Кръгов маршрут през Йончевото и Страшното езеро в Рила

Страшното езеро

Само за един ден в Рила човек може да се нагледа на страшно много красота. Особено в Мальовишкия дял на планината. Там е пълно с вода и зеленина, реки и езера, които в комбинация със заобикалящите върхове изглеждат като истинска триизмерна картичка.

Един много живописен, слабо населен, но и малко тежък е кръговият маршрут ЦПШ – Йончевото езеро – Страшното езеро – х. Мальовица – ЦПШ. Мислехме, че ще видим само 2 езера, но всъщност по пътя си минахме край още няколко безименни. Ето и подробностите за този еднодневен преход:

 

Кратка история за имената на Йончевото и Страшното езеро

Йончевото езеро, Рила
Йончевото езеро
Страшното езеро
Страшното езеро

Имената на Йончевото и Страшното езеро са свързани с художника Христо Йончев – Крискарец. Той обичал планините и бил известен с Рилските си пейзажи. Веднъж, когато бил на Страшното езеро, го застигнала страшна буря и той затичал надолу. По пътя си срещнат други туристи викайки “Горе е страшно, езерото е страшно”. Тогава кръстили горното езеро “Страшното”, а долното, на самият художник – “Йончевото”.

 

 

Откъде тръгваме?

Хотел Мальовица

Еднодневната ни Рилска обиколка започва от хотел Мальовица. Той се намира в непосредствена близост до ЦПШ Мальовица. Паркингът на хотела е безплатен, но бързо се препълва. Наблизо има и платен паркинг, който струва 3 лв./ден. В долния край на паркинга, който е точно пред главния вход на хотел Мальовица, ще видите една пътека през гората. Там, на едно дърво е табелата и зелената маркировка, оказващи посоката към Йончевото езеро. Това е началото на маршрута ни.

Към Йончевото езеро
Началото на маршрута

 

 

Накратко за маршрута

Време без почивките: 5 часа и 30 мин. (стегнато ходене)

Време с почивките: 7 ч. 30 мин.

Дължина на маршрута: 14.06 км.

Калории: 1154 kcal

Средна скорост: 2.8 км/ч

Денивелация: 909 м.

Най-ниска точка: 1665 м. н.м.в.

Най-висока точка: 2391 м. н.м.в.

 

 

Подробно за маршрута

Ще разделя маршрута на 4 части, заради 4-те различни маркировки, които ще следваме.

  1. ЦПШ – Йончево езеро (зелена) – 1 час 20 мин.
  2. Йончевото езеро – Страшното езеро (синя) – 1 час 30 мин.
  3. Страшното езеро – х. Мальовица (жълта и червена) – 1 час 40 мин.
  4. Хижа Мальовица – ЦПШ – (синя) – 50 мин.

Първите 40 мин. пътеката е предимно сенчеста. След това почти до края на маршрута сенките са рядкост. Добре е да носите слънцезащитен крем или дрехи с дълги ръкави и крачоли. Шапките са силно препоръчителни. По пътя има чешми до Страшното езеро и на хижа Мальовица.

 

ЦПШ – Йончево езеро

Разстоянието от хотел Мальовица до Йончевото езеро се изминава за около 1 час и 20 мин. В този участък следваме зелената маркировка. Пътеката е много разнообразна. Редуват се изкачване и слизане, много стръмни и полегати, сенчести и слънчеви участъци, широки и тесни пътеки.

Първите 40 мин. пътеката е сенчеста и много приятна за вървене.

Към Йончевото езеро
На няколко места се прекосява реката.

След като се излезе от прохладната гора, следва много стръмно, но кратко (10 мин.) изкачване. След въпросния много стръмен участък се излиза на широко поле и до Йончевото езеро остават само 30 мин.

Към Йончевото езеро
След много стръмния участък следва широко поле и до Йончевото езеро остават около 30 мин.
Към Йончевото езеро
Последното изкачване преди Йончевото езеро
Йончевото езеро, Рила
Йончевото езеро – 2013 м.н.в.

 

 

Йончевото езеро – Страшното езеро

Частта от Йончевото до Страшното езеро се изминава за около 1 час и 30 мин. Тук вече следваме синята маркировка. Пътеката е предимно стръмна.

От Йончевото езеро трябва да тръгнете надясно и нагоре, покрай една голяма скала и плоча с образа на художника Христо Йончев.

Не тръгвайте покрай самия десен бряг на езерото, защото ще трябва да се върнете. Съвсем скоро ще стигнете до една скала, която играе роля на панорамна площадка към Йончевото езеро.

Йончевото езеро, Рила
Панорамната площадка над Йончевото езеро

От въпросната панорамна площадка следва около 40 мин. много стръмно изкачване.

Към Страшното езеро
След панорамната скала следва 40 мин. стръмно изкачване.

Не си мислете, че с това трудното е свършило – напротив! Трудното тепърва предстои. След 40-минутното драпане идва съвсем кратък полегат участък. След него идва своеобразното аматьорско скално катерене на четири крака.

Към Страшното езеро
Скалата прилича на стъпала, по които се катерим на четири крака
Към Страшното езеро
Още от скалното катерене към Страшното езеро

Напомня ми на изкачването на Вихрен откъм премката. Това е най-сложният за преминаване участък по маршрута. Докато внимавате къде да стъпите и къде да се хванете по време на аматьорското катерене, се оглеждайте за синята маркировка и не я губете.

Стръмното катерене на четири крака продължава около 20 мин. Скоро след като го преминете успешно, ще видите и заслонът и самото Страшно езеро.

Страшното езеро
Страшното езеро – 2465 м.н.в.
Страшното езеро
Страшното езеро и едноименния заслон

 

 

Страшното езеро – х. Мальовица

От Страшното езеро към хижа Мальовица
Към първото безименно езеро

Слизането от Страшното езеро до хижа Мальовица ни отне около 1 час и 40 мин. В тази част от маршрута следваме жълто-червената маркировка. Първоначално се минава покрай две безименни езера, които никак не отстъпват по красота и фотогеничност нито на Йончевото, нито на Страшното езеро.

От Страшното езеро към хижа Мальовица
Първото от безименните езера
От Страшното езеро към хижа Мальовица
Слизането към второто безименно езеро
От Страшното езеро към хижа Мальовица
Второто от безименните езера

 

След второто безименно езеро пътеката навлиза в гора от клекове.

Към хижа Мальовица
Гора от клекове

Имаме едно кратко изкачване, а след него едно дълго и мъчително слизане до хижа Мальовица (около 40 мин.). Колкото повече слизаме, толкова по-стръмно и натоварващо колената става вървенето. Наистина имах чувството, че няма край.

Към хижа Мальовица
Дългото и мъчително слизане към хижа Мальовица
Към хижа Мальовица
Слизането продължава, а жадуваната хижа Мальовица вече се вижда в далечината

 

 

Хапване на хижа Мальовица

Хижа Малжовица е доста популярна и често посещавана хижа в Рила. Тя е оправна точка към няколко интересни маршрута, сред които е и изкачването на връх Мальовица. През лятото тук гъмжи от туристи. Разбира се хижарите са добре подготвена да ги посрещнат с топли супи, салатки, скара и студени напитки.

 

 

Хижа Мальовица – ЦПШ

Последният участък от нашият живописен и малко тежък маршрут е връщането до ЦПШ и хотел Мальовица. За този етап не е нужно да се казва нищо, защото пътеката просто няма как да бъде сбъркана. Ако не виждате маркировки или табели, просто следвайте тълпата и след по-малко от час ще се озовете в изходната позиция.

5/5 - (12 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “Кръгов маршрут през Йончевото и Страшното езеро в Рила

  1. Прочетох Вашата статия, след като минах по този маршрут, и останах очарована от точното и емоционално описание и прекрасните снимки. Благодаря за идеите, които давате с Вашите пътеписи. С удоволствие ще черпя още вдъхновение за нови пътешествия!

  2. Чудесен маршрут! Няколко пъти съм минавал по него.
    малка забележка: Безименните езера са Прекоречките езера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *