От хижа Еделвайс до хижа Кумата – на Витоша с деца

От заслон Конярника до хижа Кумата

Планината Витоша изобилства от леки и кратки маршрути. Пълна е с хижи, които се намират на кратко разстояние една от друга, в които ще ви предложат поне една топла супа.
Хижа Еделвайс е една от любимите ми хижи на Витоша. Предимството ѝ пред останалите хижи за мен е най-вече храната. Недостатъкът е, че опашката за кухнята, особено през почивните дни, става много дълга и дори излиза извън хижата.
Маршрутът, за който ще ви разкажа е много приятен и почти изцяло полегат. Пътеката е широка и ясна, идеално маркирана и обозначена с табели. Подходящ е за семейства с малки деца, които нямат много опит с вървенето в пресечени местности. Маршрутът е х. Еделвайс – х. Звездица – местност Конярника – х. Кумата – х. Еделвайс. Тогава не хапвахме на хижа Еделвайс, но това си евъпрос на избор на всеки.

Как да стигнем до хижа Еделвайс?

Хижа Еделвайс

До хижа Еделвейс най-лесно и бързо се стига с кола. Почти до самата хижа може да стигнете с автомобила си. От Околовръстния път на София трябва да се отклоните към квартал Бояна. След 10-15 мин. се стига до разклона за местността Златните мостове, който трябва да подминете и да продължите до хижа Офелиите. От последните къщи на Бояна до хижа Офелиите се шофира около 20 мин. При хижа Офелиите трябва да се отклоните от главния път по тесния асфалтов път отдясно на хижа Офелиите. От там до хижа Еделвайс остават около 3-4 мин. шофиране. Последните метри до хижа Еделвайс са по черен и доста лош път, подходящ предимно за високопроходими джипове. Виждала съм и много леко коли на паркинга до самата хижа. Разбира се ако не ви е жал за колата може да опитате да стигнете до там.
До хижа Еделвайс не пътуват автобусите от градския транспорт. Ако не разполагате с личен автомобил, можете да стигнете до Златните мостове с автобус номер 63 или 163, които тръгват съответно от бул. Цар Борис III и от Националния исторически музей. От Зланите мостове до хижа Еделвайс се върви около 1 ч. (ако сте с деца добавете още около 15-тина мин.)

Откъде тръгваме?

Хижа Еделвайс

Пред хижа Еделвайс, където е табелата и входната арка на хижата, ще видите 3 пътеки – наляво, надясно и направо. Наляво се слиза към местността Златните мостове. Направо е пътеката към хижа Кумата. Надясно е хижа Звездица. Тръгваме надясно към хижа Звездица!

Хижа Еделвайс
Пред хижа Еделвайс пътеката се разклонява на три. Тръгваме надясно към хижа Звездица

Тъй като маршрутът е кръгов, може да бъде направен и в обратната посока – направо към хижа Кумата и обратно през заслон Конярника и хижа Звездица. Предпочитам „нашия“ вариант, защото пътят от Конярника до хижа Кумата е по-стръмен и предпочитам да го слизам, отколкото да го качвам.

Накратко за маршрута

От хижа Звездица до заслон Конярника

От хижа Еделвайс до хижа Кумата, независимо по кой от двата пътя решите да минете, се стига за около 1 час с детско темпо.

От хижа Еделвайс до хижа Звездица се стига за 5-10 мин.

От хижа Еделвайс до хижа Звездица
Алеята от хижа Еделвайс към хижа Звездица

От хижа Звездица трябва да тръгнете през широката поляна с пейки, маси, беседки и шезлонги, която е пред хижата. В края на тази поляна ще видите дървена пътека. Това е посоката за заслон Конярника и хижа Кумата.

Хижа Звездица
Поляната пред хижа Звездица
Хижа Звездица
Дървената пътека в края на полятаната пред хижа Звездица

От хижа Звездица до заслон Конярнира се стига за около 30 мин. Първоначало се върви през борова гора и пътеката е широка.

От хижа Звездица до местност Конярника

После пътеката става тясна, и след като излезете от гората ще стигнете до широко поле. Това широко поле е местност Конярника.

Местност Конярника
Местност Конярника

Около 10 мин. след като излезете от гората ще стигнете до заслон Конярника, където пътят се слива с „магистралата“ към Черни връх. При заслона ще видите табели – надясно за върха и наляво за хижа Кумата.

Местност Конярника
В далечината се виждат хората, тръгнали към Черни връх
Заслон Конярника
Заслон Конярника

Тръгваме наляво. Около 10 мин. се върви по широк път, а след това при един висок храст ще видите коловата маркировка да се отделя от въпросния широк път и да навлиза наляво в гората.

Местност Конярника
Широкият път към хижа Кумата
От заслон Конярника до хижа Кумата
При тозо храст пътеката се разклонява и тръгваме по по-прекият път през гората (по коловата маркировка)

Това е по-прекия път към хижа Кумата. Ние тръгнахме по коловата маркировка, въпреки че няма табели. Ако продължите по широкия път, ще стигнете до хижа Кумата, но много малко ще заобиколите.

След като се отклоните пътеката навлиза отново в борова гора. Минава се през няколко дървени моста, след което следва леко спускане. От разклона до хижа Кумата има около 10-15 мин. слизане по идеално оформена пътека, посипана с чакъл и пясък. До последните местри преди хижата са изградени стълби.

По пътя към хижа Кумата

Хапване на хижа Кумата

Хижа Кумата

На хижа Кумата се предлагат стандартно скара, картофки, супи, салати, бира и безалкохолни. Обстановката е непринудена, приятна и уютна.

 

Връщането към хижа Еделвайс, но по другата пътека

От хижа Кумата до хижа Еделвайс

За разнообразие бих ви препоръчала да се върнете по другата пътека към хижа Еделвайс. От паркинга на хижа Кумата тръгнете наляво, през самия паркинг, покрай едно мно малко изкуствено езеро. В началото пътеката се разклонява на 2, във вид на У-образен разклон. Там трябва да тръгнете по десния разклон.

От хижа Кумата до хижа Еделвайс
У-образният разклон до хижа Кумата, където тръгваме надясно към хижа Еделвайс

След около 15 мин. ще стигнете до разклона за Златните мостове. Там трябва да подминете разклона, не слизайте надолу, защото ще стигнете до Златните мостове.

От хижа Кумата до хижа Еделвайс
Разклонът към Златните мостове

След около 45 мин. се стига до хижа Еделвайс по много приятна, полегата пътечка. Първоначално се върви през гората, след това се излиза на открит терен, след което отново се навлиза в гората. Няма разклонения, няма място, където може да се объркате.

По пътя от хижа Кумата до хижа Еделвайс

4.8/5 - (18 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “От хижа Еделвайс до хижа Кумата – на Витоша с деца

  1. Благодаря Ви за старателно описания маршрут! Направихме си прекрасна разходка сред природата! Със сигурност ще пробваме и други предложени от Вас маршрути.

  2. Чуден маршрут! Живописен и приятен! Благодаря за споделената подробна информация, която за пореден път ми дава кураж да се справя сама с 2 деца в планината 🙂 прекрасно беше и ще повторим със сигурност!
    Благодаря 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *