От Паниците до Рая

Райските Купени

Хижа Рай и водопад Райското пръскало… наистина не знам как да започна. Това е едно от онези места, които не могат да бъдат нито описани, нито снимани, така че човек да добие представа за гледките и чувствата, които го очакват. Каквото и да напиша, ще бъде крайно недостатъчно, затова просто спирам с хвалебствията. Трябва да го видите и да го изживеете, за да разберете.

Мястото е диво и сравнително трудно достъпно, но въпреки това не очаквайте да избягате от тълпите. През лятото и почивните дни, тук е пълно с туристи.

Маршрутът от местността Паниците, край Калофер, до хижа Рай и Райското пръскало е един класически маршрут. Местността Паниците е основният изходен пункт към това красиво и силно посещавано място в Централен Балкан. Много често се съчетава и с изкачване на първенеца на Стара планина – връх Ботев. Въпреки това обаче успяхме да изгубим верния път и маркировката още в самото начало. Ето и подробностите:

 

 

Полезна информация

В местността Паниците има няколко хотела и почивни станции. До там е изграден чудесен асвалтов път. Малко след хотел Калоферските войводи ще видите и табелата за начало на маршрута. Тръгвайки ще минете покрай няколко места с наспрели коли. Там можете да оставите колата си безплатно.

Началото на маршрута. Тук можете да паркирате безплатно.

Ако планирате по-дълъг преход и ви притеснява да оставите колата на свободно достъпно място в местността, можете да паркирате в някой от хотелите срещу заплащане.

В хотел Райски кът цената за паркинг е 5 лв./ден (Цената е актуална към юли 2019 г.)

Такси от Калофер до местността Паниците струва 10 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0888 48 55 58 – Гошо)

Такси от Карлово до местността Паниците струва 25 лв. (Цената е актуална към юли 2019 г.; 0335 96 361 – Гилев такси)

 

 

Накратко за маршрута


Време без почивките: 3 часа 30 мин.
Време с почивките: 4 часа 10 мин.
Денивелация: 704 м.
Начало: хотел Райски кът, м. Паниците
Край: х. Рай
Поп пътя има 2 чешми, около час преди хижа Рай. Носете слънцезащитен крем и шапки, защото в началото се минава през дълъг участък без никакви сенки.

 

 

Подробно за маршрута

Тръгваме от местността Паниците. Малко след хотел Калоферските войводи е табелата, оказваща посоката към Райското пръскало. След около 10 мин. минаваме покрай реката, всички почивни станции и къщи за настаняване и тръгваме много стръмно нагоре през гората. Следваме синята маркировка. След около 15 мин. вече сме преминали много стръмния участък и започва сравнително полегата и много приятна пътека.

Скоро стигаме и до края на гората и мястото, където ние се загубихме. Както си следвахме табели и маркировки, така изведнъж ясната и добре маркирана пътека свърши. Така и не разбрах къде сме сбъркали и сме кривнали от правия път.

Дотук следваме синята маркировка
След като излезем от гората, маркировката и пътеката се губят

В този участък ни помогна офлайн картата Locus map, до която често се допитваме. Виждахме широкият път, на който трябва да излезем, дори и хора, движещи се по него. И така, след лутане без ясна пътека, през папрат и поляни, излязохме на пътеката от Бяла река към целта, маркирана със зелено.

Импровизираната маркировка. Правилният път се вижда в далечината.

Обърнете внимание, че по принцип следвахме синята, която маркира пътя от Паниците. Силно ви препоръчвам, ако вървите по широкия път да не се отделяте от него. Следвайте синята маркировка и се опитайте да не я губите в този участък. Наричам мястото „там, където пасат овцете“,  защото се минава покрай няколко места за водопой и пладнене.

Някак си се озовахме на пътеката от Бяла река към Паниците, маркирана със зелено

След като вече улучихме верният път, след около 1 час бяхме и на първото мястото, където се открива невероятна гледка към върха. Няма начин да го подминете. На мястото има две пейки, които просто подканват човек да поседне и да погледа.

Първото място за почивка с невероятна гледка

Продължаваме по синята маркировка и навлизаме в гориста местност, а 15 мин. след това минаваме и покрай другото място за наблюдение – две пейки с маса и гледка към върха.

Поредното място за почивка с гледка

Следва стръмно и кратко спускане, докато стигнете до един дървен мост, а малко след него е и първата чешма по маршрута.

Към хижа Рай
Дървеният мост
Към хижа Рай
Първата чешма по маршрута

Не препълвайте шишетата, защото само след 20 мин. през полегата и приятна пътека, ще стигнете и до втората чешма.

Към хижа Рай
Втората чешма

Малко след втората чешма ще минете през бетонен мост, след който следва леко изкачване. Казвам „леко“, защото стръмното изкачване до хижата тепърва предстои. Ще го познаете по двете пейки насред просторната гора.

Към хижа Рай
Бетонен мост, след който следва леко изкачване
Към хижа Рай
Двете пейки преди много стръмния участък преди хижа Рай. До целта остават 30 мин.

От въпросните пейки започва доста стръмен участък, който се преодолява за около 30 мин. Пътеката върви на зиг-заг. Щом достигнете края на душевадното драпане нагоре, пред вас се открива райска гледка. Човек наистина забравя за умората.

Райските Купени
Последни метри преди хижа Рай

Хижа Рай вече се вижда и до нея остават не повече от 5 минути.

 

 

Накратко за хижа Рай

Хижа Рай

Хижа Рай е разположена на 1430 м.н.в., в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев. Само на 30 мин. от нея е водопад Райското пръскало (124,5 метра).

Хижата е на 3 етажа. На първият етаж се намира столовата и стаята/офиса на хижаря. В хижата се приготвят супи, салати и скара (кюфтета). Можете да поръчате също и бира, вино и други алкохолни напитки.

На следващите 2 етажа са спалните. Всички спални са със двуетажни легла и минимум 8-10 места в стая.

Тоалетните и баните в хижата са външни. През лятото пред банята се натрупва опашка от чакащи за освежаващ душ.

Нощувка в хижа Рай струва 18 лв. (актуално към юли 2019 г.)

През лятото е добре да резервирате места предварително поне един месец на телефон 0882 966 491.

Телефонът в самата хижа е 02 491 00 07. На този телефон не се приемат резервации, но можете да получите актуална информация за налични места 1-2 дни предварително.

 

 

Водопад Райското пръскало -124,5 м.

Райското пръскало

Водопад Райското пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканите, известен до момента. Намира се на река Пръскалска. До подножието на водопада се стига за около 30 мин. от хижа Рай. Пътеката до водопада е много стръмна.

Към Райското пръскало

От водопада се открива невероятна гледка към хижа Рай, Райските Купени и град Калофер.

Южен Джендем

 

 

Райските Купени

Райските Купени са 3 върха – Малък, Среден и Голям Райски Купен. Най-близо до хижа Рай е връх Малък Райски Купен. Той е и най-високият от трите – 1483 м. От него се вижда връх Хайдут Тепе и Големият Джендемски водопад, разположен под върха.

Гледка от вр. Малък Райски Купен към Хайдут Тепе и Големия Джендемски водопад

Целият хълм на връх Малък Райски Купен е покрит с поляна от цветя и билки, която в комбинация с гледката към Райското пръскало, прилича на истинска триизмерна картичка.

Поляна от цветя и билки на връх Малък Райски Купен
Kremena

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “От Паниците до Рая

  1. Ехааааа…. , благодаря за всичко. Все едно че пак ходих там – в ,,РАЯ,,. Наистина , нито една снимка или разказ не могат да опишат действителността. Два пъти съм ходила там . И в хижата съм спала. НЕОПИСУЕМО Е !!! Обичам го това място.А зимно време като гледам снимки от там , чак ми се плаче пред тази красота. Още веднъж –БЛАГОДАРЯ.

    1. Благодаря за милите думи, Богдана, радвам се, че мога да припомня хубавите емоции и спомени 🙂 Мястото напълно отговаря на името си 🙂

  2. Здравейте! За първи път ще ходя сама в планината ( по принцип ходя с приятели в планината почти винаги когато сме свободни) но този път реших да опитам сама. Никога не съм била до хижа Рай а винаги съм искала. Планирам тази седмица да отскоча до там и бих искала да Ви попитам дали на хижата има обхват и като цяло положението какво е на хижата. Обадих се днес и си запазих едто легло. Ако имате някакви съвети с удоволствие бих ги приела!
    Благодаря предварително!

    1. Здравей, Стеф! Поздравления за самоинициативата. Доколкото си спомням на хижата има и обхват, има и wifi. Относно храната и другите условия според мен би било най-добре да се обадиш и да попиташ директно хижаря, защото той е наясно колко туристи ще очаква и как ще се подготви да ги посрещне. Имаш опит с ходене по планини, мястото е страхотно и ще останеш очарована, обещавам 🙂 Пожелавам хубаво време и страхотни спомени 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *