От Златните мостове до хижа Еделвайс – на Витоша с деца

От хижа Кумата до Златните мостове

От местността Златните мостове, в планината Витоша, започват много маршрути и според мен всеки от тях спада в категорията „лек“. Всъщност такива са и повечето маршрути на Витоша, освен това пътеките се преплитат и винаги можете да стигнете до „кръстовище“, от което да се върнете в изходна точка или до хижа или пък до спирка на градския транспорт.

Маршрутът, за който ще ви разкажа е кратък и леко стръмен в началото. Като повечето маршрути на Витоша е идеално маркиран и с няколко възможности за хапване по пътя. Подходящ е и за семейства с деца, които нямат много опит с вървенето в пресечни местности.

Откъде тръгваме?

От Златните мостове до хижа Еделвайс

За местността Златните мостове от Околовръстния път на София трябва да се отклоните към квартал Бояна. От там пътят нагоре към планината е широк, но с много завои. От последните къщи на квартал Бояна до Златните мостове се шофира около 15 мин.

До Златните мостове може да се стигне и с автобуси номер 63 или 163, които тръгват съответно от бул. Княз Борис III и от Националния исторически музей.

Местността Златните мостове е сравнително обширно понятие. Началото на нашия маршрут започва от паркинга, близо до морените. Морените са нещо като огромна река от камъни, които са се образували в резултат от ледникова дейност. Отдясно на морените ще видите 2 пътеки, по които можете да тръгнете. Едната е успоредно на морените, с жълт парапет и е по-стръмната от двете. Това всъщност е пътеката, от която ще се върнем. Тръгваме по другата пътека вдясно през гората, която изглежда малко по-полегата. В началото ще видите и табелата за хижа Еделвайс.

Накратко за маршрута

От Златните мостове до хижа Еделвайс

Маршрутът е леко стръмен, но е много приятен. От Златните мостове до хижа Еделвайс се стига за около 1 час и 15 мин., с бавно детско темпо. Пътеката е широка и по нея спокойно могат да вървят един до друг 4-5 човека. Редуват се леко стръмни и полегати участъци. През повечето време се върви през борова гора.

От Златните мостове до хижа Еделвайс
От Златните мостове до хижа Панчо Томов
От Златните мостове до хижа Еделвайс
От Златните мостове до хижа Панчо Томов

Около 40-45 мин. след началото се стига до хижа Панчо Томов. Хижата изглежда поддържана, но не винаги работи. Няколко пъти сме минавали покрай нея и обикновено е била или затворена или в ремонт. Коминът обикновено пуши, но така и не сме влизали вътре.

Хижа Панчо Томов
Хижа Панчо Томов през есента
Хижа Панчо Томов
Хижа Панчо Томов през зимата

От хижа Панчо Томов до хижа Еделвай се стига за около 30 мин.
Пред хижата ще видите стълби, зелена маркировка и павирана стръмна пътека.

От хижа Панчо Томов към хижа Еделвайс
От хижа Панчо Томов към хижа Еделвайс

Участъкът от тук до хижа Малинка (10-15 мин.) може би е най-стръмният в целия маршрут. Върви се през борова гора от лявата страна на морени.

От хижа Панчо Томов към хижа Малинка и Еделвайс
Павираната пътена нагоре след хижа Панчо Томов. Отдясно са морените.

След около 10-15 мин. се стига до разклон с табели, където тръгваме наляво. Просто следвайте табелите за хижа Еделвайс. След разклона пътеката вече не е толкова стръмна. Още10-15 мин. след разклона стигаме и до самата хижа Еделвайс.

Хапване в хижа Еделвайс

Хижа Еделвайс

Храната в хижа Еделвайс ми е любима в цяла Витоша. Харесва ми, че освен стандартните скара, картофки, супи, които се предлагат обикновено по хижите, се приготвят и други ястия. В една малка стаичка няколко жени готвят много, много вкусно и подават храната през малкото прозорче, на което се и поръчва. През лятото храната се подава през външния прозорец на кухнята, защото повечето туристи сядат на масите в двора на хижата. Готовите поръчки се обявяват на един микрофон на всеслушание. Много е забавно. Обожавам хижа Еделвайс и винаги я посещавам с удоволствие.

Посещавали сме хижата и в студено, и в топло време. Вътре столовата има камина, топло е и е уютно. Хубава, нелуксозна и непретенциозна, типично хижарска обстановка.

За вкусната храна ще трябва обаче да почакате малко, защото през почивните дни опашката излиза дори извън хижата. Запазете търпение и бъдете толерантни.

Обратно, но през хижа Кумата

От хижа Еделвайс до хижа Кумата

За разнообразие препоръчвам да не се връщате по същият път обратно, а да тръгнете към хижа Кумата и оттам да слезете към Златните мостове.

Пред хижа Еделвайс ще видите 3 пътеки – наляво, надясно и направо. От лявата пътека дойдохме, натам са хижа Панчо Томов и Златните мостове. Надясно е хижа Звездица (5-10 мин.) и направо е към хижа Кумата. Пътеката към хижа Кумата е сравнително полегата.

След около 30 мин. вървене по пътеката направо, ще стигнете до разклона за Златните мостове. Там трябва да тръгнете наляво. Има и табела. Ако продължите направо, след около 10 мин ще стигнете до хижа Кумата. Табелите са достатъчно ясни, освен това пътеките са широки и няма как да сбъркате.

От хижа Еделвайс до хижа Кумата

От хижа Еделвайс до хижа Кумата
Малко преди разклона за хижа Кумата и ЗЛатните мостве

Слизането от хижа Кумата към Златните мостове

Слизането от разклона, за който споменах, до Златните мостове е много леко и приятно. Минава се през няколко дървени моста. Пътеката е ясна, на места дори е посипана с чакъл. От разклона до Златните мостове се слиза около 20 мин.

 

Ако разполагате с повече време и желание, можете да съчетаете описания маршрут и с разкодка от хижа Еделвайс, през хижа Звездица, до хижа Кумата. За този маршрут можете да прочетете по-подробно в тази статия.

От Златните мостове до хижа Еделвайс – на Витоша с деца
5 (100%) 6 глас[а]

Kremena

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *