Едеса – град на вода и водопади

Водопад Едеса

Едеса е малък град, който се намира в административните граници на съвременна Гърция. Разбира се границите са напълно безсмислено понятие и в исторически план са се променяли многократно. В миналото този град е бил на територията на България (до Междусъюзническата война през 1913 г.) и е носел името Воден. Име, което напълно му подхожда, имайки предвид колко реки, канали, вода и водопади се изливат през него.

Съвременното му име, Едеса, също е свързано с водата. То произлиза от фригийската дума за вода. Реката, която тече през града се нарича Edessaios – Вода. Из града всичко носи името “вода” или “водопад” на един или друг език.

Минавайки през града ще прекосите много мостове, канали и реки, които накрая се събират и се изливат с мощен грохот от ръба в края на града. Там е и най-атрактивното място в Едеса – паркът с двата изключително мощни и високи водопада.

 

 

Как да стигнете до Едеса и водопадите?

За да видите водопадите и каналите на Едеса ви е нужен не повече от половин ден. Често разходката до Едеса се съчетава с екскурзия до минералните извори на Лутраки (Pozar Baths, Λουτρά Λουτρακίου) или древния Солун. Ние минахме през града, на път към Кастория.

Най-удобният начин да стигнете до водопадите на Едеса е с кола. След като преминете граничния пункт Кулата – Промахон трябва да продължите по магистралата, докато стигнете до околовръстния път на Солун. Там следвайте големите и ясни табели за Edessa.

От граничния пункт до Солун се стига за около 1 час и половина, а от Солун до Едеса има още малко повече от 1 час.

Тол такси

Веднага след преминаването на границата ще бъдете таксувани 2 евро (тол такса за леки коли). След като стигнете до околовръстния път на Солун ще бъдете таксувани с още 1.20 евро (тол такса за леки коли в участъка Солун – Вериа, магистрала Egnatia Odos).

В Едеса

Приближавайки Едеса ще видите, че градът е разположен върху плато, от което се излива единият от водопадите. Той се вижда ясно още с приближаването към града.

В Едеса има достатъчно табели, оказващи посоката до парка с водопадите. В непосредствена близост до парка е изграден голям и удобен паркинг, който е напълно безплатен. Приблизителните координати на паркинга можете да видите тук.

 

 

Водопадите

Водопадите на Едеса са много лесно достъпни и подходящи за разходка дори за бебешки колички. Реките и каналите са напълно обезопасени със стабилни парапети.

В парка има 2 много високи и мощни водопада.

Левият водопад се нарича Каранос (Karanos), а десният се нарича Ламда (Lamda). И двата са високи приблизително по 70 метра.

Първият, Каранос, е по-популярния от двата. Той е символът на Едеса. Можете да минете дори зад него и да погледнете през неговата водна завеса.

Първият водопад, Каранос
Зад първия водопад, Каранос и поглед от другата му страна

Вторият водопад, Ламда, е някак скрит и се намира непосредствено до първия. До него не се стига съвсем лесно, защото пътеката, която води към него е тясна, мокра и тревиста. Трябва да слезете до подножието на първия водопад и да минете по металния мост пред него. На снимката по-долу се вижда въпросния метален мост, който ще ви отведе до водопада Ламда.

Над първия водопад, Каранос. Долу се вижда металния мост, който води към втория голям водопад, Ламда.

Вторият водопад никак не отстъпва по височина и мощ на първия. Той се състои от няколко каскади и е доста по-широк от Каранос. Пътеката ще ви отведе толкова близо до него, че ще усещате бушуващата вода, вятъра и пръските по себе си.

Вторият водопад, Ламда
Пред водопад Ламда

Ако решите да се приближите до втория водопад с деца трябва да сте предпазливи и да им помагате с преминаването през мучурливата и тревиста пътека към него.

Още снимки от парка и водопадите на Едеса

 

 

Къде да хапнете?

В Едеса е пълно с ресторанти, но мястото, което на нас ни беше препоръчано и което много ни допадна е Ousíes. Намира се на 5-10 мин. пешеходно разстояние от парка с водопадите.

Наричам го “ресторанта с миньоните”, заради малките, жълти фигурки по прозорците. Чудесна храна и обстановка, разнообразно меню, любезно и бързо обслужване. Може да се плати и с карта. Хареса ни и го препоръчваме. Можете да научите повече за ресторанта от фейсбук страницата им.

5/5 - (8 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

One Reply to “Едеса – град на вода и водопади”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *