Зимна разходка до хижа Скаквица с деца + още 3 леки маршрута в зимна Рила

Хижа Скакавица

Хижа Скакавица е една от сравнително лесно достъпните хижи в Рила. Пътеките до нея са ясни, добре маркирани и отъпкани през всички сезони. Ако нямате опит със зимни преходи, особено с деца, може да бъде добър вариант за „тестов“ преход.

Разказвала съм ви за хижа Скакавица. Близо до нея тече едноименната река, която е много богата на водопади. Те няма да бъдат обект на тази статия, но ако искате да разбере повече за тях, можете да прочетете тук.

Ето и подробностите за зимната ни разходка до хижа Скакавица:

 

 

Откъде тръгваме?

Зелени преслап, Рила

Разходката ни започва от разклона към местността Зелени преслап. Защо оттам? Защото краткото разстояние до местността не може да бъде преминато с обикновена лека кола в зимни условия. Въпросният разклон се намира на около 1 километър преди бариерата към хижа Пионерска и лифта към хижа Рилски езера. Приблизителните координати на разклона можете да видите тук.

Близо до разклона пътят е широк и могат да се паркират 10-тина коли.

 

 

Накратко за маршрута

Време с почивките: 2 ч.

Време без почивките: 1ч. 45 мин.

Разстояние: 5.4 км.

Средна скорост: 3.1 км/ч.

Денивелация: 351 м.

Калории: 365 kcal.

Най-ниска точка: 1555 м.н.в.

Най-висока точка: 1898 м.н.в.

Върви се изцяло в иглолистна гора. По пътя няма чешми, но има един извор. Водата е питейна.

 

 

Подробно за маршрута

Тръгваме от разклона към Зелени преслап. Пътят до там е широк и по него в зимни условия могат да се движат високопроходими коли, джипове и моторни шейни. Пеша изминахме разстоянието за 15 мин.

Зелени преслап, Рила
Пътят към Зелени преслап през зимата

В единия край на широката поляна в местността ще видите информационни табели. Пътеката минава точно до тях. От Зелени преслап продължаваме все по широкия път и следваме червената маркировка.

Зелени преслап, Рила
Информационните табели в местността Зелени преслап. Пътеката продължава точно до тях.

Пътят след Зелени преслап е широк и полегат, но в зимни условия по него могат да се движат само моторни шейни. По въпросния широк и полегат път се върви около 25-30 мин. След това ще стигнете до разклон надясно към хижа Скакавица.

Разклонът към хижа Скакавица. Отклоняваме се от широкия път.

Няма начин да го подминете. На мястото има достатъчно табели и маркировка. През целия път до хижа Скакавица следваме само червената маркировка.

След разклона пътеката става по-тясна. Върви се около 25 мин. по леко стръмна, тясна и много приятна пътека.

След разклона пътеката е тясна, леко стръмна и много приятна.

След това наклона става значително по-сериозен. Ще познаете началото на стръмното изкачване по дървените парапети. Пътеката върви на зиг-заг. Този много стръмен участък се преодолява за около 15 мин. Приблизително по средата на зиг-заг пътеката има и една пейка.

Стръмния участък и дървените парапети. Тази част се преодолява за около 15 мин.

В края на стръмното изкачване, свършват дървените парапети и до хижата остават още 20 мин. вървене по тясна и сравнително полегата пътека.

Последни местри до хижа Скакавица

 

 

Накратко за хижа Скакавица

 

Хижа Скаквица е първата високопланинска хижа в България. Нощувка в хижата струва 15 лв.(цената е актуална към януари 2020). Стаите са топли дори в зимни условия.

Нашата стая в хижа Скакавица

В хижата има столова, но през зимата менюто не е много разнообразно. Добре е да носите достатъчно суха храна.

Близо до хижата се намира най-високият водопад в Рила – Рилска Скакавица. Дори в зимни условия пътеката до него е отъпкана. Ако не ви се струва удачно да стигнете до подножието му с деца, можете да го погледнете отдалече. Вижда се съвсем ясно след първите метри по пътеката към него. По заобикалящите хълмове също тече вода отвсякъде, която през зимата замръзва и прилича на висящи игли.

Водопад Рилска Скакавица през зимата, погледнат от началото на пътеката.

На сутринта заваля сняг на парцали. Беше магично, чак не ни се тръгваше. По целия път на връщане валя. Беше страхотна разходка, страхотен ден и страхотен спомен.

Сутринта на хижа Скакавица.
По пътя на връщане

На връщане се отклонихме и до водопадите по река Скакавица. През зимата те са “скрити” под лед и сняг.

Водопадите по река Скакавица през зимата

 

 

Още 3 идеи за еднодневни разходки в зимна Рила

 

 

1. От лифт Рилски езера до хижа Ловна

Време за вървене на отиване: 1 час. 15 мин. + 10 мин. придвижване от пракинга на х. Пионерска до лифта

Паркинг: 5 лв.

Пътеката до хижа Ловна е широка и леко стръмна. Тя е идеално маркирана и има достатъчно табели, показващи вярната посока. През зимата пътеката е особено бяла, чиста и красива. По нея се движат моторни шейни. Ние носихме нашата детска шейна и на отиване беше малко по-трудно да дърпаме ту едното, ту другото дете. Усилията обаче напълно си заслужаваха, защото спускането на връщане беше много забавно. Връщането беше значително по-бързо. Отне ни 45 мин.

Пътеката към хижа Ловна

Хижа Ловна е много уютна и гостоприемна през всички сезони. В хижата се предлага разнообразно и вкусно обедно меню. Пред хижата има широка поляна, която през зимата си плаче за един снежен човек, бой със снежни топки или други игри в снега.

Снимки от хижа Ловна през зимата

 

 

2. От ЦПШ до хижа Мальовица

Време за вървене на отиване: 1 час. 25 мин. 

Паркинг: 5 лв.

Дистанция: 2.9 км.

Денивелация 263 м.

Класически зимен маршрут, подходящ за малки и големи е този от ЦПШ (Централна планинска школа) до хижа Мальовица. Тръгва се от местността Мечата поляна, в която се намира и самата ЦПШ. В местността има и ски писта с 2 ски влека. Пътеката към хижата и върха започва в единия край на Мечата поляна, зад единия от ски влековете.

Начало на пътеката към хижа Мальовица и едноименния връх.

Подобно на маршрута до хижа Ловна, този също е широк и леко стръмен. Пълно е със семейства с деца, влачещи шейни. Качването до хижата е малко по-трудно, но спускането с шейната на връщане е страхотна забава. На отиване трябва да сте предпазливи при разминаването с деца с шейни, скиори или сноубордисти. На връщане, ако се спускате с шейна, пазете пешеходците.

Пътеката към хижа Мальовица през зимата

Хижа Мальовица посреща туристи целогодишно и пътеката до нея е широка и добре обозначена със синя маркировка. В самата хижата има столова и се предлагат супи, скара, картофки, червено вино и чай. Тя е основната отправна точка за покоряването на връх Мальовица. В зимни условия това начинание е подходящо само за опитни планинари с подходяща екипировка и оборудване.

Хижа Мальовица през зимата

 

 

3. От разклона за хижа Вада до самата хижа

Време за вървене в едната посока: 1 час и 45 мин.

Разклонът за хижа Вада се намира на около 6-7 километра преди ЦПШ Мальовица, в непосредствена близост до база Гюлечица. Пътят до хижа Вада е широк и полегат. По него в зимни условия могат да се движат високопроходими коли и моторни шейни. Пътеката е просторна и еднообразна, но все пак е красива. По пътя видяхме много следи от зайци и лисици.

Разклонът към хижа Вада

 

По пътеката към хижа Вада

В хижа Вада правя страхотна боб чорба. С това я запомних.

Боб чорба в хижа Вада

От хижа Вада до хижа Ловна има маркирана пътека, която е проходима и през зимата.

Хижа Вада
4.6/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *