Сухото езеро и неговите водопади – из Рила с деца

Към Сухото езеро, РИла

Ще ви разкажа за един маршрут в Рила, който определено надхвърли очакванията ми. Решихме да си направим кратка следобедна разходка в един от най-красивите дялове на Рила. Очаквах да е интересно, защото когато има вода и езера винаги е много живописно, но гледките, които видяхме по пътя и водопадът-изненада накрая направиха разходката ни да се помни дълго.

Ето и подробностите:

 

 

Откъде тръгваме?

Кирилова поляна

Започваме разходката от местността Кирилова поляна. Тя се намира малко след Рилския манастир (~7 км.). До местността води чудесен асфалтов път и близо до началната точка има удобно място за паркиране. Близо до паркинга ще видите чешма и ресторант. Ако се огледате, зад въпросната чешма, на едно дърво ще видите жълта указателната табела за начало на нашия маршрут.  На табелата е дадено, че до Сухото езеро се стига за около 2 часа. На нас ни отне дори по-малко (1 ч. 50 мин.) и то с няколко кратки почивки. Пътеката е достатъчно широка, ясна и добре маркирана. Следваме зелената маркировка.

Близо до местността Кирилова поляна се намират други сравнително леснодостъпни рилски езера – Смрадливите и Рибните езера. Как да стигнете до тях, можете да прочетете в тази статия.

 

 

Подробно за маршрута

Към Сухото езеро, РИла

Първите 25 мин. пътеката е леко стръмна и много приятна.  Ще стигнете до местност, за която е предупредено с табели, че съществува лавинна опасност, след която започва доста по-стръмно, но пък кратко изкачване. Въпросният стръмен участък се преодолява за около 25 мин.

Кирилова поляна
В първите 25 мин. от маршрута.

Ще познаете, че сте изкачили най-стръмната част по една пейка, от която се открива една от най-живописните гледки, покрай които минаваме. Този участък прилича на истинска картичка. Скалистите върхове в комбинация с прошарващата се есенна гора и простор наоколо ще ви харесат и определено ще ви се прииска да поседнете на пейката. Мястото е много фотогенично.

Към Сухото езеро, РИла
Един от най-живописните участъци по маршрута. До него се стига след кратко, но стръмно изкачване.

Оттук нататък пътеката е доста по-полегата и лека. След още 25 мин. разходка в гората ще стигнете до поредното интересно място с пейка по пътя. Интересното е кръстът и надписът издълбани в скалата – “Добре дошле монастирски гости” (буквално преписано). Счита се, че тази пътека била поклонническа и свързвала долината на река Бели Искър с Рилския манастир.

Пейката с надписа
При скалата с надписа “Добре дошле монастирски гости”

Около 20 мин. след въпросната пейка с надписа започва участъкът, който наричам “мястото с водопадите”.

Няколко снимки от “мястото с водопадите”

В далечината ще видите няколко водопада, стичащи се по отсрещните скали от доста високо. И така докато броите водопадите, без да разберете ще са минали още 15 мин. и ще видите бреговете на Сухото езеро.

 

 

Сухото езеро

Сухото езеро, Рила

Надморска височина: 1928 м.н.в.

Площ: 19,5 дка

Сухото езеро е свлачищно езеро. Това означава, че се е образувано след свличане на скали и между тях и планината се е запълнило с вода. Този тип езера обикновено са плитки и с времето се заблатяват. Името на Сухото езеро произлиза от факта, че понякога през лятото, когато е много горещо и сухо, езерото напълно пресъхва. Интересно е, че езеро не се отича през поток или река, а се отича в почвата под земята.

С това интересните места не свършват. Заслужава си да се отбиете и до водопада над езерото. Той се намира на няколко метра над левия му бряг.

Сухото езеро, Рила
Пътя към водопада над левия бряг на Сухото езеро

 

 

Големият водопад над езерото

Водопадът над Сухото езеро

Като един истински любител и ценител на водопадите, бих казала, че водопадът над Сухото езеро беше много красив, висок и пълноводен – точно както изглеждат любимите ми водопади. За да стигнете до него трябва да тръгнете по левия бряг на Сухото езеро. Пътеката е тясна и камениста, затова ако се разходждате с деца, трябва да помагате на някои места.

Сухото езеро, Рила
Пътеката по левия бряг на Сухото езеро към водопада

Когато стигнете приблизително средата на езерото, погледнете наляво и ще видите водопада. Той е разположен във високата част. Пътеката нагоре до него е утъпкана, но доста стръмна. Все пак достигането до самия водопад е напълно постижимо дори за неопитни планинари и деца.

Колкото повече прближавате към водопада, толкова по-малка част от него се вижда. Все пак може да отидете до него, дори да го пипнете.

Връщането обратно по същия път беше много лесно и бързо. Отне ни само 1 час и 20 мин.

 

Ако разполагате с още време и желание за разходки в Рила, вижте още Смрадливото и Рибните езера.

 

5/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “Сухото езеро и неговите водопади – из Рила с деца

  1. Здравейте, чудесни разкази и снимки, през кой месец бяхте там? Виждам, че вода е имало и предполагам е било на пролет или есен?

    Благодаря ви! С удоволствие ви чета!

    1. Здравейте, Ди, ходихме до Сухото езеро в средата на Октомври. Благодаря за милите думи, радвам се, че публикациите ми са интересни 🙂

  2. Здравейте, много благодаря за описанието на маршрутите и снимките които побликувате! Преминал съм няколко от тях – Кременски езера, Тевно езеро, х. Беговица – Зъба и всеки път всичко е прекрасно!
    С пожелание за здраве и още нови идеи!

    1. Здравейте, Боби, благодаря за коментара. Много съм щастлива, че съм успяла да ви мотивирам и сте останали с прекрасни спомени от преживяното 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *