Русе – първият европейски град в България – част 1 – площад “Батенберг”

Русе

Русе е най-големият български град на река Дунав, през който след Освобождението започват да навлизат за първи път европейските ценности, архитектура и идеи. Наричат Русе “градът на първите неща”, защото именно от тук е започнало изграждането, възстановяването и развитието на Българската държава след 500-годишната парализа. Тук са заработили първите фабрики, първата печатница, първата банка, първото кино, дори първият асансьор и първият търговски център (мол). За първи път в Русе павирали улиците, сложили им улични фенери и им дали имена и номера. Русе с неговите над 26 000 жители бил най-големият град в Княжество България.

 

ЖП гара Русе

Русе

ЖП гарата в Русе е най-голямата и най-красивата на Балканите. ЖП гарите във Варна и Бургас са наистина красиви, но русенската е невероятна. Тя е единствената в България триетажна жп гара, построена на две нива и пероните са на 4 м над входа. Със своята 34-метрова часовникова кула, трябвало да се забелязва от всеки чужденец. Вътре всичко било в мрамор, а в чакалнята висели тежки полилеи. През 1866-та година тук тържествено била открита първата ЖП линия у нас Русе – Варна. През 1883-та тук за първи път спира и прочутият и луксозен “Ориент експрес”, който минава през Русе и до днес.

От ЖП гарата тръгнете по улица “Николаевска”. По нея отляво и отдясно ще видите още няколко впечатляващи архитектурни паметника, а в края на улицата е площад “Батенберг”, на който се намират 4 интересни обекта – библиотеката, Бастилията, екомузеят и историческият музей.

 

Русенската библиотека

Русе

Русенската библиотека “Любен Каравелов” е една от първите градски библиотеки в България. След Освобождението и последвалият културен и икономически подем на града, у по-просветените русчуклии се зародила нуждата и идея за обществена библиотека. И така през 1888-ма година група културни дейци и финансово подпомагане на общината се взело решение “да се тури основа на една градска библиотека”.

 

Историческият музей

Русе

Сградата, в която се помещава Регионалният Исторически Музей е първата административна сграда в България след Освобождението. Известна е в Русе като Двореца на Батенберг, но всъщност никога не е била негова резиденция, а само си посрещал гостите там. Резиденцията била на сегашната улица “Княжеска”, наречена така именно защото резиденцията на княза е била там. Сред експонатите на музея е Боровското златно съкровище.

 

Бастилията

Русе

Русе е единствения град в Света, в който да пратиш детето си в Бастилията е нещо престижно, защото това е едно от най-добрите училища в града. Наричат го любезно “Бастилията” защото тук редът и дисциплината са много важни. Сградата е архитектурен паметник с национално значение от 1898-ма година. Съвременното училище “Христо Ботев” е елитна гимназия с вековна история, наследник на Русенското класно училище и Държавната мъжка гимназия “Княз Борис”.

 

Екомузей с аквариум

Русе

В екомузея се представя многообразието на флората и фауната по поречието на река Дунав и в природният резерват “Русенски лом”. В аквариума са показани рибите, които обитават река Дунав и вливащите се в нея реки. Отделена е и секция за праисторически животни, обитавали тези земи. На последния етаж са изложени макети на различни предмети, които описват подробно защо Русе е “градът на първите неща”.

 

Банка “Братя Симеонови”

Русе
Бившата сграда на банка “Братя Симеонови”

Тъй като след Освобождението Русе бил най-развитият търговски център, именно тук много банкери и предприемачи развивали бизнеса си, сред които и най-известните банкери за това време – братя Симеонови. Бившата сграда на банка “Братя Симеонови” днес също е банка и е един от най-красивите архитектурни шедьоври на Русе.

От площад “Батенберг” започва една от най-красивите улици не само в Русе, но и в цяла България – “Александровска”.

Русе
Улица “Александровска” в Русе

 

Къде да хапнете в Русе?

Русе

Всеизвестно е, че русенско варено можете да си купите от всеки магазин в България и от много магазини по цял Свят. Но русенските паучита можете да опитате единствено в Русе и никъде другаде. Има две заведения в града, където приготвят паучита. Наричат се “Китайска бърза закуска Нестихващ огън” – по-популярното от двете е срещу пазара.

Заведения, които харесвам са:

  • Station Hall (на речна гара),
  • The New House в центъра,
  • бистро Приятели -култово рибно заведение за прясна Дунавска риба (намира се близо до къщата-музей Баба Тонка),
  • “Терасата” (намира се на булевард Придунавски).

Най-туристическите механи в града са Чифлика и Странжата, но аз ги наричам тип Балкантурист – интериора е интересен, но менюто не е по-различно от това на кръчмите в Студентски град.

 

 

 

5/5 - (5 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

2 Replies to “Русе – първият европейски град в България – част 1 – площад “Батенберг”

  1. Много хубава статия, Креми. Наистина Русе е невероятен град, с особен аристократизъм и дух. Близостта до Дунав го прави още по-специален. А като си включила и паучитата накрая, направо ми стопли сърцето и ме върна в едни хубави по-бегрижни години. 🙂

    Поздрави,
    Мони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *