Кастория – идилия край езерото с птиците

Кастория

Ако харесвате комбинацията от планина, езеро, стар град и дружелюбни птици, то Кастория е градче, в което ще се влюбите. Планината няма да е обект на тази статия, но пък тя придава особен чар на цялостния изглед на Кастория. Определено най-впечатляващото в района е езерото Орестиада (Orestiada). Градът е разположен на хълмист полуостров в самото езеро.

Езерото Орестиада ми напомня на Керкини, защото около него живеят много птици. Е, няма ги розовите фламинги, но пък досегът с пернатите е доста по-близък. Повечето животинки са много дружелюбни и са една от основните атракции в Кастория, както за местните, така и за туристите.

Напълно обичайно е да минете покрай ято патици, препичащи се на поляните по брега. Ако сте от ранобудните, може да се натъкнете на рибари, “нападнати” от пеликани, чакащи да им хвърлят дребнни риби. Разхождайки се по крайбрежната алея неминуемо към вас ще се приближат група лебеди, очакващи да им подхвърлите хляб.

Дойдохме в Кастория в началото на март. Времето беше студено, но слънчево – идеално за разходки. Ето и подробностите:

 

 

Как да стигнете до Кастория?

Най-лесният начин да стигнете до Кастория е с кола. Градчето се намира малко встрани от основните гръцки туристически дестинации и е сравнително далече от граничния пункт Кулата-Промахон. Кастория е на около 2 часа път с кола от Солун. Ако пътувате с деца е много вероятно пътуването да им омръзне, затова е добре да предвидите повече почивки и интересни места по пътя. Ние съчетахме нашето пътуване с разходка до водопадите на Едеса.

 

Тол такси

Ако решите да пътувате изцяло по магистрала и не се отбивате по второстепенни пътища, ще бъдете таксувани на следните няколко места (в едната пососка):

  1. Веднага след преминаване на граничния пункт Кулата – Промахон – 2.4€
  2. По магистрала Egnatia Odos, в участъка до Козани (Kozani) – 3 пункта (1.2€ + 2.1€ + 2.2€)

Ако съчетаете пътуването до Кастория с посещение на водопадите на Едеса ще заобиколите, но пък ще спестите част от магистралните такси (т.2) и ще видите едни от най-впечатляващите водопади в Гърция.

 

 

Накратко за Кастория

Костур или Кастория, България или Гърция … понякога наистина не разбирам защо хората са измислили границите. Все пак Кастория е град, който в наши дни се намира в административната територия на Гърция, а в миналото (до Междусъюзническата война през 1913 г.) е бил на българска и е носел името Костур.

Градчето е богато на история и забележителности. Разхождайки из стария град ще видите голяма част от запазените стари, възрожденски църкви и архитектурни паметници, които много напомнят на българските.

Наред с природните и културни атракции, градът се слави и с търговия на едро и дребно с кожи. На път и през път ще виждате магазини и складове за кожи и кожени изделия. Този тип търговия в Кастория датира още от 16 век и до ден днешен процъфтява.

 

 

Какво да видите?

Крайбрежната алея

Основното, което привлече нашето внимание в Кастория, са езерото, птиците и кокетната крайбрежна алея в града. Тук патките и лебедите са градските домашни любимци. Многобройни са и са навсякъде. Препичат се на групи или хаотично пресичат главната улица, минаваща покрай брега.

По крайбрежната алея (особено южната) са изградени множество пейки и кафенета, подходящи за дълго съзерцаване на езерото и неговите „домашни любимци“.

 

Манастирът

Ако решите да направите пълна обиколка на полустова, в чиято основа е Кастория, неминуемо ще забележите манастира „Дева Мавриотиса“ (Panagia Mavriotissa). Той се намира на най-отдалечения бряг на полуострова. В него се съхраняват интересни и много стари (12-13-ти век) стенописи и икони. Типично за Балканските манастири, стенописите са изрисувани и от външната част на църквата. Интересен факт е, че по времето на османското робство, всички очи на светци върху стенописите са премахнати.

Ако манастирът не ви впечатли, то няма как да останете безразлични към тишината и идилията на езерото. Понеже в тази част го няма градският шум, езерото изглежда някак по-гладко и спокойно. В тази му част е по-вероятно да видите пеликаните и рибарите с дървени лодки, които вероятно също са избягали от шума.

 

Рибарите

В по-отдалечените от града брегове на езерото е много вероятно да видите рибари с дървени лодки. Интересното е, че изхвърлят дребния си улов и около тях се скупчват огромни ята пеликани. Представете си тези големи птици, размахващи още по-големите си крила, изправени над водата как скачат, за да сграбчат рибите.

Рибарите явно са свикнали с това да ги гледат, да ги снимат и понякога правят шоуто с храненето на пеликаните по-интересно като хвърлят рибите по-нависоко и по-надалеч. Много са атрактивни.

 

Старият град

Кварталът със старите къщи на Кастория е едно от онези места, където да се изгубите. Сградите са архитектурни паметници от най-процъфтяващия период на града – 17-ти и 18-ти век. Много от тях са превърнати в музеи.

Интересни са и множеството базилики, повече от 60 са. Всъщност Кастория е известна със своите църкви. Те са строени в различни етапи от историята на града и са много различни по тип и големина. Някои са вкопани, други са големи и пищно украсени. Една от най-старите базилики е Panagia Koumpelidiki (9-ти век). Тя е много малка, прилича на параклис.

Църквата Panagia Koumpelidiki

 

Залезът

Залезът си е хубав навсякъде. Не пропускайте да видите залязващото слънце и розовото небе и над езерото Кастория. В комбинация с плуващите птици, шума на вълните, изоставените дървени лодки и стърчащи папрати е наистина великолепно. Привечер хората се разотиват и крайбрежната алея става по-тиха и романтична.

 

 

Къде да хапнете?

В Кастория е пълно с ресторанти и таверни, където ще ви предложат ястия за всеки вкус. Ние посетихме 2 от местата.

Ta Kimata (Вълните). е традиционна рибна таверна Обядвахме тук и ни допадна. Привлече ни това, че е разположена на тераса над самото езеро и освен добрата храна, се предлага и хубава гледка. Ако харесвате типична гръцка храна – риба, тарама хайвер, октоподи, калмари, тичквички – това е мястото. Добро обслужване и разумни цени. Намира се на северния бряг. Точното местоположение можете да видите тук. Ето я и фейсбук страницата им.

Терасата на таверна Ta Kimata

 

Друг много приятен ресторант е Krontiri. Той не е като типичните гръцки таверни, но също много ни допадна. Храната е много вкусна. На място се приготвя вкусен хляб. Чудесно и уютно местенце, разнообразно меню, много вкусна храна и много учтиво обслужване. Ето ги и  точното местоположение и фейсбук страницата им.

Ресторант е Krontiri
4.8/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *