На Витоша с деца – от хижа Алеко до връх Камен дел

Връх Камен дел

Връх Камен дел в планината Витоша се вижда от почти всяка точка на София и съответно от самия връх се вижда почти всяка улица и сграда в цялото софийското поле.
Маршрутът към връх Камен дел е много популярен, освен това е много лек. Пътят е почти изцяло полегат и е подходящ и за малки деца с малко опит във вървенето в пресечени местности.
Към този връх може да се заходи от няколко места. Ние решихме да заложим на класическия вариант, този от хижата-майка на Витоша – хижа Алеко.

Как да стигнем до хижа Алеко?

Хижа Алеко е най-комуникативната хижа в планината Витоша. До нея се стига най-лесно с кола, лифт или автобус. Ако пътувате с кола, трябва да се отклоните от Околовръстния път на София в посока кавртал Драгалевци. От последните къщи до хижа Алеко има около 20 мин. шофиране.

До хижа Алеко пътува и автобус номер 66 от градския транспорт, който тръгва от Зоопарка. Крайната спирка на автобус 66 е хотел Морени, който се намира на 5-10 мин. от хижа Алеко. Всъщност от хотел Морени можете да тръгнете директно към връх Камен дел, който в този случай ще е крайната ни цел.

Интересно за децата е и придвижването с кабинковия лифт, т.нар. лифт Симеоново. Той се намира над Ринг мол. Цената на двупосочния билет е 14 лева, а за деца 8 лева. Още за кабинков лифт “Симеоново – Алеко” можете да прочетете тук.

Накратко за маршрута

Маршрутът от хижа Алеко до връх Камен дел се изминава за около 1 час и 30 мин., с бавно и детско темпо. Близо до касата за билети за лифта, в края на големия паркинг при хижа Алеко, ще видите метално ограждение (стои там от години). Там е началото на пътеката. Веднага след като заобиколите покрай металната ограда, пътеката се разделя на две. За връх Камен дел трябва да тръгнете наляво.

Началото на пътеката при хижа Алеко
Разклона след металната ограда, оттук продължаваме наляво към връх Камен дел

Първоначално пътят е неравен, а на места е доста мучурливо и се минава по леко заобиколни, по-малко кални, утъпкани пътеки.

Първата част на пътеката е неравна и на места мучурлива

След около 25 мин. ще стигнете до много широко поле, „кръстовище“ на нашия маршрут с този към Черни връх. Следвайте табелите и продължете направо към заслон Ушите и връх Камен дел.

“Кръстовището” – направо е връх Камен дел, наляво е Черни връх

От тук пътят е равен, широк и върхът вече се вижда в далечеината. От раклона за Черни връх до връх Камен дел остава още около 1 час вървене.

Малко преди върха ще минете покрай заслон Ушите. От заслона до върха се върви около 5-10 мин. Преди заслона ще минете покарай още 1-2 разклонения, но лесно ще се ориентирате накъде да продължите, защото има табели навсякъде, а и ясно се вижда накъде е върхът, към който сме тръгнали.

Заслон Ушите

Зад заслона се вижда друг връх, но той не е Камен дел. Не можете да сбъркате Камен дел, гледката от него ще ви смае.

Връх Камен дел


Връх Камен дел е висок 1862 метра. От него се открива най-невероятната гледка към София и софийското поле. Нужни са ви само няколко минути, за да откриете лъскавите, златни кубета на харм-паметника Св. Александър Невски или парковете или “вашата къща”. Камен дел е изключителен връх, наистина. Аз лично го харесвам повече от първенецът на Витоша – Черни връх. Гледката е доста по-добра, а и е значително по-слабо населен. Харесва ми да виждам колко малко е всичко в София, дори най-високите кули и “небостъргачи”.

Още малко полезна информация


Върнахме се по същия път обратно за приблизително същото време (1ч. и 30 мин.).
По пътя няма чешми, затова си носете достатъчно вода за около 3-часов преход. Храна може да си купите също само около хижа Алеко, така че и нещо за хапване няма да е никак излишно, особено ако сте тръгнали с деца. Ако изминавате маршрутът в летните дни, силно препоръчвам носенето на слънцезащитен крем и шапка, защото сенки почти няма.

 

Къде да хапнете?

Ако сте решили да хапнете на открито, вариантите в случая са 2: или да си носите нещо за хапване в раницата или да опитате храната в някое от многото заведения около хижа Алеко или в самата хижа разбира се. В самата хижа обикновено опашката за бюфета е много дълга и затова често предпочитаме някое от другите заведения наоколо. Навсякъде цените и предлагането са сходни, така че което и да изберете, ще имате избор от супа, скара, картофки, салата, бира, топла напитка или пакетиран десерт.

4.6/5 - (17 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

3 Replies to “На Витоша с деца – от хижа Алеко до връх Камен дел

  1. Има информация че около Камен Дел .се хваща сръбска g.s.m.клетка.така че бъдете внимателни,че струва скъпо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *