От Паниците до Рая

Райските Купени

Хижа Рай и водопад Райското пръскало… наистина не знам как да започна. Това е едно от онези места, които не могат да бъдат нито описани, нито снимани, така че човек да добие представа за гледките и чувствата, които го очакват. Каквото и да напиша, ще бъде крайно недостатъчно, затова просто спирам с хвалебствията. Трябва да го видите и да го изживеете, за да разберете.

Мястото е диво и сравнително трудно достъпно, но въпреки това не очаквайте да избягате от тълпите. През лятото и почивните дни, тук е пълно с туристи.

Маршрутът от местността Паниците, край Калофер, до хижа Рай и Райското пръскало е един класически маршрут. Местността Паниците е основният изходен пункт към това красиво и силно посещавано място в Централен Балкан. Много често се съчетава и с изкачване на първенеца на Стара планина – връх Ботев.

Ето и подробностите:

 

 

Полезна информация

В местността Паниците има няколко хотела и почивни станции. До там е изграден чудесен асфалтов път. Малко след хотел Калоферските войводи ще видите и табелата за начало на маршрута. Тръгвайки ще минете покрай няколко места с наспрели коли. Там можете да оставите колата си безплатно.

Началото на маршрута. Тук можете да паркирате безплатно.

Ако планирате по-дълъг преход и ви притеснява да оставите колата на свободно достъпно място в местността, можете да паркирате в някой от хотелите срещу заплащане.

В хотел Райски кът цената за паркинг е 5 лв./ден (Цената е актуална към юли 2019 г.)

Такси от Калофер до местността Паниците струва 10 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0888 48 55 58 – Гошо)

Такси от Карлово до местността Паниците струва 25 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0335 96 361 – Гилев такси)

 

 

Накратко за маршрута


Време без почивките: 3 часа 30 мин.
Време с почивките: 4 часа 10 мин.
Денивелация: 704 м.
Начало: хотел Райски кът, м. Паниците
Край: х. Рай
Поп пътя има 2 чешми, около час преди хижа Рай. Носете слънцезащитен крем и шапки, защото в началото се минава през дълъг участък без никакви сенки.

 

 

Подробно за маршрута

Тръгваме от местността Паниците. Малко след хотел Калоферските войводи е табелата, оказваща посоката към Райското пръскало. След около 10 мин. минаваме покрай реката, всички почивни станции и къщи за настаняване и тръгваме много стръмно нагоре през гората. Следваме синята маркировка. След около 15 мин. вече сме преминали много стръмния участък и започва сравнително полегата и много приятна пътека.

Полегатият участък е кратък и скоро започваме отново 20-25 минутно изкачване през гориста местност. Следвайте табелите и синята маркировка. Пътеката е широка и добре маркирана, а на места има и пейки.

Когато преминете гората и стигнете до открит и слънчев участък, значи вече сте преминали първия етап от изкачването. Оттук пътеката става малко по-полегата и много широка.

Към х. Рай
Широкият и слънчев участък от маршрута. До хижата остават около 3 часа.

В тази част от маршрута е вроятно да срещнете и стадо овце, които се пазят от кучета. Не се паникьоксвайте, преминете със спокоен ход, без да хвърляте предмети или да викате по тях.

След около 30-40 минути по широката и слънчева пътека ще стигнете до павилион. Да, точно така. Място с безплатен интернет и автомат за пакетирани храни и напитки. Не сме виждали самият павилион да работи, но пък сме чували от него да звучи музика.

Към х. Рай
Павилионът по пътя към хижа Рай

Само 15 минути след въпросния павилион ще стигнете до първото мястото, където се открива невероятна гледка към върха. Няма начин да го подминете. На мястото има две пейки, които просто подканват човек да поседне и да погледа.

Първото място за почивка с невероятна гледка

Продължаваме по синята маркировка и навлизаме в гориста местност, а 15 мин. след това минаваме и покрай другото място за наблюдение – две пейки с маса и гледка към върха.

Поредното място за почивка с гледка

Следва стръмно и кратко спускане, докато стигнете до един дървен мост, а малко след него е и първата чешма по маршрута.

Към хижа Рай
Дървеният мост. Малко след него е първата чешма по маршрута.
Към хижа Рай
Първата чешма по маршрута. Следващата е след около 20 мин.

Не препълвайте шишетата, защото само след 20 мин. през полегата и приятна пътека, ще стигнете и до втората чешма.

Към хижа Рай
Втората чешма

Малко след втората чешма ще минете през бетонен мост, след който следва леко изкачване. Казвам “леко”, защото стръмното изкачване до хижата тепърва предстои. Ще го познаете по двете пейки насред просторната гора.

Към хижа Рай
Бетонен мост, след който следва леко изкачване
Към хижа Рай
Двете пейки преди много стръмния участък преди хижа Рай. До целта остават 30 мин.

От въпросните пейки започва доста стръмен участък, който се преодолява за около 30 мин. Пътеката върви на зиг-заг. Щом достигнете края на душевадното драпане нагоре, пред вас се открива райска гледка. Човек наистина забравя за умората.

Райските Купени
Последни метри преди хижа Рай

Хижа Рай вече се вижда и до нея остават не повече от 5 минути.

 

 

Накратко за хижа Рай

Хижа Рай

Хижа Рай е разположена на 1430 м.н.в., в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев. Само на 30 мин. от нея е водопад Райското пръскало (124,5 метра).

Хижата е на 3 етажа. На първия етаж се намира столовата и стаята/офиса на хижаря. В хижата се приготвят супи, салати и скара (кюфтета). Можете да поръчате също и бира, вино и други алкохолни напитки.

На следващите 2 етажа са спалните. Всички спални са със двуетажни легла и минимум 4 места в стая. Някои от стаите са с по 12 места.

Тоалетните и баните в хижата са външни. През лятото пред банята се натрупва опашка от чакащи за освежаващ душ.

Нощувка в хижа Рай струва 20 лв. (актуално към юли 2021 г.)

През лятото е добре да резервирате места предварително поне един месец на телефон 0882 966 491.

При последното ни посещение запазих места (за петък) около месец по-рано и всички съботи за 2 месеца напред бяха заети. Предплатихме нощувките си предварително по банков път.

Хижа Рай
Нашата стая (юли 2021)
Хижа Рай
Гледката през прозореца на стаята ни

Телефонът в самата хижа е 02 491 00 07. На този телефон не се приемат резервации, но можете да получите актуална информация за налични места 1-2 дни предварително.

 

 

Водопад Райското пръскало -124,5 м.

Райското пръскало

Водопад Райското пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканите, известен до момента. Намира се на река Пръскалска. До подножието на водопада се стига за около 30 мин. от хижа Рай. Пътеката до водопада е стръмна.

Към Райското пръскало

От водопада се открива невероятна гледка към хижа Рай, Райските Купени и град Калофер.

Южен Джендем

Водопад Райско пръскало
До водопад Райко пръскало с деца

 

 

Райските Купени

Райските Купени са 3 върха – Малък, Среден и Голям Райски Купен. Най-близо до хижа Рай е връх Малък Райски Купен. Той е и най-високият от трите – 1483 м. От него се вижда връх Хайдут Тепе и Големият Джендемски водопад, разположен под върха.

Гледка от вр. Малък Райски Купен към Хайдут Тепе и Големия Джендемски водопад

Целият хълм на връх Малък Райски Купен е покрит с поляна от цветя и билки, която в комбинация с гледката към Райското пръскало, прилича на истинска триизмерна картичка.

Поляна от цветя и билки на връх Малък Райски Купен
4.9/5 - (43 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

30 Replies to “От Паниците до Рая

 1. Ехааааа…. , благодаря за всичко. Все едно че пак ходих там – в ,,РАЯ,,. Наистина , нито една снимка или разказ не могат да опишат действителността. Два пъти съм ходила там . И в хижата съм спала. НЕОПИСУЕМО Е !!! Обичам го това място.А зимно време като гледам снимки от там , чак ми се плаче пред тази красота. Още веднъж –БЛАГОДАРЯ.

  1. Благодаря за милите думи, Богдана, радвам се, че мога да припомня хубавите емоции и спомени 🙂 Мястото напълно отговаря на името си 🙂

 2. Здравейте! За първи път ще ходя сама в планината ( по принцип ходя с приятели в планината почти винаги когато сме свободни) но този път реших да опитам сама. Никога не съм била до хижа Рай а винаги съм искала. Планирам тази седмица да отскоча до там и бих искала да Ви попитам дали на хижата има обхват и като цяло положението какво е на хижата. Обадих се днес и си запазих едто легло. Ако имате някакви съвети с удоволствие бих ги приела!
  Благодаря предварително!

  1. Здравей, Стеф! Поздравления за самоинициативата. Доколкото си спомням на хижата има и обхват, има и wifi. Относно храната и другите условия според мен би било най-добре да се обадиш и да попиташ директно хижаря, защото той е наясно колко туристи ще очаква и как ще се подготви да ги посрещне. Имаш опит с ходене по планини, мястото е страхотно и ще останеш очарована, обещавам 🙂 Пожелавам хубаво време и страхотни спомени 🙂

 3. Много хубави и подробни указания и следвайки ги миналата неделя стигнахме до хижа Рай. Много красиво място, заслужаваше си.
  Благодаря, че споделяте маршрутите си и така помагате на други като нас!

 4. Здравейте! Аз също ще “отскоча” до хижата от Калофер САМ. Пътят е дълъг, минава се и през гора. Пишете за “мястото, там, където пасат овце”. Щом има овце, значи има и кучета /може би/. Мой приятел преди време направи преход някъде из Рила сам и беше нападнат от овчарски кучета, които там в планината, пазейки стадата, са отвързани и се разхождат на свобода. За да се спаси, е препускал през дерета, къпинаци, по камъни, и се върна със счупена ръка и множество рани по лицето и тялото. Опасен ли е маршрутът за сам човек?

  1. Здравейте! Маршрутът от м. Паниците до х. Рай е един от най-посещаваните в Стара планина. Шансът да сте съвсем сам е малък. Според мен няма да имате проблеми. 🙂

 5. Отличен маршрут. Два пъти минавах по него, дори доста добре- за 2 ч. и 45 мин. и 2 ч. и 55 мин. В началото и в края е малко по-стръмно, но не чак толкова.

 6. Нямам идея как се определя времетраенето на един маршрут (знам че се брои 3км/час), но има много фактори , от които се влиае. Когато тръгнах за хижа Рай бях чела , че е 4 часа. Аз го качих за …………… 8 часа. Може да е смешно за някого , но такива са ми възможностите и мисля, че крайната цел е важна. Та ………. МНОГО Е ПОДВЕЖДАЩО да се фиксира каквото и да е времетраене – по-добре пишете “трениран – нетрениран, възраст , подготовка……………..такива неща……

  1. Здравейте, Николова,
   Благодаря за препоръката. Права сте, че възможностите на всеки са различни, ще се опитам за за в бъдеще да давам повече подобности, за да се добие по-добра представа. Извинявам се, че съм Ви подвела. При последното ни посещение на хижа Рай от м. Паниците се качихме за 3 часа и половина с двете ни деца на 6 и 9 г.. Някъде на табелите по пътеката видях, че ориентировъчното време за преминаване на маршрута е около 4 часа, затова ще оставя гореописаното време.
   Пожелавам Ви много хубави моменти и спомени в планините.

 7. Здравейте,

  днес се качихме със съпругата ми и с двете ни деца /14 и 9 г./ до хижа Рай и Райското пръскало.
  Искам да ви благодаря за изцяло точните напътствия и указания. Беше удоволствие да четем пътеписа ви и да следваме участъците и времетраенето им.
  Така почти не усетихме изкачването, а и то стана още по-интересно. Малкия ни младеж четеше и ни водеше с часовник с хронометър и спрямо пътеписа засичаше от пътека на пътека и от чешма до чешма колко време минаваме и колко време остава.
  Явно се движихме точно с вашето темпо и се качихме до хижата за 3.30 мин. 🙂

  Благодаря ви за времето и усилията!

  1. Здравейте, Георги,

   Много съм щастлива, че съм успяла да ви мотивирам и че информацията, която споделям, е била полезна.
   Пожелавам още много интересни дестинации и само хубави спомени.

   Кремена 🙂

 8. Привет Кремена, страхотен разказ и чудесни снимки!
  Планинските поляни, обсипани с иглики са един от детските спомени, които винаги изникват в съзнанието ми когато планирам преход на подобни места.
  Мога ли да попитам дали снимките са от юли месец като статията или сте ходили по-рано?

  P.S. Изключително много се радвам, че попаднах на блога. Едно от нещата които ме спираха дълги години да ходя на планина е, че не знам къде точно отивам. Поради което тези статии са безценни за мен. Благодаря!

  1. Привет Боряна! Благодаря за положителния отзив. Да, снимките са от юли. Радвам се, че информацията, което споделям, е полезна и Ви мотивира за ходене по планините 🙂

 9. Кремена, много хубаво си го написала, ама моля те като даваш подробности за маршрута да споменаваш разстояние и Денивелация а не часове, щото за теб може да е 3 часа, за мен може да е 1.
  Тоя туристически mindset, че всичко в планината “се мерело в часове” е абсолютна глупост. Мери се в разстояние и денивелация, оттам часовете са според възможностите.

 10. Браво! Изключително добро и съдържателно описание! Много добра работа!

 11. Много полезна информация, възнамеряваме са посетим хижата през май месец, та въпросът ми е, дали е подходящо от гледна точка на метеорологично време и дали се отоплява хижата? Бих се радвала на вашето мнение. Или пък да го оставим за юли месец 🙂

  1. Много благодаря за положителната обратна връзка. Радвам се, че информацията, която споделям е полезна. 🙂 Ако искате да видите водопада в пълния му блясък – май месец е идеално време за това, но тогава рискът да е дъждовно и студено горе в планината е по-голям. Юли месец вероятно ще е по-топло и безоблачно, но дебитът на водопада ще е по-слаб. Т.като местата на хижа Рай се заемат много бързо, особено през лятото, бих ви посъветвала отсега да се организирате за първата седмица на юли или последната на май. Не знам дали се отоплява хижата. В столовата мисля че има голяма печка на дърва, но не знам по стаите как се толи. 🙂

  1. Здравейте, Евгения, последното ни посещение на Рай беше в началото на юли 2021 🙂 Предни години сме ходили отново през летните месеци. Според мен водопадът е най-маловоден през август и септември.

 12. Здравейте! Много хубаво написано. Може ли да ми споделите как се стига до малък Купен от хижата, колко е времетраенето?
  Благодаря!

  1. Здравейте, Галина, благодаря за положителната обратна връзка 🙂 Малък Купен е на около 5-6 минути от хижа Рай. Минава се много близо до върха на път към хижата откъм Паниците.

 13. Вчера се върнахме от там с жена ми. Отне ни повече време да се качим, но това няма да коментирам.
  Искам да благодаря за чудесното описание и снимки! Сега, когато още усещам мускулите на краката си болезнени и гледам още пълните раници, ми се прииска да изживея приключението отново! Вашият разказ ме върна по пътеката! Разходих се пак до там от дивана вкъщи. Ще го направя отново, този път и до връх Ботев.

  1. Здравейте, Петър,
   Радвам се, че сте останали доволни от разходката. В тази част на Стара Планина гледките се умопомрачителни, особено когато водопадите са пълноводни и всичко е в цветя, билки и зеленина. 🙂
   С пожелания за още пътувания и хубави спомени,
   Кремена

 14. Здравейте!
  Очарована съм от този сайт и информацията, която предоставяте за всички места. Наистина тази информация е много полезна и удовлетворяваща! Планирам да посетя това невероятно и спиращо дъха място!
  Бих искала да попитам дали може за един ден може да се изкачи и да се върна без да нощувам в хижата?
  Благодаря!

  1. Здравейте, Цветелина, много благодаря за милите думи 🙂
   За моженето може и за един ден. Предполагам обаче, че последните 1-2 часа от слизането ще ви се сторят вечни. За мен и моите физически възможности поне би било така.
   Все пак бих ви насърчила да опитате еднодневен преход до Рай и обратно. Много хора го правят 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *