От хижа Момина скала до хижа Камен дел – на Витоша с деца

Хижа Камен дел

Хижа Момина скала е отправна точка за доста популярни маршрути на Витоша. Оттам може би е най-лесният достъп до най-големия водопад на Витоша – Боянския водопад. Харесвам хижа Момина скала и най-вече широката поляна пред нея. Чувствам се все едно съм в Южния парк, само дето ги няма батутите и въртележките.
Посещаваме хижа Камен дел и зиме и лете, защото разходката до там е кратка и приятна. През лятото е много прохладно, защото пътеката е почти изцяло сенчеста. През зимата обичаме да носим и шейната и да се дърпаме и пързаляме. Когато гората побелее от сняг става невероятно красива. Като добавим и топлата супа, която ни чака в хижа Камен дел … мммм, мечта.
Маршрутът, за който ще ви разкажа е много кратък, много лек, подходящ за малки деца и „мързеливци“, които искат да се разходят, но не много надалеч и с не много натоварване, които искат да са в планината, но без да се налага да носят раница.

Как да стигнем до хижа Момина скала?

Хижа Момина скала

До хижа Момина скала се стига най-лесно с кола от местността Златните мостове. За Златните мостове трябва да се отклоните от Околовръстния път на София в посока Бояна. От последните къщи до Златните мостове се шофира около 15 мин. Трябва да се отклоните към местността, след това да продължите по павирания път, който заобикаля широката поляна с пейки и беседки. Пътят след въпросната поляна има няколко места с големи дупки, но са напълно преодолими с внимателно шофиране.

Близо до поляната пред хижа Момина скала има паркинг, на който можете да оставите колата. Там ще видите и един ресторанат и една сладкарница, но не ги бъркайте с хижата. След като паркирате трябва да продължите пеша около 3-4 мин. по асфалтовата алея до хижата.

Хижа Момина скала
Голямата поляна пред хижа Момина скала
Хижа Момина скала
Библиотека в планината – вземи, прочети и върни!
Хижа Момина скала
Поляната пред хижа Момина скала през зимата
Хижа Момина скала
Пред хижа Момина скала

Накратко за маршрута

От хижа Момина скала до хижа Камен делОт хижа Момина скала до хижа Камен дел се стига за 30-35 мин. Върви се почти изцяло в букова гора, която при хижа Камен дел вече е борова. Приблизително по средата на маршрута се намира хижа Есперанто. Тя изглежда отдавна изоставена.

Хижа Есперанто
Пред хижа Есперанто през зимата

Пътеката е с много лек наклон. От хижа Момина скала до хижа Есперанто имаме леко слизане, а след хижа Есперанто – леко изкачване.

От хижа Момина скала до хижа Есперанто

От хижа Момина скала до хижа Есперанто
Пътеката от хижа Момина скала до хижа Есперанто през зимата

Пред хижа Момина скала ще видите мост над Боянската река, а веднага след моста пътеката се разделя на две. За хижа Камен дел и за Боянския водопад трябва да тръгнете наляво или надолу покрай реката. След 5-10 мин. ще стигнете до друг разклон. Там наляво е пътят към Боянския водопад, а надясно е пътят към хижа Камен дел.

На разклоните има табели, следвайте ги, няма как да се объркате.

От хижа Есперанто до хижа Камен дел

От хижа Есперанто до хижа Камен дел
Пътеката от хижа Есперанто до хижа Камен дел през зимата

Връщането е по същия път обратно.

 

Хапване в хижа Камен дел

Хижа Камен дел
Хижа Камен дел е любимата ми хижа на Витоша. Не мога да обясня точно защо, просто се чувствам особено добре там. До хижата се стига само с високопроходима кола, което я прави сравнително по-малко посещавана и непренаселена.
Прозорците са украсени много кокетно със саксии, а отпред са подредени няколко самоделни маси и столчета – малки, някои приличатна гъби, като за деца. Хижата е заобиколена от борова гора, прекрасно е – мирише на бор, тихо е. Отпред често е запалена скарата, която привлича и да влезем вътре.

Хижа Камен дел
Столовата в хижа Камен дел

Столовата вътре е сравнително малка, но много уютна. По средата бумти печка на дърва, на която се подгряват чайниците с истински планински чай. Всеки е свободен да си налее от чая напълно безплатно. Истински гостоприемна хижа. Много приятно местенце.

От скарата отвън постоянно се внасят някакви невегетариански неща за чревоугодници.

Хижа Камен дел
Опитайте вегетарианското шкембе

 

Хижа Камен дел

Хижа Камен дел през зимата

4.7/5 - (21 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

9 Replies to “От хижа Момина скала до хижа Камен дел – на Витоша с деца

 1. При търсене на информация за хижа Камен дел, попаднах на вашата страничка. Чудесна статия, снимките към нея също. Хубаво е че има такива ценни и приятни за прочитане и разглеждане материали.

  1. Благодаря, Мариана. Радвам се, че снимките и статията са Ви харесали. Хижа Камен дел е любимата ми хижа на Витоша. 🙂

 2. И аз попаднах случайно на материала за хижата 🙂 Бях миналата година за пръв път на хижата и много ми хареса. Гледката от масичките към София е прекрасна, а гората пълни дробовете ти с чист въздух. Вкусните гозби, които се готвят на хижата допълват чудесната картинка! Снимките към статията са чудни!

 3. Здравейте,

  Може ли да се стигне пеша (до половин – един час) или с автобус от градския транспорт до х. Момина скала или Камен дел?
  Благодаря 🙂

  1. Здравейте, можете да стигнете с автобус номер 63 до местността Златните мостове. Оттам до х. Момина скала се върви около 45 мин. 🙂

  1. Здравейте, хижа Момина скала е на около 45-60 мин. от м. Златните мостове и х. Кукер. Оттам до хижа Камен дел се стига за около 30 мин. Работното време на х. Камен дел в последно време е динамично, заради пандемичната обстановка, затова следете актуалната информация на фейсбук страницата им: https://www.facebook.com/kamendelhut/ 🙂

 4. Здравейте. Днес си направих разходка от последната спирка на рейс 63 до хижа Камен дел, защото описанието ми хареса и в тази посока по алеите на Витоша не бях ходила. Според мен когато човек иска да се разхожда в планината, най-добре е да повърви малко повече, за да се наслади на природата и да се зареди с положителна енергия. Тръгнах с раница, но се подведох и не си взех щеките. На места има лека денивелация и участъци с доста камънаци, които не мен хич не са ми любими. Принципно в планината се ходи добре подготвен. Старите хора са казали: Без водичка и абичка в планината не се качвай! Аз казвам: Без раница и щеки, не се тръгва. И така, разстоянието измерено с крачкомер от последната спирка на 63 до хижата и обратно е 9.43км и 14,502 крачки за любителите на дългите разходки. Много е приятно, но удоволствието се губи когато в ден като днешният имах усещане, че се разхождам по Витошка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *