Утробата – пещера и тракийски храм на брега на язовир Кърджали

Пещера Утробата

Пещера Утробата е един невероятен тракийски храм, разположен в дивата местност Тангардък кая, над хижа (вече хотел) Боровица. Ясно е откъде идва името – входът на пещерата наподобява женски полов орган. Тя е място, обвито в много мистика, необикновеност и уникалност. Засега тя е единствената пещера-утроба открита в България.

Преди да отидем до пещерата бях чела от различни източници за явлението, наподобяващо оплождането на тракийската Богиня-Майка от Слънцето, точно в 12 на обяд. Не дочакахме да видим този момент, но разходката и самата пещера бяха достатъчно интересни. Ето и подробностите:

 

 

Накратко за пещера Утробата

Утробата

Пещера Утробата е била тракийски храм. До входа на пещерата ще видите и типичните за тракийските светилища в Източните Родопи скални ниши. Тя е дълбока 22 метра. Доказано е, че входът и пещерата са съществували, но траките са прокопали и оформили последните метри до дъното.  По стените на пещерата целогодишно се стича вода, а в дъното е издълбан и олтар, символизиращ женската утроба и плодовитост.

Пещерата е открита в началото на този век, т.е. съвсем скоро и оттогава е обект на археологически и физични изследвания. Защо? През зимните месеци, когато слънцето е разположено ниско, се наблюдава интересно явление. Точно в 12 часа на обяд слънцето прониква и достига до олтара (утробата) на пещерата. Това явление символизира оплождането. През останалите месеци слънцето не достига до дъното (утробата) на пещерата.

Пещера Утробата
Скалните ниши на входа на пещерата

 

 

Накратко за пътеката

Към Утробата

До пещера Утробата е изградена екопътека с няколко беседки и пейки. Входът е свободен. Ако идвате от Кърджали или с. Главатарци, около 1.5 километра след хотел Боровица ще видите бяла табела, оказваща началото на пътеката. Приблизителните координати на мястото са 41.698882, 25.236383.

Към Утробата
Бялата табела в началото на пътеката към пещера Утробата.

Няма обособен паркинг, но можете да паркирате край пътя. До пещера Утробата се стига за около 1 час с нормално темпо и няколко кратки почивки. По пътя няма вода, затова носете достатъчно.

 

 

Подробно за пътеката

Пещера Утробата

Пътеката към пещера Утробата е сравнително лека и кратка. Бих разделила маршрута условно на 4, колкото са и беседките по пътя, защото участъците от беседка до беседка са някак си сходни по трудност и терен. Ще нарека беседките условно Б1 до Б4.

  • Началото до Б1 (10 мин.) – най-стръмния участък от маршрута
  • Б1 – Б2 (15 мин.) – каменист и леко стръмен участък, върви се в нещо като скалист улей
  • Б2 – Б3  (10 мин.) – леко стръмна и приятна гориста пътека
  • Б3 – Б4 (15 мин.) – сравнително полегата и слънчева пътека

Входът на пещерата е 5-6 мин. след Б4.

Към Утробата
Първите 10 мин. са най-стръмни.
Към Утробата
След първата беседка пътеката става малко по-полегата и камениста. Върви се в скалист улей.
Към Утробата
Последни 5-10 мин. до беседка 4. Пещерата вече се вижда в далечината.

След последната беседка (Б4) трябва да повървите още 5-6 мин по скалиста пътека до входа на пещерата.

Пещера Утробата
Входът на пещера Утробата

Входът на пещера Утробата е няколко метра високо в скалата, затова до него е монтирана стълба.

Щом влезете в самата пещера ще усетите осезателна промяна в температурата. Ние постихме пещерата в горещ летен ден, а вътре беше значително по-хладно и приятно.

Пещерата е дълбока само 22 метра, затова не са ви нужни допълнителни екипировки, за да я разгледате, напр. дрехи или фенерче.

Пещера Утробата
В пещера Утробата

 

 

Къде да хапнете?

Хижа Боровица

На по-малко от 2 км. от пътеката към пещера Утробата се намира хотел Боровица. Там освен на вкусна храна, можете да се насладите и на хубава гледка към един от меандрите на река Арда. Мястото е много интересно и за децата, защото в градината се разхождат свободно токачки, в отделна клетка могат да видят други птици, а дворът е много добре поддържан и е пълен със забавления за малките – батут, пързалка, люлки… Още за хотел Боровица можете да прочетете на сайта им.

Хижа Боровица
Дворът на хотел Боровица
Хижа Боровица
Поглед от х. Боровица към един от меандрите на река Арда
4.9/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *