Русе – първият европейски град в България – част 2 – улица “Александровска”

Русе

Русе е един различен български град. Не случайно го наричат “Малката Виена”. Приликите му със съвременната австрийска столица са както географски, така и архитектурни. И двата се намират на река Дунав, сградите им много си приличат и в началото на 20-ти век процъфтявали и привличали най-добрите архитекти, инженери и бизнесмени.

Русе стана много близък за мен град. Очарова ме с архитектурата си, с парковете си и придунавския кей. Обичам да минавам през улица “Александровска”. За мен тя е една от най-красивите улици в България. Гледам нагоре фасадите, взирам се в детайлите на каменните декорации и не спирам да се удивлявам.

Улица “Александровска”

Русе

Улица “Александровска” е предимно пешеходна улица, която започва от площад “Батенберг” и стига до градския парк. Това е централната пешеходна улица в града. От двете страни на улицата всички сгради са архитектурни паметници, дело на популярни за времето си архитекти. След Освобождението бил издаден общински правилник, според който всички сгради в центъра на града задължително трябвало да бъдат украсени. Така започнали да се появяват гирлянди, клони, лица, скулптури и спирали, които пристигали по Дунава директно от Виена, грижливо опаковани в сандъци.

 

Площад “Свобода”

Русе

Приблизително в средата на улица “Александровска” се намира площад “Свобода”. На него има 6 много интересни обекта – паметникът на Свободата, Доходното здание, Съдебната палата, катедралата “Света Троица”, Русенската опера, сградата на първата частна банка – Гирдап банк. Този площад е единственият в България и един от малкото в Европа, в който се събират 12 улици. Тук се намира и едно от най- популярните места за срещи и клюки – “Лайното”. Наричат го така, защото кафенетата са разположени под дървета, по които кацат много птици и “цвъкат” на поразия.

Русе
Лайното

Паметникът на Свободата

Русе

В центъра на площад Свобода се намира висока статуя на жена – символ на Свободата. Жената сочи на север, откъдето “идват руските войски”. В основата са двата лъва които разкъсват оковите на робството.

Доходното здание

Русе

Доходното здание е един от символите на Русе. Не ми стигат думи да опиша великолепието на този архитектурен шедьовър. Той зашеметява с визията си. Всеки квадратен сантиметър от него е покрит с невероятни детайли. Построено е през 1901 г. по план на виенски архитект. Сградата била общинска и помещенията в нея се отдавали под наем за магазини, библиотека, театър – точно като съвременните молове. Общината използвала доходите от наемите, за да развива училища и културни обекти. Сградата се нарича “доходно здание” именно защото носела доходи на общината.

Доходното здание има 4 части. Ъгловата част на сградата откъм улица “Александровска” някога е била хотел “Тетевен”, сега там се помещават офиси. В следващата част от сградата е била ресторант “Приста”, който е бил най-скъпият и луксозен ресторант в града, а сега на първият етаж има друг ресторант, а вторият етаж е театрална зала. Следващата част от Доходното здание е театър. Другата ъглова част е читалище “Зора”, което е първото читалище в Русе.

Съдебната палата

Русе

Това е една от най-здравите и монолитни сгради в града. Интересен факт е, че на мястото на сегашната съдебна палата е имало рибен  пазар. В сградата зад Съдебната палата се се състояла първта кинопрожекция в България.

Първата банка – Гирдап

Русе
Бившата сграда на банка “Гирдап”

През 1881г. видни русенски финансисти основават кредитно акционерно дружество “Гирдап“, което е първата частна банка в България.  Тъй като след Освобождението Русе бил най-развитият търговски център, именно тук много банкери и предприемачи развивали бизнеса си, сред които и най-известните банкери за това време – братя Симеонови. Бившата сграда на банка “Братя Симеонови” се намира на площад “Батенберг”. Тя е един от възхитителните архитектурни паметници в града и днес също е банка.

Русе
Бившата сграда на банка “Братя Симеонови”

Срещу сградата на бившата банка “Гирдап” (сградата с часовника) е имало Макдоналдс, който е фалирал. Интересен факт е, че въпросното заведение е първият фалирал Макдоналдс в света.

Катедралата Света Троица

Русе

Катедралата Света Троица е най-старата църква в Русе. Построена е през 1632 г., когато България все още била под турско робство, затова църквата е вкопана в земята. От 1983 г. насам катедралата “Света Троица” е паметник на културата от национално значение.

Операта

Русе

Красивата сграда на русенската опера, определено прави впечатление. Първата цяла оперна постановка, изпълнявана тук, била “Травиата” на Джузепе Верди. Операта в Русе не е първата в България (не е и втора), първа е Софийската.

 

Паркът на младежта и “Вазата”

Русе

В краят на улица “Александровска” се намира паркът на младежта. Той е най-големият градски парк в Русе. Носел е различни имена в различни периоди. Всъщност съвсем скоро разбрах, че този парк се нарича “парк на младежта”, винаги съм го наричала “паркът на Альошата”, заради голямата статуя на руски войн в началото на парка. Символът на парка е голямата метална ваза в началото му.  “Вазата” се засажда с цветя и когато разцъфнат се получава много красива гледка за окото и определено привлича погледа.

Русе
Паркът на младежта в Русе през есента

 

Къде да хапнете в центъра на Русе?

Русе
Момчето с цигулката.

На улица “Христo Данов” се намира New House. Съвсем близо е до централната пешеходна улица. От статуята на момчето с цигулката тръгнете в посока към Дунава и се оглеждайте отляво за зелен навес.

 

5/5 - (7 votes)

Author: Kremena

Казвам се Кремена. Според мен пътуването прави всеки не само по-щастлив, но и по-готин и интересен. То учи на неща, за които не пише в учебниците - за света, за хората, които срещаш, за културата им, за храната им, как живеят, как е устроен света и много други неща. Пожелавам ви много хубави мигове и спомени! Кремена :)

Ако моите статии са ви полезни, харесайте фейсбук страницата ми или я споделете

Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *