От Говедарци до хижа Мечит – зимна разходка в Рила с деца

Хижа Мечит

Често избираме Рила за еднодневни разходки, защото е сравнително близо до София и лесно може да се избере някоя от многото хижи, до които е напълно постижимо да се стигне с деца, дори и през зимата. Споделяла съм и други идеи за зимни разходки с деца в Рила и за тях можете да прочетете в тази статия.

Един от най-забавните ни тазгодишни зимни маршрути е този от село Говедарци до хижа Мечит. Имахме страхотен късмет с времето. Случихме на слънце и то след обилен снеговалеж. Нагоре беше трудно, но пък слизането с шейните си беше епично.

Ето и подробностите:

 

 

Откъде тръгваме?с. Говедарци

Започваме нашата разходка в горната част на село Говедарци, след бунгала Говедарци. Там ще видите 2 широки места, обособени като паркинги, където можете да оставите колата си безплатно. Приблизителните координати на мястото можете да видите тук.

В зимни условия трудно бихте могли да продължите по пътя към хижата с лек автомобил или с т.нар. градски джип. Ако все пак имате причина и не можете/не искате да вървите, ще ви кажа, че по време на нашето пътуване видяхме високопроходими автомобили на около 15 мин. преди хижата.

 

 

Накратко за маршрута

Към х. Мечит

Време с почивките: 2 ч. 20 мин.

Време без почивките: 1 ч. 25 мин.

Разстояние: 3.7 км.

Денивелация: 448 м.

Около 10 мин. след паркинга над село Говедарци се стига до долната част на ски писта Говедарци, която не се поддържа, обрасла е с борчета и храсти, но е проходима за пешеходци дори в зимни условия.

Оттук имате 2 възможности:

  1. да тръгнете нагоре по самата ски писта и да спестите поне 30 мин. ходене
  2. да продължите по широкия, заобиколен и по-полегат път, по който от време на време може да се движат джипове или моторни шейни.

Ние тръгнахме по ски пистата. Изкачването беше трудно, заради немалката денивелация и заради неудобните зимни шушляци и грейки, с които бяхме екипирани.

На връщане се спуснахме с шейните по широкия и по-заобиколен път и това беше най-дългото и забавно спускане, което сме правили досега.

 

Подробно за маршрута

Към х. Мечит

Както споменах малко по-горе, 10 мин. след тръгването стигнахме до ски писта Говедарци и там продължихме нагоре по самата ски писта. Това беше най-стръмния и труден за преминаване етап от маршрута, на който спирахме най-често за почивка.

ски писта Говедарци
Долната част на някогашната ски писта Говедарци. Оттук продължихме стръмно нагоре по самата ски писта.

Преодоляхме първата част на т.нар. ски писта за около 1ч. 30 мин. с няколко спирания за кратки почивки. Стига се до място, където ски пистата пресича широкия и заобиколен път. На това място пресичаме и продължаваме отново по някогашната ски писта, но оттук нататък изкачването е значително по-полегато и приятно. Широката ски писта преминава в гориста пътека, а до хижата остават около 40 мин. вървене.

Към х. Мечит
В горната част на ски писта Говедарци, където преминаваме през гориста пътека. До хижата остават около 40 мин. вървене.

След около 20 мин. отново се излиза на широкия път и този път тръгваме по него (дясно). До хижата остават само 15-20 мин. вървене.

Към х. Мечит
Последните 20 мин. преди хижата се върви по широкия път.

 

Накратко за хижа Мечит

Хижа Мечит

Хижа Мечит се се състои от две сгради – стара и нова. В новата част е ресторантът, в който се предлагат супи, картофки, салати, скара и напитки. Готвят вкусно. През зимата местността около хижата е много подходяща за зимни игри и снежни човеци. Хижата се посещава и от много любители на зимните спортове. Ще видите много групи скиори и сноубордисти да се спускат някъде откъм върха.

Ако планирате изкачване на връх Мечит, бих ви препоръчала да предвидите и нощувка в хижата. Капацитетът за настаняване е 75 места и цената на нощувката е 20 лв. (цената е актуална към февруари 2021 г.) Допълнителна информация за нощувки и маршрути, може да получите като се обадите на на телефони 0886225576; 0896766167.

 

Екопътека Бели Искър – още една идея за разходка в района на с. Говедарци

Екопътека Бели Искър

Близо до село Говедарци се намира село Бели Искър, а в края на селото е едноименната екопътека. Ходили сме там милиони пъти, през всички сезони. Екопътеката е сравнително кратка – обхожда се цялата за около 1 ч. 30 мин. в едната посока,до еко-хижи Орловите скали. Хубавото е, че можете по всяко време да се върнете по асфалтовия път, който минава в непосредствена близост до екопътеката. На много места са изградени беседки с пейки, маси и огнища. Мястото е разкошно за семейни разходки, барбекю или просто бягство от града. Върви се в борова гора, а няколко пъти се минава над река Бели Искър по стабилни дървени мостове.

Прочетете още: Зимна разходка до хижа Скакавица + още 3 леки маршрута в зимна Рила

 

 

Къде да хапнете или да отседнете?

Хотел Свети Георги, с. Говедарци

В района на село Говедарци има изобилие от ресторанти и места за настаняване. Тази зима обаче вече няколко пъти посещаваме ресторанта на хотел Свети Георги. Менюто е разнообразно и вкусно, обслужването е чудесно, обстановката е приятна и се спазват всички противоепидемични мерки. Менюто в ресторанта е много примамливо за табиетлии като нас и всеки път се заричаме, че трябва да дойдем с преспиване. В ресторанта може да се плати и с карта.

Още информация за хотела можете да прочетете на сайта им, както и във фейсбук страницата им.

Хотел Свети Георги, с. Говедарци

5/5 - (6 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *