От Карлово до хижа Васил Левски – преход през резерват Стара река

Карловско пръскало

Резерват Стара река е едно райско място, скрито в горите над Карлово. Самата Стара река води началото си от Стара планина и единственото населено място, през което минава е именно подбалканско Карлово. Градът е известен най-вече с това, че е родно място на Апостола на Свободата – Васил Левски, свързва се и с розовите си градини, а в последните години и лавандуловите. Освен културно-историческите забележителности района се оказа много богат и на природни. За един ден направихме приказна разходка около 3 хижи, 3 познати водопада и още много безименни. Маршрутът беше Карлово – хижа Хубавец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – Карловско пръскало и обратно по същия път с леко отклонение към Черното пръскало. Тази разходка се оказа лека и приятна на отиване, но на връщане (особено последните 2 часа) очаквахме с нетърпение всяка следваща пейка за почивка.

Накратко за маршрута

Резеват Стара река, Карлово

Маршрутът е сравнително лек като денивелация. Началото (първите 1 ч. и 30 мин.) е стръмно, след това чак до хижа Балкански рози пътеката е почти изцяло полегата. От хижа Балкански рози до хижа Васил Левски става много леко стръмна.

От Карлово (паркинга) до хижа Васил Левски стигнахме общо за 4 ч. 45 мин. с почивките (2 почивки по 15-20 мин. на 2-те хижи по средата).

На много места има чешми, така че не е нужно да носите много вода. Ние се справихме с една половинлитрова бутилка, която допълвахме. Не са ви нужни шапки и слънцезащитни кремове, защото почти изцяло (с изключение на първият половин час) се върви през гора.

Пътеката е много живописна. Стара река е прокопала наистина невероятен каньон, с много водопади, през разкошна гора. Разходката щеше да е идеална, ако имаше места на хижа Левски, но уви. Връщането до Карлово ни отне 4 ч. 30 мин. с отклоняването до Черното пръскало (30 мин. в двете посоки) и доста, но кратки почивки.

Началото и водопад Сучурум

Карлово

Маршрутът започва от градския парк в края на Карлово. Непосредствено до парка има ресторант, паркинг и информационна табела. Там може да оставите колата. В парка ще минете покрай паметника на Христо Проданов, който е роден в Карлово и е първият българин, изкачил Еверест. След като подминете парка по алеята, ще стигнете до мост със зелени парапети. Ако тръгнете надясно от моста, след 5 минути ще стигнете до ВЕЦ Карлово, зад който се намира водопад Сучурум. Водопадът е малък (10-15 метра), но е буен и интересен. Наляво от моста започва тясна и стръмна пътеката към хижа Васил Левски. Оглеждайте се за две стрелки (синя и зелена), нарисувани на земята.

След около 15 минути стръмно изкачване се стига до “разклон”, където пътеката ясно се разделя надясно (синя маркировка) за хижа Левски и наляво (зелена маркировка) за хижа Добрила. След 5 мин. по синята маркировка се стига и до първата чешма и пейка, а след още 7-8 мин. ще видите и табелата за начало на национален парк Централен Балкан. Скоро след като влезете на територията на парка, ще видите първите панорамни пейки, гледки и красоти на Балкана.

 

До хижа Хубавец

Резеват Стара река, Карлово

От началото на Национален парк Централен Балкан до хижа Хубавец се стига за 1 ч. 30 мин. В началото се редуват стръмни и полегати участъци, докато стигнете до още един ВЕЦ. От въпросния ВЕЦ нататък вече пътеката е почти равна и много приятна. Веднага след ВЕЦ-а ще видите една поляна край реката с изградени 3 маси с пейки, огнища и чешма. Мястото е разкошно за кратка почивка и допълване на бутилката с вода. От поляната непосредствено след ВЕЦ-а до х. Хубавец се стига за 50 мин. по приказна пътека през гората, която се движи почти успоредно и много близо до реката.

Точно преди хижата отново има разклон към хижа Амбарица. За да продължите към х. Левски трябва да минете през самият двор на х. Хубавец и да я заобиколите отдясно.

Ако искате да допълните бутилката си с вода го направете от чешмата след моста веднага след хижата, защото там водата е по-хубава. Това ни посъветва хижаря на х. Хубавец, защото водата от чешмата в двора на хижата има много пясък.

Водопад Черното пръскало

Черното пръскало

Водопад Черното пръскало или Пръскалото на малкият Башит е не много популярен водопад, висок около 20-25 метра. За да стигнете до него, трябва да се отклоните само 10-15 мин. (в едната посока).

30 мин. след като подминете х. Хубавец ще стигнете до местността Мечи гроб. Няма как да я сбъркате, защото ще минете покрай реален гроб на мечка, до който ще видите също пейка и аптечка. След Мечи гроб ще прекосите по един бетонен мост. След моста се оглеждайте отдясно за ясен приток на Стара река. Там, до притока, трябва да прегазите реката. Няма мост, нито камъни, по които да преминете от страната на притока. Просто намерете място, където реката е достатъчно плитка, събуйте обувки и чорапи, запретнете крачоли (при необходимост) и след 1 минута болезнено (от студ) преминаване на реката сте на отсрещния бряг.

Ние прегазихме откъм десния бряг на притока. След това трябва да се движите по брега на въпросния приток. Няма маркировка, но доста хора са минали от там, защото пътеката е достатъчно отъпкана.

Първоначално се върви по десния бряг на притока, после за кратко се преминава на левия. Притокът е малък и може лесно да се прекоси по камъните от единия на другия му бряг. Малко преди водопада се прескача отново на десния бряг на притока. Около 10 мин. след като тръгнете по притока, ще се озовете пред водопада.

Черното пръскало много прилича на Карловското пръскало по форма, дебит, дори по височина. Мястото е много диво и много красиво. Препоръчваме ви да „изтърпите“ 1-минутното газене в ледената Стара река и да го видите.

След като се насладите на Черното пръскало се върнете по същия път обратно, прегазете отново Стара река и се върнете на основната и добре маркирана пътека.

До хижа Балкански рози

Резеват Стара река, Карлово

Ако не се отклонявате към Черното пръскало, след 1 час ще стигнете до хижа Балкански рози по почти равна и много живописна пътека, която се движи много близо до реката. Преминават се няколко бетонени моста, малко преди хижа Балкански рози има 2 метални моста. Няколко метра преди хижата погледнете вляво. Там един друг от притоците на Стара река образува малък, но красив водопад. В хижа Балкански рози хапнахме страхотна супа от манатарки и продължихме.

До хижа Васил Левски

Резеват Стара река, Карлово

От х. Балкански рози до х. Васил Левски стигнахме за 1 час (на табелата в х. Балкански рози пишеше 1ч. 30 мин.) Пътеката става малко стръмна и се върви по-високо над реката. Първоначално ще минете покрай Казаните, които представляват няколко вира, които Стара река е издълбала един след друг. Коритото на реката става доста по-скалисто, по-тясно и по-дълбоко. По пътя има няколко пейки, но няма чешми. Ще минете през няколко моста и покрай няколко малки водопада.

 

Накратко за хижа Васил Левски

Хижа Васил Левски
Хижа Васил Левски

Хижа Васил Левски е първата хижа в Стара планина и трета в България. Тя е част от международния маршрут Е3 Ком-Емине. Скоро навърши 90 години от построяването си. От нея може да се продължи към връх Ботев, хижа Рай, хижа Добрила. Много близо до хижата е водопад Карловско пръскало.

Водопад Карловско пръскало

Карловско пръскало

За да стигнете до водопад Карловско пръскало, трябва да застанете с гръб към хижа Левски и да тръгнете надолу и наляво. Там ще видите табела на един бук, оказваща посоката. До водопада се стига за 10 минути. Първо се минава през един дървен мост, пред който има друг по-малък водопад, а след това и покрай 1-2 други по-малки водопада. Пътеката е много ясна, няма как да се обърка. Самият водопад Карловско пръскало е висок около 25-30 метра. Изглежда малко по-висок от Черното пръскало. Той е красив, бял и къпещ. Не го пропускайте.

Видео

По пътя обратно

Резеват Стара река, Карлово

За хижа Васил Левски е добре да резервирате места 2 седмици предварително, особено през летните уикенди. За нас нямаше места и се върнахме по същият път обратно до Карлово. Слязохме за около 4 ч. 30 мин. с почивките и отклонението към Черното пръскало. Последните 2 часа бяха много неприятни, заради умората в краката, най-вече в колената. Така този равен и лек маршрут се оказа по-изморителен за нас от изкачването на Митикас.

5/5 - (21 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

7 Replies to “От Карлово до хижа Васил Левски – преход през резерват Стара река

  1. не съм намирал по-добри указания за маршрут.
    другата седмица ще го пробвам и се надявам да са точни.

    1. Благодаря, Велин. Всичко, което намерите в блога – информация и снимки, е лично проверено и направено от мен/нас. Ще се радвам да споделите и Вашите впечатления от разходката 🙂

      1. В събота и неделя ще бъдем там. Няколко пъти прочетох всичко и все едно съм била по Вашите стъпки. Благодаря за чудесното описание!

  2. Здравейте, за колко часа се минава в двете посоки. Така като слушам, май за да се стигне до Карловското пръскало както и до Черното пръскало, ще трябва да се нощува в хижа. Може би само опитен планинар може да го прекоси за един ден? Ще се радвам да ми отговорите на мейла, и да комуникираме. Мисля че можете да давате полезни съвети относно маршрутите.

  3. Благодаря за информацията. Супер сте продължавайте напред пред всички несгоди и трудности. Живи и много здрави всички покрай Вас. Желая Ви успех, късмет, любов и много положителни емоции!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *