добре първо да се обадите на телефон 02 411 04 37. Хижата е много атрактивна, защото е много стара и е запазен старият хижарски стил, характерен за първите хижи, които са се строяли.

 

 

Карловското пръскало

Водопад Карловско пръскало

За да стигнете до водопад Карловско пръскало, трябва да застанете с гръб към хижа Левски и да тръгнете надолу и наляво. Там ще видите табела на един бук, оказваща посоката. До водопада се стига за 10 минути. Първо се минава през един дървен мост, пред който има друг по-малък водопад, а след това и покрай още 1-2 по-малки водопада. Пътеката е много ясна, няма как да се обърка. Самият водопад Карловско пръскало е висок около 25-30 метра. Той е красив, бял и къпещ. Не го пропускайте.

 

 

От хижа Васил Левски до Карлово

Резерват Стара река

Преходът от хижа Васил Левски до Карлово отнема около 3 часа и 15 мин. (без почивките), особено ако сте пренощували на хижата и сте бодри и отпочинали. Преминава през резерват Стара река. Пътеката изглежда лека и полегата, но всъщност се преодолява над 1000 м. денивелация. По пътя ще минете покрай още две хижи – Балкански рози и Хубавец, които са на около 45-50 мин. една от друга. Ако имате време и желание можете да се отбиете и до водопад Черното пръскало, който се намира между хижите Балкански рози и Хубавец. Подробности за прехода през резерват Стара река, а също и как да стигнете до Черното пръскало можете да прочетете в тази статия.

 

 

Полезна информация за транспорт

Хижа Васил Левски

Т.като преходът през Южния Джендем така да се каже минава над градовете Сопот, Карлово и Калофер, често се налага и да се помисли за транспорт между тях.

От Сопот до Карлово през около 30 мин. минава маршрутка. По-подробна информация за разписанието можете да намерите тук.

От Карлово до Калофер пътуват няколко междуградски автобуса. Повече информация за тяхното разписание можете да намерите тук.

Такси от Калофер до местността Паниците струва 10 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0888 48 55 58 – Гошо)

Такси от Карлово до местността Паниците струва 25 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0335 96 361 – Гилев такси)

От Сопот до Калофер няма директен обществен транспорт.

5/5 - (13 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *