Интересни места около Луковит

Каменните къщи, Карлуково

Луковит е градчето, близо до София, малко след края на магистрала Хемус, по главния път към Плевен и Русе. Ще се изненадате колко мистични и интересни места се срещат в този район. Някъде имаш чувството, че някой те гледа отгоре, другаде потъваш в разкошна зеленина и дървета, увити в бръшлян, край синьо-зелена река. Отдалечаваш се още и виждаш други скални чудеса и „пробити кули“. Докато пътуваш към тях можеш да се отклониш към няколко скални манастира, а накрая пътя свършва в Карлуковския Бедрок или Графството на хобитите с каменни къщи, скрити под зелени тревисти покриви. Районът е уникален.
Ето и местата, които успяхме да разгледаме за един уикенд:

Геопарк Искър – Панега

Началото на екопътеката започва от голям паркинг, малко преди Луковит. Паркингът и входът към екопътеката са напълно безплатни. В лявата част на паркинга, ще видите тунел, който ще ви отведе до първите скални форми. Екопътеката е изградена около синьо-зелените води на река Златна Панега. Слизането до реката е малко стръмно, затова в началната част на екопътеката са изградени парапети.

Пътеката е добре поддържана и почти равна. На много места са изградени беседки с огнища, пейки с маси и други места за отдих. Пътят от началото на пътеката до последния мост се изминава за около 1 час и 45 мин. и още толкова по същия път обратно. Най-атрактивните мостове са тези, захванати за скалата, точно над реката. Има два такива и те са в края на пътеката. По средата се намира пещера Темната дупка. Тя не е осветена и е малко страховита. Мястото наистина е приказно с тази тюркоазена река, сини водни кончета и пълзящ бръшлян, който “оцветява” всичко наоколо в зелено.

Пещера Проходна

Този единствен по рода си в света скален, природен феномен е известен също и като Очите на Бога. Ясно е защо наричат пещерата така. Когато погледнете нагоре виждате идеална форма на симетрични очи, а с повече въображение ще видите и сълзите им. Ако погледнете от друг ъгъл можете да видите две хвърлящи светлина надолу очи, като два фенера, които осветяват цялата пещера.

Пещерата Проходна е била сцена на много филми. Заради добрата акустика в нея се свирят много концерти. Доста преди да стане популярна за туристи, пещерата привлича любителите на сланото катерене и бънджи скоковете.

Пещерата има два входа. При първото ни посещение, в пещерата се влизаше само от входа откъм пещерния дом. Сега много близо до другия вход е изграден паркинг и до пещерата се стига много лесно. Паркингът и входът към пещерата Проходна са напълно безплатни.

Скална църква Света Марина

До скалната църква Света Марина може да се стигне по два пътя. По-краткият път е от пещерния дом по стръмен склон, за около 10-15 мин. По-лекият и по-заобиколен път е от пещерата Проходна, за около 25 – 30 мин. Преди последните метри към църквата двете пътеки се събират. Въпросните последни метри са най-интересни, защото са малко екстремни. Но само малко. Виждала съм деца да минават там без проблем. Църквата е много стара, била е почти напълно разрушена, но сега е възстановена и прясно изрисувана.

Скален манастир Свети Никола – Глигора

За скалният манастир Свети Никола трябва да тръгнете с колата по пътя към ж.п. гара Карлуково (първата в ляво, след отбивката за пещерния дом). Ще минете покрай две каменни статуи на Фред Флинстоун и … Уилма или Барни (не помня точно). Ще стигнете до Т-образно кръстовище. Наляво е скалния манастир Св. Никола, а надясно са каменните къщи.
Следвайте табелите и ще минете през един каменен мост над река Искър, а след моста ще видите още една табела за скалния манстир надясно по черен път. Тръгвайки по чения път, скоро ще се озовете пред голяма дървена порта. Можете да продължите нататък с колата, пътят е черен, но е напълно проходим. С колата можете да стигнете до стълбите преди манастира, които не са никак малко. Пригответе се за лек фитнес.

Каменните къщи

Каменните къщи, които аз наричам хобитски, се намират близо до ж.п. гара Карлуково. Както обясних малко по-горе, по пътя за ж.п. гарата ще стигнете то Т-образно кръстовище. За къщичките на това кръстовище завийте надясно. Пътят ще ви отведе точно до тях. Важно е да знаете, че те са частна собственост и са обитавани. Собствениците са много мили и любезно канят минувачите да разгледат и двора. Къщите не се отдават под наем!

Освен че са атрактивни сами по себе си, от тях се открива чудесна гледка към един скален феномен, който прилича на пробита кула и местните наричат Провъртеникът.

Провъртеникът

Провъртеникът

Доколкото знам, до Провъртеникът може да се стигне от хижа Провъртеник. Ние не отидехме до него и не мога да споделя впечатления. Гледахме го само от каменните къщи.

 

Златният парк

Златен парк, Луковит

Златният парк в Луковит се намира малко след входа на града (откъм с. Петревене), на брега на река Златна панега. Лесно ще го откриете. Отбелязан е и в Google maps. Към парка е изграден удобен и безплатен паркинг. Входът в парка свободен, няма такса вход.

Паркът е малък, но много интересен. Той е приказното кътче в града. В него всичко е изградено от камък и дърво. Стилът наподобява този на каменните къщи, за които споменах по-горе. Градините са китни и добре поддържани, а в езерото плуват потонни къщички. Мястото е много фотогенично.

 

Реселешкият водопад и Куклите

Реселешки водопадСело Реселец се намира близо до Червен бряг. За да стигнете до Куклите и водопада, в селото следвайте табелите за село Бресте. В края на село Реселец се оглеждайте отляво на пътя за Реселешките кукли. Няма начин да ги сбъркате и да ги подминете. Точно преди Куклите започва мантинела отляво на платното. Преди въпросната мантинела е пътеката за водпада. Няма табела! Там, преди мантинелата, можете да оставите колата. До горната част на водопада се слиза за около 5 мин. За да стигнете до подножието му обаче трябва да прекосите реката (някак си) и да тръгнете по пътечката на отсрещния бряг. Реката, на която се намира водопада се нарича Белилката. Водопадът е много интересн, въпреки че е сравнително малък – 10-тина метра.

Реселешките кукли

Реселешките Кукли

Тези скални образувания се наричат още Купени или Чукли и са с доста внушителни размери – около 50 метра. В групата от 20-тина „кукли“ всяка е сразлична височина и форма. Много са интересни, сякаш са изникнали от гората.

Реселешките Кукли

 

Пропадалото край с. Реселец

Пропадалото край с. Реселец

Тектонски гребен Калето или още наричан Пропадалото се намира се край село Реселец. Той е неповторим по размерите тектоничен разлом и поредното мистично и приказно място-лабиринт в района.

В местността около Пропадалото са изградени няколко беседки и места за пикник и барбекю на открито. Началото на пътеката е близо до една от беседките, до която има паркинг и чешма. Приблизителните координати са 43.237166, 24.012621. До беседката ще видите бетонен мост, а след него информационната табела и стълбите, които водят до началото на лабиринта от скали, гигантски цепнатини и форми, носещи звучни имена като Гъдулката, Отсечената скала, Темната дупка.

Името Пропадалото идва от произхода да местността – пропадане на земна кора между две тектонски структури.

Маршрутът е кръгов и води до крепост Калето. За мен лично най-изумителната част от обиколката беше един обрасъл в бръшляни тунел, до който се стига преминавайки по много тесен процеп.

На път към Пропадалото ще минете покрай други интересни скални образувания – каменните кукли. Те приличат много на “куклите” близо до Реселешкия водопад, за който споменах по-горе.

Към Пропадалото
Каменните кукли, на път към Пропадалото, с. Реселец

 

Скалната арка и Слончето при село Ъглен

Скална арка, село Ъглен
Скалната арка
Слончето, село Ъглен
Слончето

Скалната арка (Дупката) и Слончето са две скални образувания, намиращисе в село Ъглен, в непосредствена близост едно до дуго. До тях се стига много лесно. Можете да оставите колата си близо до моста (вижте на картата тук). Тръгвате по улицата, която е успоредна на реката и след 5 мин, при една от къщите, слизате към коритото на реката. Ще се озовете върху самата скална арка. До поляната със Дупката и Слончето се слиза като преминете през скалната пътека зад арката. Ако сте късметлии, в селото може да ви посрещне Тиката. Той е местен и е добре запознат с произхода и сторията на скалния мост.

Къде да хапнете в Луковит?

Препоръчвам винарна “При Момите”, която се намира в хотел Дипломат Плаза в Луковит. Една идея по-скъпо е от останалите ресторанти, в които сме били в района на Луковит, но много ни хареса храната и разнообразието в менюто. Със сигурност ще ви предложат нещо различно, което не сте опитвали досега.

Преди време сме посещавали и самия хотел и също останахме доволни. Имаше вътрешен басейн, СПА и всички стаи бяха в различен стил. Интересн хотел.

 

4.9/5 - (36 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

16 Replies to “Интересни места около Луковит

  1. Здравейте, Нина, не мога да препоръчам място за настаняване в района. Веднъж сме отсядали в Дипломат Плаза, Луковит и то преди 10 години.

 1. Здравейте, прекрасна статия! Благодаря, че споделихте с нас тези места! Дали маршрутите, най-вече този над река Панега, са подходящи за бременна в 7ми месец?

  1. Здравейте, Евелина, благодаря за милите думи 🙂 Разходката в геопарк Искър – Панега е лека и приятна, няма да имате проблем с обхождането. На много места има пейки. Ще ви хареса 🙂

 2. Кремена, благодаря ви за споделянето на информацията за тези интересни места.

 3. Здравейте,Благодаря за статията ! Много полезна и хубава ! Искам да попитам за един уикенд възможно ли е да се посетят всички описани места и продават ли някаква карта за да можеш да подредиш програмата си така,че да видиш всичко ? Благодаря ви ! 🍀

  1. Здравейте, г-жо Денчева, радвам се, че статията ми Ви е харесала. Ако организирате добре времето си, можете да обходите всички споменати места за 2 дни. Снимките, които виждате са от наши посещения в различни периоди, т.е. не сме ги посетили всички само за 1 уикенд.

 4. Благодарим за подробното упътване и описание на всяка забележителност. Много красиви снимки. Непременно ще посетим в ной-скоро време.
  А можете ли да ни предложите и място за нощувка в близост?
  Бъдете здрава !

  1. Здравейте, Христина,
   Благодаря за положителния отзив 🙂
   Много отдавна (преди 10 г.) сме отсядали за последно в района на Луковит, затова не мога да споделя актуална информация. Тогава бяхме в хотел Дипломат и беше приятен. Преди време мои колеги отсядаха в хотел Перла и споделиха добри отзиви, но не мога да потвърдя с личен опит 🙂

   1. Здравейте, къща за гости “Пещерната къща” в с. Карлуково е в непосредствена близост до пещера Проходна и Луковит. Подходяща за до 12 човека и с механа. Къщата е направена от камък, в синхрон с природата и каменните къщи в района.

    https://www.facebook.com/peshternatakashta

 5. Здравейте, искам да добавя и аз няколко думи за статията за моя роден край! Много красиво и живописно описано, и разбира се много точно! Искам само да вметна, че каменните къщи(хобитите), Златният парк, и ресторант Родима в началото на града в дясно са изградени от един и същи човек. Към това може да се добави и помощта му за манастира Глигора, плюс реновирането на черквата в центъра на града и доста други неща! Казва се Ачо и поддържа повечето красиви места в Луковит и Карлуково! По отношение местата за хранене, на излизане от Луковит има рстурант малко преди Лидл, но от лявата страна(ресторант Викки), препоръчвам го! Успех със страхотните статии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *