С деца до водопад Боров камък край Враца

Врачанска екопътека

Има места, на които човек иска един ден пак да се върне. За мен едно такова място е екопътеката Боров камък край Враца. Там се изживяват незабравими моменти.

По пътеката ви очакват едновременно малко „страшни“, но и приятни изненади. На много места мостовете са високо над реката и поглеждайки надолу дъхът ви спира, на други трябва да се покатерите по почти отвесна стълба, на трето преминавате по тераса, увиваща се около скала.

В края на пътеката е великолепният водопад Боров камък. По време на изкачването той не се вижда и някак си се показва изведнъж. Като го видите ще забравите за умората и ще станете от онези, които ще си кажат „Определено ще дойда пак!“.

 

 

Накратко за водопад Боров камък

Водопад Боров камък пада отвесно от 63 метра. Няколко пъти съм срещала да го споменават като Боров камик. Реката, на която е образуван водопадът е приток на река Лева.

Изградената до него екопътека се нарича Згориградска или също Врачанска. Без тази екопътека достъпът до водопада би бил абсолютно невъзможен.

Поздравления за креативността на врачанските туристи, изградили пътеката. Благодарности, за това че са ни дали възможност да посетим това великолепно място.

 

 

Откъде тръгваме?

Пътеката започва след с. Згориград, вляво от главния път, на един много остър, почти обратен, десен завой. Там ще видите голяма поляна с информационна табела. Край пътя има достатъчно място за паркиране на 10-тина коли. GPS кооринатите на началото на маршрута са приблизително тези – 43°09’56.5″N 23°30’12.9″E

 

 

Накратко за маршрута

До подножието на водопад Боров камък се стига за 1 час и 50 мин. с бавно, детско темпо и няколко почивки за хапване и снимки. По пътя няма чешми, затова е добре да носите достатъчно вода за пиене. Пътеката е предимно сенчеста, затова не са ви необходими слънцезащитни кремове.

Пътеката е много интересна и няма да усетите кога сте стигнали до водопада. Когато човек види през какво се очаква да мине, не мисли за времето, а с нетърпение бърза да премине през предизвикателството и очаква да види какво ще е следващото.

Можете да минете и зад водопада, но за целта е добре да носите дъждобран или просто да не ви пука ако леко се понамокрите.

Препоръчвам ви да сложите 1-2 сандвича в раницата и да си ги хапнете с кеф на пейката до водопада.

Ако сте добре подготвени физически, можете да се качите над водопада, а оттам да продължите към хижа Пършевица или с. Згориград.

Ние се върнахме се по същия път обратно за малко повече от час и половина.

 

 

Подробно за маршрута

Боров камък

Първите 15 минути се върви по широк и не много стръмен път. След това стигаме до първиат мост, до който е изградена беседка, а няколко метра по-нататък е и поредната информационна табела.

Боров камък
Първият мост
Боров камък
Поредната информационна табела

След още 20 минути, няколко моста и водопада се стига и до първото от много интересните места по пътеката – водопад, стръмна стълба и дървена тераса, закована към скалата. Мястото е много атрактивно. Няма как да го подминете с безразличие.

Боров камък
Водопадът и стръмната стълба
Боров камък
Дървената тераса, захваната за скалата

Следват поредица от стръмни стълби, по които трябва а се качвате на 4 крака. Ако сте с малки деца трябва много да помагате.

Боров камък
Поредната стръмна стълба

Около 30-40 минути след първия по-голям водопад, преминавайки през няколко интересни стълби, пътеки с парапети и по-малки падове, ще стигнете до друго много интересно място. Наричам го каскадата, защото представлява много дълга поредица от малки падове.

Измислям си разни мои имена на местата, но всеки може да си ги оприличи и кръсти на каквото пожелае.

Боров камък
Каскадата от по-малки водопади

Продължаваме нагоре покрай каскадата от водопади и след 10 минути ще стигнем до мястото, което наричам стъпаловидния водопад. Това място също е много интересно и няма как да устоите и да не се снимате пред него.

Боров камък
Стъпаловидния водопад

И така стълба след стълба, водопад след водопад, снимка след снимка и едно малко стръмно изкачване, водопад Боров камък вече се вижда. Всъщност вижда се само долната част на водопада, където той се разбива в купчина камъни.

Боров камък
Долната част на водопада Боров камък

Още няколко крачки напред и ще го видите в цял ръст.

Боров камък
Водопадът в цял ръст

Падайки водопадът се превръща от мощна струя в пелена от пръски и воден дим. Дори на 10 метра от него пръските и вятърът от падащата вода се усещат. Великолепен е!

Ако носите дъждобран или просто не ви пука да се намокрите, можете да минете зад водопада. От другата му страна има чудесна маса с пейки, която е много подходяща за пикник.

Боров камък

Можете и да продължите нататък и да се качите до върха на водопада. Никога не сме продължавали до там и не мога да споделя актуални впечатления.

 

 

Още снимки от екопътека Боров камък

 

Някой хубав слънчев ден, когато минавате покрай Враца и погледнете към балкана ще си кажете „Колко беше красиво там, колко беше вълнуващо, иска ми се пак да отида.“

4.8/5 - (19 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “С деца до водопад Боров камък край Враца

 1. Виждам, че статията е публикувана през юли. По това време ли сте ходили, защото ние имаме планове да се разходим до Боров камък в края на следващата седмица, но се чудим дали ще има водопадът ще има вода?

  1. Здравейте, Пламен

   Последно ходихме до водопада през юни миналата година. Според мен най-подходящото време за посещение на водопади е през май и юни. Тази година месец юни беше доста дъждовен, затова според мен водопадът ще е захранен и в края на следващата седмица. 🙂 Приятна разходка 🙂

 2. Здравейте, бяхме на водопада на 16.04.2022 вода имаше достатъчно и в изобилие, на 01.05.2018 също съм ходил, но водата беше много по-малко от снимките в сайта. При пълноводен водопад минаването зад водопада е истинско приключение включващо и хубава баня, въпреки че може да не е неделен ден 😉
  Над водопадa водят стълби и качването не е по-сложно отколкото пътеката до водопада. На 2-300 метра след ръба на водопада по рекичката има изграден кът за отдих с заслон с камина и барбекю, както и две големи пейки до заслона. След полянката може да се иде до рудник Плакалница и през него да се върне в с. Згориград. Друга точка горе е и вр. Бук и вр. Ушите от които се откриват панорамни гледки към южна България. Друг кръгов маршрут, но доста по-дълъг е през х.Пършевица /но той ще остане за третото ми посещение/.

  Успех на всички и бъдете усмихнати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *