От Копитото до хижа Камен дел – на Витоша с деца

Хижа Камен дел

Отново сме в планината Витоша и отново се отправяме на лежерна и приятна разходка с деца. Понякога наричам Витоша “детската планина”, защото е пълна с леки и добре маркирани пътеки, подходящи за деца. Дори не е нужно да се носят раници с много багаж, защото хижите са сравнително близо една до друга и предлагат топла храна и чиста, планинска вода.

Този път избрахме кръговия маршрут Копитото – х. Момина скала – х. Камен дел – Копитото. Ще разделя маршрута на “отиване” и “връщане”, т.като ще се върнем по малко по-различен път.

Този кръгов маршрут включва и краткия участък от хижа Момина скала до хижа Камен дел. Първоначалната ни идея беше просто да се разходим до хижа Момина скала, но това разстояние ни се стори прекалено кратко, затова удължихме разходката до любимата ни хижа на Витоша – Камен дел.

Ето и подробностите:

 

 

Откъде тръгваме?

Започваме разходката от добре познатата телевизионна кула в местността Копитото. До местността няма обществен транспорт и единствения начин да стигнете до там е с кола. Непосредствено до самата кула има достатъчно широко място, където можете да паркирате колата си. До “паркинга” ще видите стъпала и малка, бяла табела, оказваща началото на маршрута ни.

 

 

Накратко за отиването

Време с почивките: 1 ч. 28 мин.

Време без почивките: 1 ч. 13 мин.

Разстояние: 3.94 км.

Средна скорост: 3.2 км/ч

Денивелация: 298 м.

Върви се почти изцяло в прохладна и широколистна гора.

 

 

Подробно за отиването

Тръгваме нагоре по стъпалата при телевизионната кула “Копитото” и след около 25 мин. през просторна гора се стига до разклона за хижа Планинец. На мястото ще видите пресъхнала чешма. Тук следваме табелите към хижа Момина скала и тръгваме наляво.

Разклонът за хижа Планинец. Тръгваме в посока хижа Момина скала.

Около 20 мин. след въпросната пресъхнала чешма ще стигнете до самата хижа Момина скала. Няма как да я сбъркате. Пред нея има широка поляна с много пейки, маси, беседки, шезлонги, ресторант, дори волейболно игрище.

По пътя от Копитото до хижа Момина скала

Поляната пред хижа Момина скала

Продължаваме по моста над Боянска река, който се намира пред самата хижа Момина скала. Мостът е пред хижата, а не пред ресторанта. Ресторантът и хижата са в двата края на гореспоменатата поляна и са две отделни постройки.

Следвайте табелите за Боянския водопад и хижа Есперанто. Около 10 мин. след хижа Момина скала ще стигнете до разклона за Боянския водопад. Тук тръгваме надясно, накъдето сочат табелите за хижите Есперанто и Камен дел.

Разклонът за Боянския водопад. Тук тръгваме надясно към хижа Камен дел.

Около 10 мин. след въпросния разклон ще минете покрай изоставената хижа Есперанто, а още 20 мин. след нея е и любимата ни хижа Камен дел.

Хижа Камен дел
Хапване в хижа Камен дел.

 

 

Накратко за връщането

Време с почивките: 1 ч. 30 мин.

Време без почивките: 1 ч. 21 мин.

Разстояние: 5.12 км.

Средна скорост: 3.7 км/ч

 

 

Подробно за връщането

След кратка почивка и хапване в хижа Камен дел тръгваме обратно по почти същия път. Минаваме покрай хижа Есеперанто, а 5 мин. след нея е разклонът за Боянския водопад и Копитото. Това е мястото, където се откланяме от пътя, по който дойдохме. Ще се върнем по малко по-различен маршрут.

Разклонът за Боянския водопад и Копитото. Тръгваме надясно. Наляво е хижа Момина скала и пътя, откъдето дойдохме.

Още 5 мин. по-нататък е разклонът към Боянския водопад и квартал Бояна. Продължаваме направо по широкия и полегат път към Копитото.

Разклонът за Боянския водопад и квартал Бояна

Скоро ще стигнете и до малък, дървен мост над Боянска река.

Дървен мост над Боянска река

Около 10-15 мин. след дървения мост ще стигнете до място, където с леко отклонение (10-тина крачки) от основната пътека ще се озовете на широка поляна с невероятна гледка към София.

Съвсем леко отклонение от основната пътека и гледката към София

10-15 мин. след “отклонението с гледката към София” е хотел Копитото, а още 10 мин. след хотела, по асфалтовия път нагоре, е и телевизионната кула, откъдето тръгнахме.

Последни метри до хотел Копитото
10 мин. след хотел Копитото, по асфалтовия път нагоре, е телевизионната кула.

Една вметка – в участъка между “отклонението с гледката към София” и хотел Копитото ще минете през нещо като “кръстопът”. Там трябва да тръгнете надясно и надолу. Ако тръгнете наляво и нагоре ще излезете при пресъхналата чешма, покрай която минахме първоначално.

4.9/5 - (11 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

4 Replies to “От Копитото до хижа Камен дел – на Витоша с деца

 1. Супер маршрут и много добре описан. Възползвахме се днес и изключително много ни хареса

 2. Благодаря за точното описание на маршрута 🙂
  Пробвахме го вчера с 4г ми син. Много му хареса!

  1. Здравейте,
   Много красиви снимки,които изкушават за разходка.Дали пътят е подходящ за количка с бебе с по-големи гуми?

   1. Здравейте, Боряна, по-скоро не бих рискувала с бебешка количка, може би бих използвала слинг или раница тип самар. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *