От Златните мостове до хижа Еделвайс – на Витоша с деца

От хижа Кумата до Златните мостове

От местността Златните мостове, в планината Витоша, започват много маршрути и според мен всеки от тях спада в категорията „лек“. Всъщност такива са и повечето маршрути на Витоша, освен това пътеките се преплитат и винаги можете да стигнете до „кръстовище“, от което да се върнете в изходна точка или до хижа или пък до спирка на градския транспорт.

Маршрутът, за който ще ви разкажа е кратък и леко стръмен в началото. Като повечето маршрути на Витоша е идеално маркиран и с няколко възможности за хапване по пътя. Подходящ е и за семейства с деца, които нямат много опит с вървенето в пресечни местности.

Откъде тръгваме?

От Златните мостове до хижа Еделвайс

За местността Златните мостове от Околовръстния път на София трябва да се отклоните към квартал Бояна. От там пътят нагоре към планината е широк, но с много завои. От последните къщи на квартал Бояна до Златните мостове се шофира около 15 мин.

До Златните мостове може да се стигне и с автобуси номер 63 или 163, които тръгват съответно от бул. Княз Борис III и от Националния исторически музей.

Местността Златните мостове е сравнително обширно понятие. Началото на нашия маршрут започва от паркинга, близо до каменната река. Отдясно на каменната река ще видите 2 пътеки, по които можете да тръгнете. Едната е успоредно на каменната река, с жълт парапет и е по-стръмната от двете. Това всъщност е пътеката, от която ще се върнем. Тръгваме по другата пътека вдясно през гората, която изглежда малко по-полегата. В началото ще видите и табелата за хижа Еделвайс.

Накратко за маршрута

От Златните мостове до хижа Еделвайс

Маршрутът е леко стръмен, но е много приятен. От Златните мостове до хижа Еделвайс се стига за около 1 час и 40 мин., с бавно детско темпо. Пътеката е широка и по нея спокойно могат да вървят един до друг 4-5 човека. Редуват се леко стръмни и полегати участъци. През повечето време се върви през борова гора.

От Златните мостове до хижа Еделвайс
От Златните мостове до хижа Панчо Томов
От Златните мостове до хижа Еделвайс
От Златните мостове до хижа Панчо Томов

Около 40-45 мин. след началото се стига до хижа Панчо Томов. Хижата изглежда поддържана, но не винаги работи. Няколко пъти сме минавали покрай нея и обикновено е била или затворена или в ремонт. Коминът обикновено пуши, но така и не сме влизали вътре.

Хижа Панчо Томов
Хижа Панчо Томов през есента
Хижа Панчо Томов
Хижа Панчо Томов през зимата

От хижа Панчо Томов до хижа Еделвай се стига за около 40 мин.
Пред хижата ще видите стълби, зелена маркировка и павирана стръмна пътека.

От хижа Панчо Томов към хижа Еделвайс
От хижа Панчо Томов към хижа Еделвайс

Участъкът от тук до хижа Малинка (10-15 мин.) може би е най-стръмният в целия маршрут. Върви се през борова гора от лявата страна на каменна река.

От хижа Панчо Томов към хижа Малинка и Еделвайс
Павираната пътена нагоре след хижа Панчо Томов. Отдясно е каменната река.

След около 10-15 мин., малко след хижа Малинка, се стига до разклон с табели, където тръгваме наляво. Просто следвайте табелите за хижа Еделвайс. След разклона пътеката вече не е толкова стръмна. Още 40 мин. след разклона стигаме и до самата хижа Еделвайс.

Хапване в хижа Еделвайс

Хижа Еделвайс

Храната в хижа Еделвайс ми е любима в цяла Витоша. Харесва ми, че освен стандартните скара, картофки, супи, които се предлагат обикновено по хижите, се приготвят и други ястия. В една малка стаичка няколко жени готвят много, много вкусно и подават храната през малкото прозорче, на което се и поръчва. През лятото храната се подава през външния прозорец на кухнята, защото повечето туристи сядат на масите в двора на хижата. Готовите поръчки се обявяват на един микрофон на всеслушание. Много е забавно. Обожавам хижа Еделвайс и винаги я посещавам с удоволствие.

Посещавали сме хижата и в студено, и в топло време. Вътре столовата има камина, топло е и е уютно. Хубава, нелуксозна и непретенциозна, типично хижарска обстановка.

За вкусната храна ще трябва обаче да почакате малко, защото през почивните дни опашката излиза дори извън хижата. Запазете търпение и бъдете толерантни.

Обратно, но през хижа Кумата

От хижа Еделвайс до хижа Кумата

За разнообразие препоръчвам да не се връщате по същият път обратно, а да тръгнете към хижа Кумата и оттам да слезете към Златните мостове.

Пред хижа Еделвайс ще видите 3 пътеки – наляво, надясно и направо. От лявата пътека дойдохме, натам са хижа Панчо Томов и Златните мостове. Надясно е хижа Звездица (5-10 мин.) и направо е към хижа Кумата. Пътеката към хижа Кумата е сравнително полегата.

След около 30 мин. вървене по пътеката направо, ще стигнете до разклона за Златните мостове. Има и табела. Тук препоръчвам да пренебрегнете табелата и да продължите направо към хижа Кумата. Ако продължите направо, след около 10 мин ще стигнете до хижа Кумата. При хижата има ясни табели и синя маркировка към местността Златните мостове. Пътеката е широка и няма къде да сбъркате.

От хижа Еделвайс до хижа Кумата

От хижа Еделвайс до хижа Кумата
Малко преди разклона за хижа Кумата и Злматните мостве

Слизането от хижа Кумата към Златните мостове

Слизането хижа Кумата до Златните мостове е много леко и приятно. Минава се през няколко дървени моста. Пътеката е ясна, на места дори е посипана с чакъл. От хижа Кумата до Златните мостове се слиза около 40 мин.

 

Ако разполагате с повече време и желание, можете да съчетаете описания маршрут и с разкодка от хижа Еделвайс, през хижа Звездица, до хижа Кумата. За този маршрут можете да прочетете по-подробно в тази статия.

5/5 - (9 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

5 Replies to “От Златните мостове до хижа Еделвайс – на Витоша с деца

 1. Благодаря за идеята да посетим с децата хижа Еделвайс. Тръгнахме уверено с цялата разпечатана информация 🙂 Само мисля, че има някакво недоразумение с времето, което сте посочили от х.Малинка до х.Еделвайс – според мен в никакъв случай не е 15-20 минути, не само с деца, а въобще. Би било добре да се коригира, да не подведе някой с по-малки деца.

  1. Здравейте, Ваня и благодаря за коментара и поправката. Доколкото си спомням след хижа Малинка се пресичаше един тесен асвалтов път, а след това до хижа Еделвайс се стигаше сравнително бързо. Моля да ми припомните дали наистина е така, защото отдавна не сме изминавали този маршрут и не пазя и записките, които съм си водила тогава. Предварително благодаря за споделената информация.

   1. От Малинка се тръгва нагоре към Офелиите, и оттам се хваща пътя за Звездица. Има и преки пътечки през гората вероятно, но в никакъв случай разстоянието не може да бъде изминато за 20 минути с деца. Денивелацията е 150м.

    1. Здравейте, Стефан,
     Благодаря за корекцията. Вероятно сте прав, но за съжаление не пазя записките си оттогава и оттдавна не сме минавали по този маршрут, за да обновя информацията. За мен е наистина важно да споделям напълно достоверна информация. 🙂

 2. Здравейте и благодаря за хубавата информация. На мен ми допадна маршрута както сте го описала и реших да го пробвам с децата (7г и 11г, с малко опит в ходенето). Няколко неща:

  * Пътя на отиване ни отне 2.5 часа, вероятно защото объркахме пътеката от х. Панчо Томов то х. Малинка – минахме по една широка, гола и доста гореща поляна. Нагоре пътеката става по-тясна и е по скоро по 1 човек в редичка, там децата доста се измориха.
  * Хижа Еделвайс беше затворен и за това отидохме да хапнем в Звездица, където има богат избор на бира и хубави пържени картофи. Останалата храна е … не до там добра. Имат също хубав билков чай, който те правят и също сладолед, което е добра крайна цел за децата :). Ние решихме, че ще хапнем сладолед в х. Малинка … там има само кебапчета :). Пред Зведица сега през лятото има и батут, мрежа за волейбол и други забавления.
  * Връщането беше през х. Кумата, където не се спряхме, отне ни около 1 час и половина, не ходехме бързо, понеже едното дете го заболя крак, но и е доста стръмно и каменисто, та бързото спускане има риск от осукване. В началото пътечката е много тясна и романтична, после става широка.

  Генерално на мен маршрута страшно ми допадна, децата го омрънкаха, та е за по-опитни в ходенето дечица. Цялото ходене за нас беше 4 часа, повечето време е по наклон с малко равни участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *