10-те най-задушевни хижи на Витоша в моята субективна класация

Хижа Камен дел

Обичам планината Витоша. Обичам да поглеждам към нея, знаейки че тя винаги ще ме приеме, когато искам да избягам от ежедневните стрес, трафик и битовизми. Харесва ми мисълта, че за по-малко от 30 мин. ще съм планината и ще хапвам топла супа насред гората. Планината Витоша е огромен приоритет на всички жители на София.

Със семейството ми често отскачаме до хижите само за по един обяд сред природата, често придружен с лека разходка. Били сме в повечето хижи на Витоша и сега ще споделя къде и защо сме се чувствали най-добре.

Долуописаната класация е напълно субективна. Преди да продължа, бих искала да отбележа, че сме посетили споменатите хижи, но не сме спали в нито една от тях. Моята субективна класация е направена на база усещане за задушевност, гостоприемност, уют, впечатления за храната и достъпността на хижите. Освен това не сме посетили абсолютно всички хижи и заслони на Витоша.

И така, ето я и моята напълно субективна класация:

1. Камен дел

Хижа Камен дел

Без да се замисля, на първо място поставям хижа Камен дел. Харесват ми симпатичните самоделни масички и столчета, които са много атрактивни за децата. Харесва ми това, че до нея не се стига лесно с кола. Харесва ми как кокетно  прозорците са украсени със саксии и сувенири. Там се чувстваме особено добре. Не знам дали е заради миризмата на бор и тишината или заради вегетарианската шкембе чорба, но винаги ходим там с голямо удоволствие. Не оставайте с погрешни впечатления, че сме вегетарианци – о, не! Скарата пред хижата и нещата, които “произвежда” са още по-привлекателни за чревоугодници като нас.

Другото, което сред хижите на Витоша съм виждала единствено в Камен дел, е чаят и по-точно това, че е напълно безплатен и всеки е свободен да си налее колкото поиска. Чаят е от билки, набрани от околностите и чайниците се подгряват на голямата печка в средата на столовата. Хижата и обстановката са такива, каквито трябва да бъдат според мен във всички планински хижи. Прекрасна хижа!

До хижа Камен дел се стига най-лесно и бързо от хижа Момина скала, която пък е съвсем леснодостъпна с кола. Още за кратката 30-минутна разходка от хижа Момина скала до хижа Камен дел можете да прочетете в тази статия.

Хижа Камен дел през пролетта

Хижа Камен дел през зимата

2. Еделвайс

Хижа Еделвайс

На втора позиция, само “на милиметър” след Камен дел поставям хижа Еделвайс. Храната е нещото, заради което бих се замислила дали да не я поставя дори на първо място. Единствената причина, поради която не е на първа позиция е това, че е лесно достъпна с кола.

На хижа Еделвайс също се чувстваме особено добре. Харесва ми как се съобщават готовите поръчки на един микрофон, напомня ми на пристигащите и заминаващи влакове на ж.п. гарата. Шегата настрана, наистина готвят чудесно и за разликата от повечето хижи, където храната е предимно супи, скара и картофки, тук се предлага и сравнително богато обедно меню. Разбира се за тази вкусна храна ще се наложи и да почакате, защото през почините дни, опашката става доста дълга.

Хижата е разположена насред борова гора, какво по-хубаво от това. До нея се стига най-лесно с кола. За хижа Еделвайс трябва да се отклоните при хижа Офелиите и да продължите още 3-4 мин. по асфалтовото шосе, отдясно на хижа Офелиите.

До хижа Еделвайс може да се стигне и пеша за малко повече от час от местността Златните мостове, с бавно детско темпо. Още за маршрутът от Златните мостове до хижа Еделвайс можете да прочетете в тази статия.

 

3. Офелиите

Хижа Офелиите

Любима и леснодостъпна хижа на Витоша е Офелиите. Това, което не съм виждала и опитвала по другите хижи е копривената каша. Всъщност там имахме възможността да опитаме “това нещо” за първи път изобщо. Харесвам много и отношението на хижарите към туристите – винаги са усмихнати и отговарят с чудесно чувство за хумор. Пред хижата на широката поляна има много пейки с маси и една беседка, а до един голям бор е завързан един от пазачите на хижата.

Друга причина за високата позиция на хижата в класацията ми е пилешката супа, която е любима на големият ми, изключително злояд син. Поздравления на готвача и за нея!

До хижа Офелиите се стига лесно с кола. Намира се на около 10 мин. шофиране от местността Златните мостове и на около 25 мин. шофиране от последните къщи на квартала Бояна. Пред хижата има голям и напълно безплатен паркинг.

Хижа Офелиите през есента

Хижа Офелиите
Хижа Офелиите през зимата

4. Селимица

хижа Селимица

Добре дошли и от другата страна на планината Витоша, откъм Перник. Поставям хижа Селимица на четвърта позиция заради изградената до нея екопътека край реката. Освен това в района има и един манастир (не е отворен постоянно), което прави района още по-атрактивен. На тази хижа ходим обикновено с приятели и може би затова имам доста добри спомени, свързани с нея. За мен хижа Селимица е място в планината, посещавано винаги с добра компания, бира и топла супа след разходка с деца.

До хижа Селимица може да се стигне с кола за около 10 мин. шофиране от село Кладница. Другият по-приятен вариант е през екопътеката, която е на около 30-40 мин. пеша преди хижата. Още за екопътеката на здравето и Кладнишкия манастир можете да прочетете в тази статия.

хижа Селимица

 

5. Планинец

Хижа Планинец
Пейки, маси, шезлонги и беседки пред хижа Планинец

Когато чуя за хижа Планинец, първата дума, която ми идва на ум, е “медитация”. Първото ни посещение на хижата беше в един слънчев пролетен ден. Спомням си как се препичахме като гущери на шезлонгите пред хижата и не ни се тръгваше от там. Слънчевите лъчи не бяха така парещи, а напротив сякаш галеха и не бягахме от тях, а напротив търсхме ги. Харесвам и храната на хижа Планинец, най-вече разнообразното обедно меню.

До хижа Планинец може да се стигне с кола. Има достатъчно голям паркинг. Ние предпочитаме да направим кратка 45-минутна разходка от Дендрариума. Минава се през гората през много приятна и леко стръмна пътечка, за която ще ви разкажа в друга статия.

6. Момина скала

Хижа Момина скала
Голямата поляна пред хижа Момина скала

Харесвам хижа Момина скала заради огромната поляна преди хижата. Често я посещаваме, не толкова заради поляната или заради самата хижа, колкото за това, че е отправна точка към няколко много кратки и приятни маршрута. Храната и обстановката в хижа Момина скала са чудесни, но често предпочитаме да отскочим за 30-тина минути до любимата ни хижа Камен дел. Понякога избираме и ресторантът, който е в другия край на голямата поляна. Вариантите са много.

Хижа Момина скала е отправна точка и към най-високият водопад на Витоша- Боянският водопад.

До хижата се стига най-лесно с кола. Трябва да се отклоните към местността Златните мостове, да ги подминете и да продължите още около 10 мин. с колата.

Хижа Момина скала през пролетта

Хижа Момина скала през зимата

7. Борова гора, Планинарска песен и Боерица

Хижа Боерица
Хижа Боерица
Хижа Борова гора
Хижа Борова гора
Хижа Планинарска песен
Хижа Планинарска песен

Слагам и трите хижи на една позиция, защото се намират много близо една до друга и според мен доста си приличат. Намират се в любима моя местност на Витоша – местността Боерица. Близо до хижите се намира и хотел Боерица. И на четирите места ще намерите целогодишно топла храна и приятна гледка към боровите гори наоколо.

До местността Боерица, хижите и едноименния хотел може да се стигне с кола за около 15 мин. от Златните мостове или за около 7-8 мин. от хижа Офелиите. Много приятен е и пешеходният маршрут от Златните мостове към местността Боерица, който отнема около 45-50 мин. Следвайте табелите към хижа Кумата, а малко преди хижата ще видите и табелата за местността Боерица.

 

8. Малинка

Хижа Малинка

Как сладко звучи само. Хижа Малинка е много кокетна – малка, спретната къщурка в боровата гора. Много е чаровна. Намира се на около 5 мин. пеша от хижа Офелиите. Минавали сме през нея и на път към хижа Еделвайс от Златните мостове. Много е привлекателна и подканваща да влезем и през зимата, защото коминът пуши, а през прозорците се вижда вътре как бумти огънят в камината.

9. Кумата

Хижа Кумата

Хижа Кумата е масивна, стара хижа. Разположена е насред борова гора. До нея се стига лесно с кола. Явно в нея се правят и рождени дни, защото при нашето посещение беше украсена с балони и поздравителни надписи.

Храната е прилична, обстановката е непринудена и приятна. Хижата се намира на възлова позиция  в планината и през нея минават много от основните маршрути в планината Витоша. Един много лек и приятен такъв е кръговият маршрут хижа Еделвайс – хижа Звездица – заслон Конярника – хижа Кумата – хижа Еделвайс.

Хижа Кумата
Столовата в хижа Кумата

10. Звездица

Хижа Звездица
Поляната пред хижа Звездица

Хижа Звездица ми напомня донякъде за хижа Момина скала заради голямата поляна пред нея. Хижата се намира на около 5-10 мин. пеша от хижа Еделвайс. До нея може да се стигне и с кола. Разположена е високо в планината, насред борова гора и е много приятно местенце за бягство от града.

Алеко, хижата – Майка

Хижа Алеко

Няма как да не спомена в класацията и хижата – Майка, Алеко. Тя е първата хижа на Витоша и една от първите в България. Хижа Алеко е едно от най-комуникативните места на Витоша, достъпно с лифт, с кола и с градски транспорт. През почивните дни гъмжи от народ, заради което я посещаваме сравнително рядко.

4.8/5 - (35 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

22 Replies to “10-те най-задушевни хижи на Витоша в моята субективна класация

  1. Частна е. Хижарят е особняк и пуска ХОРА САМО АКО Е НА КЕФ. Имали сме това удоволствие. Вътре е приказно и много, много чисто. Като приказна къщичка.

 1. Здравейте,
  Благодаря много за полезната и прекрасно илюстрирана със снимки информация. Пробвахме маршрута от хижа Момина скала до хижа Камен дел и прекарахме един чудесен летен ден.

 2. Здравейте. Автобус 63 до Златните Мостове ли стига или наблизо? След това, от Златните Мостове по екопътека ли трябва да тръгна към хижа Планинарска песен?

  1. Здравейте, г-н Найденов, автобус 63 спира в непосредствена близост до м. Златните мостове, на около 5 мин. от разклона към х. Кумата и х. Планинарска песен. За хижа Планинарска песен първоначално следвайте синята маркировка и табелите към х. Кумата. Пътеката върви упоредно до каменната река. Ще я познаете по жълтия парапет. 🙂

  1. Здравейте,прекрасно поднесена ценна информация!Интересува ме може ли да се нощува в някоя от хижите.

   1. Здравейте, Нели, доколкото знам може да се спи в хижите, но заради неясната и динамична ковид ситуация, бих ви посъветвала да се обадите по телефона предварително или да питате на място 🙂

 3. Привет на всички от проект Боерица/www.boeriza.eu/.
  БРАВО БРАВО БРАВО на Кремена.
  Тя е пример как хората трябва да обичат планината и да пазят хижите,заслоните защото са нашият дом особенно зимно време и при лошо време.Кремена чакаме те на Боерица на чай с ром.

 4. Ходила съм в Кумата, Офелиите, Звездица, Еделвайс, Алеко и Селимица. Пропуснали сме Камен дел и Момина скала. Мисля да наваксам. Еделвайс ми е любима, заради ХРАНАТА. Боже, обикновен качамак как правят само! И е на сносни цени. В Алеко и Селимица е много мръсно. Особено в Селимица, но пък екопътеката до нея ми е любима. Витоша е уютна и китна!

 5. Много високо Оценявам писанията ви!
  Благодаря ви!
  На мен лично ми помогнаха да се ориентирам кое кое е, понеже съм била на някои от тези места, но не можех да си спомня имената нито подходите и връзките между тях!
  Помогнахте да си припомня и когато ми се прииска да ги посетя отново 🙂

  1. Благодаря за доверието, Йоанна, много съм щастлива, че съм била полезна и съм успяла да Ви мотивирам за разходки в планината 🙂

 6. Поздравления за прекрасната и полезна статия.
  Не знам дали е много по темата, но искам да попитам дали близо до някоя от хижите има пикник зона, в която може да се пали огън?
  Идеята е да се направи пикник през деня, а за нощта да се спи в хижа.

  1. Здравейте, Вики и благодаря за положителния отзив 🙂 Не мога да съм полезна с информация за палене на огън в района на хижите. Бих ви посъветвала да се свържете с хижа, която ви харесва за преспиване и да питате хижарите дали е разрешено, кога, как и т.н. 🙂

 7. Здравейте! Благодаря на авторката за полезната статия. Искам да попитам както нея, така и останалите тук за препоръки за хижа, където може да се направи детски рожден ден с гости. Някъде, където да името скромен детски кът ( както на Бобови поляни на пример ) и да могат да сготвят за група от около 20 човека.
  Благодаря ви.

 8. Има и още хубави хижи на Витоша като Септември, Балканити, Композиторите,Горски пъб,Радиото,които също не са за пропускане!

  1. Здравейте, Дара, благодаря за допълването. Бих добавила и Червената шапчица, заслон Кикиш … всщност възнамерявам скоро да напиша нова, по-актуална статия. 🙂

 9. Здравейте. От провинцията сме и искаме да изкараме няколко дни на Витоша.Но сме с малко дете на 2.5 години. Препоръчате ни хижа подходяща за малки деца.Предварително благодаря.

  1. Здравейте, Владимир
   Повечето от хижите са леснодостъпни с кола, някои от тях са доста освежени и комфортни, като хотели. 🙂 Не сме отсядали в никоя от хижите, но може би бих препоръчала Планинец, Кукер или хотел Боерица. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *